logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór lodówki do 2200 zł: Bosch KGN39XI38 vs SIEMENS KG39NAI35 - opinie

thatis 04 Lis 2018 00:17 4560 19
REKLAMA
  • #1 17536593
    thatis
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam
    Poszukuję lodówki w cenie ok. 2200 zł z najlepszym stosunkiem ceny do jakości, żeby wytrzymała trochę dłużnej niż przewiduje gwarancja. W oko wpadły mi te modele:
    Bosch KGN39XI38
    SIEMENS KG39NAI35
    SAMSUNG RB33N340MSA
    SAMSUNG RB34K6032SS
    Z tego, co się dowiedziałem, podobno nie warto zwracać uwagi na Samsunga.
    Z poza zakresu cenowego znalazłem fajnego wizualnie i użytkowo
    HAIERa A3FE737CMJ
    Warto dorzucić te kilkaset złotych?
    Co zaproponujecie w tym przedziale cenowym?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17536602
    Felini
    Moderator
    Ocena: 432
    Nie mam zaufania do lodówek Bosch, moja psuła się na gwarancji chyba trzy razy.
    Było to dość dawno i nie pamiętam modelu. Po kolejnej awarii już nie odebrałem jej z serwisu, ponieważ ten nie dał rady naprawić płytki sterowania.
  • REKLAMA
  • #3 17537191
    PanAGD
    Poziom 23  
    Ocena: 112
    thatis napisał:
    Z tego, co się dowiedziałem, podobno nie warto zwracać uwagi na Samsunga.

A to czemu? Samsung jest liderem jeśli chodzi o lodówki NoFrost, i moim zdaniem warto zwrócić uwagę na ich modele.
  • #4 17561359
    thatis
    Poziom 5  
    "znajomy" sprzedaje i odradzał nie pamiętam już dlaczego.
    Wpadła mi w oko
    KGN39KL35
    Na jakie modele warto zwrócić uwagę do 2500zł?
    Lodówka będzie "zabudowana" od dołu do 110 cm wysokość lodówki max 200cm
    Samsungi wygadają ładnie ale nie o wygląd chodzi tylko o wytrzymałość i funkcjonalność.
    Bosch , Simens, LG, Samsung?
  • Pomocny post
    #5 17561402
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2804
    PanAGD napisał:
    A to czemu? Samsung jest liderem jeśli chodzi o lodówki NoFrost, i moim zdaniem warto zwrócić uwagę na ich modele.

Też uważam, że Samsungi są ciut lepsze niż reszta "chińszczyzny".
    Od Boscha i innej psedo-niemczyzny robionej w Chinach lub gdzie popadnie uciekaj.
    Z resztą zakup większości sprzętu AGD, a lodówki w szczególności, to loteria z małą szansą na wygraną...
    Rzuć kostką i się nie doktoryzuj. Szkoda zdrowia. :D
    Jedyne co to szukaj sprzętu z długą gwarancją na CAŁĄ lodówkę, a nie na np. samą sprężarkę 10 lat. Nie chodzi o ubezpieczenie nazywane przedłużeniem gwarancji tylko na gwarancję producenta.
  • #6 17561421
    thatis
    Poziom 5  
    Jakiś konkretny sprawdzony model Samsunga?
    Liebherr CNEF 4015 firma kiedyś produkowała bdb sprzęt a teraz?
  • Pomocny post
    #7 17561430
    PanAGD
    Poziom 23  
    Ocena: 112
    thatis napisał:
    Jakiś konkretny sprawdzony model Samsunga?

Lodówki Samsunga mają w większości te same "bebechy", więc czy kupimy model za 1500zł czy 2000zł, to generalnie podstawa będzie taka sama. Różnica później wychodzi w klasach energooszczędnych, wyposażeniu, wyświetlaczu na drzwiach itp.
  • REKLAMA
  • #8 17561666
    Felini
    Moderator
    thatis napisał:
    Liebherr [...] firma kiedyś produkowała bdb sprzęt a teraz?

Po moich kłopotach z lodówką Bosch (kilkakrotnie ulegała awarii na gwarancji, w końcu nie odebrałem jej z serwisu), kupiłem wiosną 2011 lodówkę Liebherr KB 4260
    a trzy lata później zamrażarkę tej firmy, obie klasy Premium, działają bez problemów do dziś.
  • REKLAMA
  • #9 17561718
    obcyzkosmosu
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    KG39NAI35 dziś oglądałem, bardzo fajnie wykonane półki jakościowo (wysuwają się o niebo lepiej niż w LG), ale u mnie odpada, bo chyba bokami chłodzona. W opiniach piszą, że wydaje trzaski, ale to samo przy niemal wszystkich Samsungach (też tylko chłodzone bokami). Ale myślę, że warto pojechać i porównać na żywo, bez tego łatwo nie zauważyć takich rzeczy jak namalowane szczotkowane aluminium, które rysują nawet magnesy na lodówkę.
  • #10 17561748
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2804
    obcyzkosmosu napisał:
    bo chyba bokami chłodzona.

Tzn. jak i co jest chłodzone?
    Co za dziwaczna opinia i skąd się wzięła?
    Podobnie z tymi "trzaskami" w Samsungach???
  • #11 17561776
    obcyzkosmosu
    Poziom 15  
    Teraz większość lodówek nie ma skraplacza z tyłu, ciepło oddają bokami i po obu stronach lodówki musi być parę cm odstępu od ścian i mebli. U mnie nie ma to muszę brać LG z uwagi na skraplacz z tyłu. Trzaski to nie moja opinia, ja jeszcze nie mam kupionej nowej lodówki, ale przy bardzo wielu czytałem takie opinie, ponoć w no frostach to "normalne".
  • #12 17561834
    Felini
    Moderator
    obcyzkosmosu napisał:
    Trzaski [...] ponoć w no frostach to "normalne".

W mojej lodówce Liebherr KB 4260 nie słyszałem trzasków, jest tylko szum, chyba od wentylatora.
  • #13 17561912
    obcyzkosmosu
    Poziom 15  
    Szwagier ma Samsunga nowego i też cichy. Ale skądś się te opinie biorą w internecie, może wadliwe egzemplarze, ja tego nie słyszałem, ale serwisanci niby mówią, że tak już ma być. O LG piszą, że piszczy, to znaczy mruczy ale na nieprzyjemnej częstotliwości (można posłuchać na youtube) więc ja się już z tym pogodziłem za wczasu, może w następnym tygodniu będę kupował.
  • #14 17562700
    Borutka
    Poziom 29  
    Ocena: 414
    obcyzkosmosu napisał:
    Ale skądś się te opinie biorą w internecie

Trzaski mogą wynikać z "ruchów termicznych" słabej jakości tworzyw sztucznych (kabina, mocowanie osprzętu itp). A że nawet w średnich cenowo Samsungach tworzywa wyglądają relatywnie słabo, to i efekty pewnie będą. O potencjalnych trzaskach informują też instrukcje obsługi, także jakiś pojedynczy taki dźwięk z pewnością zdarzy się czasami w każdej lodówce no frost.
    Wspomnianego Siemensa mam niemal rok i problemów z trzaskami nie widzę.
  • #15 17562823
    obcyzkosmosu
    Poziom 15  
    A możesz potwierdzić, że ciepło oddaje bokami? Bo u góry tylnej ścianki były jakieś dwa otwory, a ponadto brak skraplacza na wierzchu też jeszcze nie musi niczego oznaczać, może jednak jest zabudowany. A jakościowo mi się podoba ta lodówka.
  • #16 17562840
    Borutka
    Poziom 29  
    Tak, boki bywają na środku lekko lub bardzo lekko ciepłe (jeden bok bez szczeliny między lodówką a meblami, drugi bok jest 8cm od ściany). Jednak w jednostajnej eksploatacji rzadko da się to zauważyć. Jeżeli w zabudowie meblowej jest wolna przestrzeń między blatem a wiszącymi szafkami, to nie widzę żadnego problemu.
  • #17 17562854
    obcyzkosmosu
    Poziom 15  
    Z jednej strony jest wolna, z drugiej (lewej) albo będzie pół centymetra wolnej, albo jeśli nie wejdzie musiałbym skuć płytki, które tworzą listwę przy ścianie i wtedy byłaby na styk ze ścianą. Dlatego jestem trochę rozbity, w LG mam dodatkowo ten plus, że ma 59,5 a nie 60 cm. Kupiłem mieszkanie z rynku wtórnego już z kuchnią i nie miałem tam lodówki, niby 60-tka ma wejść, ale z mojej zabawy z miarką wynika, że niekoniecznie. LG ma szuflady znacznie gorszej jakości, nie jeżdżą na rolkach. No nic, chyba jednak będzie z nią bezpieczniej.
  • #18 17563200
    Borutka
    Poziom 29  
    Zwykle szafki wiszące wiszą na szynie, także jeżeli jest miejsce to można rozważyć przesunięcie zabudowy meblowej.
  • #19 17563458
    obcyzkosmosu
    Poziom 15  
    Musiałbym ciąć blat, a mam już takie przeboje z remontem, że nie wiem czy chcę sobie dokładać "fachowców". Jak się chaos skończy to jeszcze raz rozważę czy wciskać Siemensa czy zostać przy LG, dam znać za jakiś czas co wybrałem i jak pracuje. LG, które rozważam to LG GBB60SAFZS (identyczna jak LG GBB60PZFZS, ale ma inne wykończenie frontów, wygląda na mniej podatne na zarysowania, to modele ze skraplaczami z tyłu). Jej opinie w sklepie wyglądają natomiast na pisane przez pracowników.
  • #20 18818817
    thatis
    Poziom 5  
    Kupiony Samsung (modelu nie pamiętam) chodzi bez zarzutu, bardzo cicha wbrew opiniom.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór lodówki w przedziale cenowym do 2200 zł, koncentrując się na modelach Bosch KGN39XI38, SIEMENS KG39NAI35 oraz Samsungach. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, wskazując na problemy z niezawodnością lodówek Bosch, które często ulegały awariom. Z kolei Samsung był postrzegany jako lider w technologii NoFrost, mimo że niektórzy odradzali te modele. Wspomniano również o modelu Liebherr KB 4260, który cieszy się dobrą opinią. Użytkownicy zwracali uwagę na różnice w jakości wykonania półek oraz na kwestie związane z chłodzeniem bokami, co może wpływać na hałas. W końcu, pojawiły się sugestie dotyczące modeli LG, które również były brane pod uwagę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA