Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamKraniec_Internetów napisał:Chyba jednak za trzy lata tym inżynierem nie będziesz, pisząc takie bzduryTa zielona tuba to kondensator. Z jego okładek wychodzą 2 elektrody które są nad nim. Niestety nie widzę co jest w pobliżu złącz bananowych.
Kraniec_Internetów napisał:Być może jak być może - skoro nie wiesz co to, to nie zabieraj głosu. Szanowny założyciel wątka uzyskał by odpowiedź, ładując zdjęcie w grafikę google - http://www.portalnaukowy.edu.pl/rumkorf/rumkorff8.jpg . Pokrętłem z boku, po lewej stronie ustawiało się czułość tego urządzenia - czyli odległość kotwicy od rdzenia elektromagnesu, dla pewnego zadziałania. To taki "prehistoryczny" mechaniczny generator WN. Do tej pory, na tej samej zasadzie działają klaksony samochodowe - układ bez uzwojenia wtórnego (WN), elektromagnes działa na metalową membranę generującą sygnał akustyczny kilkuset Hz.Byćmoże że się pomyliłem.
Krzysztof Kamienski napisał:@Kraniec_Internetów Coś ostatnio za często się mylisz.