logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niestabilne WIFI mimo doskonałej jakości sygnału

aki1986 12 Lis 2018 09:11 9582 17
REKLAMA
  • #1 17553883
    aki1986
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Panowie ,

Mam problem z siecią WiFI w domu,Internet jest od NETI(Tutaj wszystko jest ok)
    Urządzenie podłączone po kablu działa super, TV przez Wifi tak samo, natomiast Laptop i telefony to istna tragedia mimo doskonałej jakości sygnału internet raz działa raz nie, strasznie muli i rwie połączenie.Router Pentagram Cerberus.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17553908
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Wifi Analyzer i skan pasma, ew zmiana kanału, ping do routera z parametrem -t. Zmiana technologii z 2,4 na 5 GHz.
  • REKLAMA
  • #3 17553910
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    aki1986 napisał:
    Panowie ,

Mam problem z siecią WiFI w domu,Internet jest od NETI(Tutaj wszystko jest ok)
    Urządzenie podłączone po kablu działa super, TV przez Wifi tak samo, natomiast Laptop i telefony to istna tragedia mimo doskonałej jakości sygnału internet raz działa raz nie, strasznie muli i rwie połączenie.Router Pentagram Cerberus.
    Proszę o pomoc.

Powodow może być wiele.
    Ja bym:
    zresetował router do fabryczbych, ustawił od nowa.
    "Zapomniał" sieci w urządzeniach i od nowa wklepał hasło.
  • Pomocny post
    #5 17553965
    m.jastrzebski
    aki1986 napisał:
    Hmm i tu pojawia się problem bo nie mogę wejść w konfigurator przez www
    https://192.168.1.100/

Dlatego zaproponowałem reset do ustawień fabrycznych. Jaki to dokładnie model? Często można takiego resetu dokonać jakimś przyciskiem zewnetrznym - nie trudno sobie wyobrazić sytuacje, że zapominasz hasła, lub coś totalnie skocisz w konfiguracji i nie można się do urządzenia dostać.
    Adres routera poprawny? W komputerze uruchom komende ipconfig /all i zobacz co Ci pokazuje w polu brama domyślna.
  • #6 17553971
    aki1986
    Poziom 8  
    Pentagram Cerberus P 6331-4A

Dodano po 42 [sekundy]:

Zrobiłem to o czym Pisałeś, mignęło jakieś okienko .
    Jak wrócić do niego ?:)
  • Pomocny post
    #7 17553979
    m.jastrzebski
    aki1986 napisał:

Dodano po 42 [sekundy]:

Zrobiłem to o czym Pisałeś, mignęło jakieś okienko .
    Jak wrócić do niego ?:)

Najpierw otworzyć to okienko permanentnie komendą cmd
    I w okienku wpisać to co powyzej.

Wiesz, że ten router to się generalnie do muzem nadaje? Stąd mogą pochodzić problemy z jego działaniem.

Instrukcja mówi, że:

Resetowanie urządzenia
    Gdy zapomniałeś hasło dostępu do interfejsu konfiguracyjnego.
    • Włącz urządzenie i poczekaj, aż dioda ADSL zacznie się świecić lub migać.
    • Naciśnij i przytrzymaj przycisk DEFAULT umieszczony na tylnim panelu routera, przez 5~10 sekund, aż diody zamigają, następnie puść go.
    • Procedura zakończy się, gdy wszystkie diody zaczną znowu stabilnie świecić. Wszystkie ustawienia powrócą do domyślnych wartości. Nazwa użytkownika i hasło zostaną zmienione na domyślne (admin / pentagram).
  • #8 17553989
    aki1986
    Poziom 8  
    To co proponujesz? Zaopatrzyć się w jakiś terażniejszy router? I Wtedy przejsc przez konfigurację?
    Na Netia Spot problem był ten sam.
  • Pomocny post
    #9 17553995
    m.jastrzebski
    aki1986 napisał:
    To co proponujesz? Zaopatrzyć się w jakiś terażniejszy router? I Wtedy przejsc przez konfigurację?

Z racji wieku urządzenia ja bym zakupił nowoczesny router. Od razu najlepiej 2 zakresowy.

Sytuacja jest o tyle dziwna, że inne urządzenie działa jak piszesz stabilnie po WiFi, dotyczy to tylko niektórych urządzeń. Co raczej eliminuje problem z ilością sieci dookoła (sąsiedzi). Reset do ustawień fabryczbych i nie tykanie konfiguracji, zwłaszcza części dotyczącej adresacji (DHCP) prawdę CI powie.
    Skan sieci jakimś programe i tak warto zrobić.
  • #10 17554006
    aki1986
    Poziom 8  
    Tak wygląda ten log, chyba faktycznie zainwestuje w jakiś router .

Dodano po 2 [godziny] 50 [minuty]:

m.jastrzebski napisał:
    aki1986 napisał:

Z racji wieku urządzenia ja bym zakupił nowoczesny router. Od razu najlepiej 2 zakresowy.

Sytuacja jest o tyle dziwna, że inne urządzenie działa jak piszesz stabilnie po WiFi, dotyczy to tylko niektórych urządzeń. Co raczej eliminuje problem z ilością sieci dookoła (sąsiedzi). Reset do ustawień fabryczbych i nie tykanie konfiguracji, zwłaszcza części dotyczącej adresacji (DHCP) prawdę CI powie.
    Skan sieci jakimś programe i tak warto zrobić.

Mieszkam w domu jednorodzinnym , także tutaj sąsiedzi raczej odpadają.

Dodano po 8 [minuty]:

Zrzut z wifi scanera, coś wyjaśnia?

Dodano po 2 [godziny] 11 [minuty]:

VooVoo napisał:
    Wifi Analyzer i skan pasma, ew zmiana kanału, ping do routera z parametrem -t. Zmiana technologii z 2,4 na 5 GHz.

Gdzie to mogę zrobić?
  • REKLAMA
  • #11 17554751
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    wifi analyzer to apka na smarta, jak zeskanujesz pasmo, będziesz mógł ustawić najlepszy kanał w okolicy (wg mnie im wyżej tym lepiej). Ping do routera zrobisz z konsoli laptopa lub też pobierzesz apkę na smarta. Stwierdzisz czy tracisz pakiety do routera.
  • #12 17555174
    aki1986
    Poziom 8  
    Jak zmienić z 2,4 na 5 Ghz?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 17556253
    KOCUREK1970
    Ocena: 5431
    aki1986 napisał:
    Jak zmienić z 2,4 na 5 Ghz?

aki1986 napisał:

Na routerze - ale nie na takim, bo ten 5 GHz nie posiada.
    Ale sam router to nie wszystko - coś musi te 5 GHz odebrać, więc karty sieciowe w sprzętach też muszą być na 5 GHz.
  • #14 17599863
    aki1986
    Poziom 8  
    Panowie dzięki za pomoc, zmieniłem router i na TP-Link Archer i wszystko jest ok z jednym małym problemem:)
    Mianowice do starego routera wpinałem kabel tel i wzystko było ok , w nowym jest tylko wejscie LAN i dzięki pomocy pana z infolini TP wygląda to w ten sposób.
    Kabel telefoniczny->stary router->kabel lan-> nowy router :/
    Jest opcja na jakiś adapter, przelotke zmianiejącą kabel tel w wtyczke z lan?
  • #15 17599883
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5767
    Trzeba było kupić router z wbudowanym modemem ADSL/VDSL.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #17 17600206
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5767
    A jak chcesz korzystać z internetu ADSl/VDSL bez modemu? Teraz ta rolę pełni stary router.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 17600274
    aki1986
    Poziom 8  
    Panowie to jaki sprzęt do +- 200pln?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z niestabilnym połączeniem WiFi w domu, mimo dobrego sygnału. Internet od NETI działa poprawnie na urządzeniach podłączonych kablem, ale laptop i telefony mają problemy z połączeniem. Router Pentagram Cerberus P 6331-4A może być przyczyną problemów. Użytkownicy sugerują zresetowanie routera do ustawień fabrycznych, zmianę kanału WiFi oraz skanowanie pasma za pomocą aplikacji Wifi Analyzer. Wskazano również na możliwość zakupu nowoczesnego routera, najlepiej dwuzakresowego, aby poprawić stabilność połączenia. Po wymianie routera na TP-Link Archer, użytkownik napotkał problem z podłączeniem kabla telefonicznego, co wymagało dodatkowych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA