logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik sterowany drogą radiową w zwyczajnej instalacji domowej

mikro77 03 Lis 2018 18:33 792 5
REKLAMA
  • #1 17535741
    mikro77
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam

Mam problem z podłączeniem tego przekaźnika ( Link ). Podłączenie zrobiłem według instrukcji i sterowanie przez pilota działa.
    Problem pojawia się kiedy próbuję podłączyć do przekaźnika system schodowy (2 włączniki, 2 krzyżowe).

Tak wygląda instalacja schodowa

Podłączone zostało to tak jak poniżej (chodzi mi o zasadę)

Niestety efekt jest taki jak na poniższych filmie:

Próbowałem instalację bez łączników krzyżowych, dalej to samo.
    Nie mam kolejnego włącznika schodowego aby podmienić ale sprawdzając miernikiem wygląda że jest ok.

Nadmienię iż jak podmienię instalację schodową na zwykły włącznik lub zewrę przewody to wszystko działa jak trzeba.
    Sprawdzałem napięci na instalacji schodowej odłączonej od przekaźnika i wszystko wygląda ok

Po podłączeniu przekaźnika pojawia się napięcie 78-79V w instalacji co jest dziwne ponieważ ten sam pomiar na obu kabelkach wychodzących z przekaźnika daje wynik zero.

Wie ktoś co jest nie tak i dlaczego działanie jest nie poprawne, gdzie szukać problemu (spotkał się ktoś z zepsutym włącznikiem schodowym który dawał by taki efekt)

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17535989
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    mikro77 napisał:
    Problem pojawia się kiedy próbuję podłączyć do przekaźnika system schodowy

Bo on będzie działał tylko z normalnym łącznikiem, a nie w układzie schodowym.

Po głębszym zastanowieniu się, wycofuję pierwszą wypowiedź.
    Teoretycznie powinien działać, winowajcą za błędne działanie, jest napięcie indukujące się w przewodach (pomimo otwartego obiegu łączników, indukujące się napięcie w sąsiednich przewodach, podaje fałszywy stan na wejście układu "sterownika". Podobnie ma się z oświetleniem LED o małej mocy, pomimo wyłączenia występuje migotanie jego. Czy te schodowe łączniki nie mają przypadkiem podświetlenia ?
    Być może wstawienie jakiegoś rezystora w szereg tych łączników rozwiąże problem. W tym obwodzie zapewne nie płynie wielki prąd (tak mniemam) jest to tylko sygnał sterujący i ograniczenie tego prądu może przynieść oczekiwany rezultat.
  • REKLAMA
  • #3 17536942
    mikro77
    Poziom 9  
    Włączniki nie mają podświetlenia -> Link & Link.

Mógłbym prosić o podpowiedz jaki opór powinien mieć ten rezystor (lub jakiś zakres), nie urywam iż w tej kwestii jestem zielony.
    Napięcie jakie pojawia się na włącznikach to około 78V. Może to jest jakaś wskazówka ???

Z góry dzięki za podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 17536991
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    mikro77 napisał:

Mógłbym prosić o podpowiedz jaki opór powinien mieć ten rezystor (lub jakiś zakres)

Szczerz mówiąc nie wiem, bo nie wiadomo jaki jest potrzebny prąd do zadziałania, ale myślę parę kiloomów. Trzeba spróbować jak duży rezystor nie spowoduje załączenia i wówczas znacząco go zmniejszyć
  • REKLAMA
  • #5 17537071
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    mikro77 napisał:
    Po podłączeniu przekaźnika pojawia się napięcie 78-79V w instalacji co jest dziwne ponieważ ten sam pomiar na obu kabelkach wychodzących z przekaźnika daje wynik zero.

Miedzy jakimi przewodami wykonujesz pomiary :?:
  • #6 17537815
    mikro77
    Poziom 9  
    mawerix123 napisał:
    mikro77 napisał:

Miedzy jakimi przewodami wykonujesz pomiary :?:

Na włączniku schodowym, między dolnym podłączeniem a jednym górnym podłączeniem.
    Sprawdzałem czy jest napięcie na kabelkach wychodzących z przekaźnika bezprzewodowego i tam miernik niczego mi nie pokazał.
    Instalacja raczej jest ok, ponieważ działa od kilku lat z standardowej konfiguracji.
REKLAMA