logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o kamerach z wyjściem DV - modele, wady i zalety

kopek 01 Kwi 2003 00:09 11913 16
  • #1 163725
    kopek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    zamierzam zakupic kamere z wyjsciem DV (nie wiem czy dobrze slyszalem ale podobno to wyjscie cyfrowe umozliwiajace podlacznie do komputera) i chcialem pozyskac opinie na temat roznych modeli wad zalet i tym podobnych rzeczy :))) papa
  • #2 163745
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    W jakich granicach cenowych ta kamera Cię interesuje?
  • #3 163755
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6491
    Kamery Sony z wyjściem DV łatwo przrobić, żeby miały też wejście DV... Kamkordery z wyjściem DV to urządzenia cyfrowe, choć w wersji Digital8 odtwarzają też kasety Video-8 i Hi-8, sygnał jest wtedy przetwarzany w czasie rzeczywistm na format DV. Do obróbki materiału w formacie DV potrzebny jest szybki komputer, min. 2 GHz (kompresja do MPEG-2 w czasie rzecywistym), z interfejsem FireWire i systemem Win2k lub XP i systemem plików NTFS (FAT32 ogranicza rozmiar pliku do 2GB a w formacie DV to ok. 18 minut filmu).
  • #4 163845
    Darekg
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Na razie odradzam Ci kupowanie kamery firm SAMSUNG, gdyż nie współpracuja one prawidłowo ze wszystkimi kartami FireWire. :) . Oficjalnie przedstawiciele firmy mówią, że nie ma takiego problemu, ale już mam kulka głosów o braku wspólpracy kamery np. VP-D11 z kartami IEEE1394 na chipsetach VIA, NEC. :?
  • #5 163884
    Bolek_1
    Poziom 11  
    Zarty najczęściej współpracują z FireWire, czyli ISO1394. Teoretycznie DV to zupełnie coś innego. Także zwróć uwagę na identyczny standard karty i kamery! Uwaga u Sony'ego FireWire nazywa się i.Link
  • #6 163895
    Darekg
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Zgadzam się, że kamery wyposażone są w złącze I.Link, ale sprawdziłem, że np. karta IEEE1394 VIA jest kompatybilna z I.Link, ale niestety kamera SAMSUNG (na której pisze wyjście I.Link) i tak nie chce współpracować z taką karta.
  • #7 164168
    plowkali
    Poziom 12  
    Kamery, które posiadają tylko wyjście DV nie mają kontroli nad przesyłanym materiałem - mogą występować problemy z przesyłaniem materiału.
    Wady tej są pozbawione kamery z ewjściem i wyjściem DV można sterować kamerą z kompa. Ja mam Canona MV500i z kompa pięknie steruje się podczas zgrywania materiału i można zmontowany film przegrać spowrotem na miniDV
  • #8 164438
    nm
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zgadzam się z kolegą wyżej.Mam kamerę Canon MV 430i ( i -dwukierunkowe przesyłanie danych -z i do kamery zarówno przez DV jak i również przez S-VHS) i nie ma problemów ze zgrywaniem przez FireWire.Używam do tego celu procesora Cel2,2G 128 RAMu oraz programu Ulead Video.
  • #9 165054
    kopek
    Poziom 14  
    dziekuje za wszystkie sugestie i rady
    interesuje mnie kamera z przedzialu cenowego 2000 - 2500 max., moze ktos powie cos ciekawego o modelu SONY DCR-TRV 145E ?
  • #10 165099
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6491
    Darekg napisał:
    Zgadzam się, że kamery wyposażone są w złącze I.Link, ale sprawdziłem, że np. karta IEEE1394 VIA jest kompatybilna z I.Link, ale niestety kamera SAMSUNG (na której pisze wyjście I.Link) i tak nie chce współpracować z taką karta.

To kwestia nazewnictwa, interfejs opisuje norma IEEE-1394, Sony nazywa to i.Link a np. Apple FireWire, chodzi o to samo, natomiast DV to Digital Video - format kompresji obrazu i dźwięku.
    plowkali napisał:

Kamery, które posiadają tylko wyjście DV nie mają kontroli nad przesyłanym materiałem - mogą występować problemy z przesyłaniem materiału.
    Wady tej są pozbawione kamery z ewjściem i wyjściem DV można sterować kamerą z kompa. Ja mam Canona MV500i z kompa pięknie steruje się podczas zgrywania materiału i można zmontowany film przegrać spowrotem na miniDV

Nie potwierdzam, prawie wszytkie amatorskie kamery Digital8 i miniDV sprzedawane w Europie mają programowo zablokowane wejście DV ze względów licencyjnych. Moja kamera SONY DCR-TR7100E PAL właśnie tak miała, wystarczyło podmienienie paru bajtów w firmware i już ma wejście DV i parę innych bajerków (choć na stronie były błędne wartości i kamera działała do momentu wyjęcia baterii, potem sygnalizowała błąd i się wyłączała, pomógł przycisk rescue w programie i przeliczenie sum kontrolnych, teraz jest DV-in i działa ok).
    Dużo zależy od używanego programu i sterownika, nigdy nie miałem jednak problemu ze sterowaniem kamerą z poziomu komputera (nawet gdy nie miała aktywnego DV-in).
  • #11 166973
    kopek
    Poziom 14  
    a moze kilka slow na temat Panasonic NV DS29 ?
  • #12 167139
    Arcadio17
    Poziom 11  
    Jesli chodzi o Panasonica to mam NV-DS30 czyli taki DS29 ale z wejsciem cyfrowym. Kupilem ja w grudniu 2002 za 600Euro - czyli wtedy za j akies 2400PLN. Wydaje mi sie, ze kamera jehst warta tych pieniedzy. Nie jest to szczyt marzen ale dla amatora wystarczy.
  • #13 180198
    kopek
    Poziom 14  
    zalozmy ze zdecydowal bym sie na wyzej wspomniany model Panasonic NV DS29, chcialem sie dowiedziec czy moze ktos testowal ta kamere z karta Piancle Studio DV Clip LE i czy do przerzucania z kamery na kompa wogole jakas karta jest potrzebna czy wystarczy samo zlacze Fire Wire na przyklad, a jesli nie obedzie sie bez karty to jaka jest roznica (co mozna zrobic kiedy ma sie karte a co kiedy np. samo zlacze Firw Wire) ?
  • #14 180775
    Arcadio17
    Poziom 11  
    Tak jak pisalem mam NV-DS30EG i do tego kupilem sobie karte FireWire. Firmy nie pamietam ale na plytce jest chipset NEC'a. To wystarczy azeby sciagnac material na kompa. Pod WinXp jest Windows Movie Maker i on moze to zrobic ale naturalnie mozna uzyc innych programow. Osobiscie testowalem rozne oprogramowanie Ulead i Adobe Premiere. Nigdzie nie napotkalem problemow.
  • #15 561022
    Grzegorz Brodowski
    Poziom 1  
    Szukam schematu do kamery Sony dcr-trv 340e
  • #16 564859
    e-xtech
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    To ze kamera ma tylko wyjsnie nie oznacza, ze nie mozna sterowac nia za pomoca oprogramowania. Wiekszosc kamer np. SONY ma zablokowane wejscie co uniemozliwia nagrywanie z komputera na kamere, ale co do sterowania z komputera kamera nie ma problemu.
  • #17 568702
    byc
    Poziom 11  
    mam kamery samsung Vpd77i pod Medionem MD9069n,
    nówki zapakowane i chodzi DV in oraz Out i wzpółpracuje z kartą bez problemu.cena 1500 pln.

Podsumowanie tematu

✨ Kamery z wyjściem DV (Digital Video) umożliwiają cyfrowe przesyłanie materiału wideo do komputera, zwykle przez interfejs IEEE 1394 (FireWire, i.Link). Kamery Sony często mają złącze i.Link, kompatybilne z kartami IEEE 1394, jednak niektóre modele Samsung mogą mieć problemy ze współpracą z kartami FireWire opartymi na chipsetach VIA lub NEC. Kamery posiadające tylko wyjście DV nie pozwalają na pełną kontrolę nad przesyłanym materiałem, natomiast modele z dwukierunkowym wejściem i wyjściem DV umożliwiają sterowanie kamerą z poziomu komputera oraz przesyłanie materiału w obie strony, co jest przydatne do montażu i nagrywania. Do obróbki materiału DV potrzebny jest szybki komputer (minimum 2 GHz) z systemem Windows 2000 lub XP oraz systemem plików NTFS ze względu na ograniczenia FAT32. Wśród polecanych modeli w przedziale cenowym 2000-2500 PLN wymieniano Sony DCR-TRV 145E oraz Panasonic NV-DS29 (lub NV-DS30 z wejściem cyfrowym), które są oceniane jako dobre dla amatorów. Do przechwytywania materiału z kamery na komputer niezbędna jest karta FireWire; samo złącze FireWire w kamerze wymaga kompatybilnej karty w komputerze. Oprogramowanie takie jak Ulead Video, Adobe Premiere czy Windows Movie Maker umożliwia zgrywanie i edycję materiału DV. Niektóre kamery mają programowo zablokowane wejście DV ze względów licencyjnych, ale możliwa jest modyfikacja firmware w celu odblokowania funkcji DV-in.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA