Dzień dobry.
Moja stara instalacja to przyłącz napowietrzny z uziemieniem.
Po zmianie warunków mam przyłącz ziemny 3F 12 kW.
W moim rejonie przepisy Tauronu określają połączenie PE z N.
W/g projektu zrobiłem nowe uziemienie, które jest spięte w skrzynce Zk1e (licznik) zamontowanej na budynku.
Do rozdzielnicy wewnątrz budynku mam kabel 5x6 Cu 5 m.
Wiem, że normy dla 12 kW przewidują kabel 10 mm², ale taki mam i przy średnim zapotrzebowaniu 6 mm² również jest dopuszczalny.
I teraz pytanie.
Rozdzielić PE i N po skrzynce przyłączeniowej, wykorzystując stare uziemienie, czy spiąć uziemienia razem, pozostając przy PE+N?
Wtedy mógłbym zdublować przewód PE i N do rozdzielnicy i przy przekroju 6 mm² linia N, która jest sumą prądów L1, L2, L3, byłaby mniej obciążona.
Moja stara instalacja to przyłącz napowietrzny z uziemieniem.
Po zmianie warunków mam przyłącz ziemny 3F 12 kW.
W moim rejonie przepisy Tauronu określają połączenie PE z N.
W/g projektu zrobiłem nowe uziemienie, które jest spięte w skrzynce Zk1e (licznik) zamontowanej na budynku.
Do rozdzielnicy wewnątrz budynku mam kabel 5x6 Cu 5 m.
Wiem, że normy dla 12 kW przewidują kabel 10 mm², ale taki mam i przy średnim zapotrzebowaniu 6 mm² również jest dopuszczalny.
I teraz pytanie.
Rozdzielić PE i N po skrzynce przyłączeniowej, wykorzystując stare uziemienie, czy spiąć uziemienia razem, pozostając przy PE+N?
Wtedy mógłbym zdublować przewód PE i N do rozdzielnicy i przy przekroju 6 mm² linia N, która jest sumą prądów L1, L2, L3, byłaby mniej obciążona.