logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Bosch SMV50E10EU/17 - nie startuje bo nie pobiera wody

mm53 27 Paź 2018 16:15 2718 11
REKLAMA
  • #1 17521362
    mm53
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Zmywarka staruje kiedy chce. Podejrzewam jakiś czujnik odpowiedzialny za pobieranie wody, ale nie mam pojęcia jakie to czujniki i gdzie są.
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 17523395
    UczenEl
    Poziom 18  
    Ocena: 389
    Sprecyzuj te "zmywarka startuje kiedy chce"? Nie ma może gdzieś wycieku? Czy ma problem z poborem wody?
    W płaszczu wodnym powinien się znajdować licznik wody, będzie taka płytka w której będzie wlutowany kontaktron.
    I sprawdź czy płaszcz wodny nie jest zakamieniony, lubią w boschach się zatykać przez kamień
  • #3 17523653
    mm53
    Poziom 9  
    Źle to sprecyzowałem używając "zmywarka startuje kiedy chce", Sytuacja jest taka, że po naciśnięciu start i zamknięciu drzwi zmywarka coś robi bo słychać szumy i po ok 1min. piszczy z zapalonym kranikiem i "end". W komorze nie ma śladu wody. Po kilku próbach wieczorem dałem spokój, a rano bez problemu za pierwszym razem działa. Później bez problemu wielokrotnie działa. Zdarzyło to się 2 razy. Nie ma problemu z dopływem wody, zmywarkę odkamieniam co pół roku dużą ilością kwasku cytrynowego. Gdyby były wycieki, to zjawisko by zachodziło zawsze a nie co kilka miesięcy (tak mi się wydaje). Czy ten kontaktron może się zawiesić i spowodować blokadę poboru wody?
    Dzięki za info i proszę o więcej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17523766
    UczenEl
    Poziom 18  
    mm53 napisał:
    Czy ten kontaktron może się zawiesić i spowodować blokadę poboru wody?

Blokadę raczej nie, bardziej by zmywarka nie czuła że pobiera wode. Sprawdzałeś elektrozawór?
  • #5 17523779
    mm53
    Poziom 9  
    Elektrozawór jest dobry.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17523788
    UczenEl
    Poziom 18  
    Czy po włączeniu programu słychać tylko pompę spustową? Czy też słychać pobór wody?
    Zmywarka najpierw powinna włączyć pompę spustową a następnie zacząć pobierać wodę
    Możesz podesłać zdj płaszcza wodnego?
  • #7 17523793
    mm53
    Poziom 9  
    Pompa spustowa chodzi i to dość długo. Wody nie pobiera nawet kropli.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17523814
    UczenEl
    Poziom 18  
    Sprawdź jeszcze raz elektrozawór na wężu dopływowym (przy zaworze)
  • #9 17523831
    mm53
    Poziom 9  
    Sprawdziłem. Jak mu podam napięcie 230V, to działa (sprawdziłem po odcięciu kabli zasilających). Po starcie zmywarki nie dostaje napięcia.
  • Pomocny post
    #10 17524435
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3382
    mm53 napisał:
    Zmywarka staruje kiedy chce

Pompa myjąca do wymiany, ale wcześniej, weryfikacja stanu pompy spustowej przez kumatego serwisanta.
  • #11 17555677
    mm53
    Poziom 9  
    Czy przy otwartym zaworze do pobierania wody i niepracującej pompie myjącej do komory nie wpływa woda? Jeżeli tak jest, to rzeczywiście pompa może mieć kaprysy i trzeba ją wymienić. Na razie odkamieniłem zmywarkę i to pomogło ale nie sądzę żeby to w pełni załatwiało problem, bo 3 miesiące temu odkamieniałem, a woda w moim kanie jest miękka.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #12 17562177
    mm53
    Poziom 9  
    Nie rozwiązałem problemu. Odkamieniłem zmywarkę i jakoś chodzi ale to nie załatwia sprawy, bo niedawno też tak było. Zgadzam się z "naresem", że pada pompa myjąca. Jak padnie, to ją wymienię. Na razie jeszcze chodzi.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Bosch SMV50E10EU/17 ma problem z poborem wody, co objawia się tym, że urządzenie nie uruchamia się prawidłowo. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie czujnika lub elektrozaworu. Po kilku próbach zmywarka działa, ale często nie pobiera wody, co prowadzi do błędu z zapalonym wskaźnikiem "kranika". Sprawdzono elektrozawór, który działa po podaniu napięcia, ale nie dostaje go podczas normalnej pracy. Użytkownik odkamienia zmywarkę regularnie, co przynosi chwilową poprawę, ale problem powraca. Istnieje podejrzenie, że może być konieczna wymiana pompy myjącej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA