logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić WFS anteny półfalowej 11m z cewką na wędzisku 6m?

kropek 31 Sie 2005 18:31 12256 26
REKLAMA
  • #1 1781142
    kropek
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam,

korzystając chwilki skleciłem w garażu antenę do CB w celach badawczo-rozrywkowych. Na wędzisku o dł. 6m rozpiąłem linkę w izolacji PCW. U podstawy dołączyłem cewkę z 7 zwojów cu Φ 1mm. Do odczepu na drugim zwoju od dołu przylutowałem żyłę kabla 50Ω, ekran zaś do dolnego końca.

Widziałem gdzieś opis na sieci takowej anteny i jak mi się wydaje, dł. była 5,5 m. Zacząłem od 5,6 m i skróciłem do 5,5. WFS cały czas był powyżej trzech w całym pasmie CB.

Czy mógłby ktoś wyjaśnić mi działanie takiej anteny? Jak pracuje ta indukcyjność na dole? Czy aby napewno długość promiennika ma być 5,5 m w obecności tej cewki?

Dzięki
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #3 1781597
    kropek
    Poziom 12  
    Dzięki.

Drążę sprawę. Czy ta cewka działa jako transformator impedancji?
    Gdzie umieścić odczep?

Program wylicza "base loaded" antenę z promiennikiem o długości 1,78 m.
    Jak zasilić pionową antenę półfalową. Innymi słowy, co siedzi u podstaw półfalówek CB?

Pozdrawiam
    Andrzej
  • Pomocny post
    #4 1781679
    Żytni
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Sądzę ze cewka na dole jest autotransformatorem, elementem nierezonansowym, transformującym z 50Ω kabla na około 3kΩ. Półfalowa antena zachowuje się jak równoległy obwód rezonansowy, max imp. w rezonansie, i spodziewałbym się w tym rezonansie właśnie czegoś w okolicach wspomnianych 3kΩ. Przy takim zasilaniu chyba konieczne jest podłączenie sztucznej ziemi, ale pewności nie mam absolutnej. Może ktoś bieglejszy w tych antenach coś dopowie... Przy zasilaniu np. transformatorem gamma, takiej konieczności nie ma (sztucznej ziemi). Łączy się wtedy masę do środka promiennika a "gorący" do ślizgacza i szuka nim na promienniku punktu gdzie antena ma te 50Ω. No i koniecznie pozbądź się tego PCV z przewodu.
  • #5 1781717
    generator
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Skorzystam z okazji i zapytam - czy ktos ma opis " pałki" na 27 Mhz - fabryczna nazywa sie to chyba STORM 27 . ?
  • #6 1781735
    Żytni
    Poziom 21  
    To ta co jej nie wolno kabla przycinać?
  • REKLAMA
  • #7 1781783
    generator
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    - a tego to już nie wiem , moze koledzy cos podpowiedzą ? - ale chyba o tą chodzi.
  • #8 1781877
    kropek
    Poziom 12  
    Żytni napisał:
    Sądzę ze cewka na dole jest autotransformatorem (...)

Tak sobie koncypowałem ale nic pomocnego na sieci nie znalazłem. Nie wiedziałem nawet jaką wartość transformować na te 50ohm. :-(
    Żytni napisał:
    Łączy się wtedy masę do środka promiennika a "gorący" do ślizgacza i szuka nim na promienniku punktu gdzie antena ma te 50Ω. No i koniecznie pozbądź się tego PCV z przewodu.

Eee, lepiej nie, a jak kopnie? ;-)
    I proszę, PCW, PCW...

PS. Mam już lepszy rtf (moc wy. stała), wciąż nie mam spokojnej godzinki w ustroniu do zrobienia pomiarów. Gdy tylko...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1781926
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 294
    Jest taka antena (1/2lambda bez przeciwwag).

Pomysł z wędką masz dobry tylko czy przypadkiem wędka nie jest z włókna węglowego? - wtedy kabel daj na jej zewnątrz!!!

Podam Ci wymiary cewki:
    średnica karkasu cewki - 33mm
    liczba zwojów - 7,5
    odczep do kabla licząc od dołu cewki - 2zwoje + 7,5mm
    długość nawinięcia cewki - 9mm
    drut nawojowy DNE 1
    długość promiennika 5,5m(stroić)

Cewka podstawą zwarta jest z ekranem kabla i masztem. Maszt dla tej anteny jest bardzo istotny!!!

Powodzenia, 73!!
  • #10 1782190
    Żytni
    Poziom 21  
    PCV jest jedną z nazw handlowych, ale "winyl" ... chyba też.. Zatem niech tam będzie PCW.
    Z tego co kol. SP8JUX pisze - należałoby jednak dołożyć na dole przeciwwagi 1/4λ jak przy zwykłym GP, połączone z dołem cewki i ekranem kabla ale odizolowane od promiennika.

Generator, przepraszam, nie zauważyłem. Pamiętam takie anteny co to się na nie mówiło "Pała Midlandowska" co wskazuje niesławnego twórcę tego wynalazku. Antena ta była "fabrycznie" odstrojona a to odstrojenie było kompensowane odbitą w specjalnie dobranym długością kablu zasilającym. Bardzo wrażliwa na sposób instalacji, na zmiany w sąsiedztwie. Zdaje się i kabel był przeciwwagą... Zawsze były z tą anteną wielkie kłopoty. O ile oczywiście to ta antena...
  • #11 1782284
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    "Z tego co kol. SP8JUX pisze - należałoby jednak dołożyć na dole przeciwwagi 1/4λ ......"

Przepraszam, ale nic nie trzeba dokładać, w latach dziewięćdziesiątych wykonałem kilka takich anten, BEZ PRZECIWWAG!!!

Opisałem sprawdzony praktycznie sposób dopasowania,

Pozdrawiam, 73!!!
  • #12 1782304
    kropek
    Poziom 12  
    Dziękuję.

SP8JUX napisał:
    Jest taka antena (1/2lambda bez przeciwwag).
    Pomysł z wędką masz dobry tylko czy przypadkiem wędka nie jest z włókna węglowego? - wtedy kabel daj na jej zewnątrz!!!
    (...)
    odczep do kabla licząc od dołu cewki - 2zwoje + 7,5mm
    długość nawinięcia cewki - 9mm
    drut nawojowy DNE 1
    długość promiennika 5,5m(stroić)

Cewka podstawą zwarta jest z ekranem kabla i masztem. Maszt dla tej anteny jest bardzo istotny!!!

Powodzenia, 73!!

Kabel jest na zewnątrz.

Upewniam się, odczep 2 zw. plus 7,5 mm obwodu?
    Kurczę, "krytycznie" to wygląda. Materiał na dłuższe zabawy. Tyle, że gdzieś zdala od garaży, a w pole rzadko jerzdżę, niestety :-(.

Maszt najlepiej przewodzący i dobrze uziemiony?

ad Żytni,

PCW to oczywiście PoliChlorek Winylu
    a
    PVC to z anglosaska PolyVinyl Chloride

Nie istnieje PCV! (Well, not in our universe! :-D)
    Wiem to, jako że dorabiałem kiedyś po godzinach jako dyrektor wiodącego koncernu petrochemicznego ;-). Wszystko to oczywiście prawda dopóki ktoś mi nie udowodni, że jest inaczej.

Ściskam niezmiernie
    A.k
  • #13 1782388
    Żytni
    Poziom 21  
    Zamartwiłbym się na śmierć gdybym Ci niechcący udawodnił że PCV też jest nazwą handlową. Po moim trupie!
    SP8JUX, ja wiem o czym piszesz (jak sadzę). Rozumiem że da się to zestroić z masztem. Jednakże myślę sobie że dołożenie 1/4λ przeciwwag uniezaleznia od parametrów masztu w tym jego długości falowej, a sam pisałeś że antena jest bardzo na maszt wrażliwa. Przy przeciwwagach - przestanie być taka wrażliwa. Przeciwwagi blokują też sporo w.cz. na zewnętrzu oplotu kabla antenowego, no i zapewne zmienią trochę warunki dopasowania. Zapewnią jednak że zasilanie anteny będzie dokładnie w węźle czyli z masą na masie bez przesunięć fazowych.
  • #14 1782758
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Witam,
    to się stroi nawet bez masztu, ŻADNYCH PRZECIWWAG!!!!, dodanie masztu powoduje korekcję drostrojenia.

Dodanie przeciwwag powoduje podniesienie kąta promieniowania ,

pozdrawiam, 73!!
  • #15 1783006
    olijacek
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    SP8JUX napisał:
    Witam,
    to się stroi nawet bez masztu, ŻADNYCH PRZECIWWAG!!!!, dodanie masztu powoduje korekcję drostrojenia.

Dodanie przeciwwag powoduje podniesienie kąta promieniowania ,

pozdrawiam, 73!!

Zgadzam się miałem 1/2 fali na kiju drewnianym i się zestroiła .
  • #16 1783504
    Żytni
    Poziom 21  
    SP8JUX, nie irytuj się, proszę. Z podniesieniem kąta zapewne masz rację (pasuje mi to do innych informacji). Nie rozumiem jednak tego sposobu zasilania półfalówki "z końca". Może z braku masztu sam kabel swą zewnętrzną stroną oplotu "robił" za drugi biegun? Gdyby tak było, to ok, bo bez tego to jak podłączanie żaróweczki do jednego bieguna baterii tylko. Nie rozumiem bo nie widzę różnicy potencjałów wymuszających przepływ prądu w promienniku. Należałoby w celu sprawdzenia postawić taką antenę na kiju i pierścionkami ferrytowymi zablokować w.cz. na kablu tuż pod anteną. Jakby ktoś zrobił taką próbę, byłbym wdzięczny za informację... według mnie powinna w takiej próbie cała skuteczność zdechnąć.
  • #17 1784099
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    cytat:
    ".....Nie rozumiem jednak tego sposobu zasilania półfalówki "z końca". Może z braku masztu sam kabel swą zewnętrzną stroną oplotu "robił" za drugi biegun? Gdyby tak było, to ok, bo bez tego to jak podłączanie żaróweczki do jednego bieguna baterii tylko. Nie rozumiem bo nie widzę różnicy potencjałów wymuszających przepływ prądu w promienniku. "

Szanowny Kolego! dipol ma to do siebie, że jest anteną symetryczną (co mają więc poprawić przeciwwagi? ), posiada brzusiec prądowy pośrodku i napięciowe na końcach.
    Napięcie wcz. na końcach osiagałoby bardzo duze wartości gdyby nie atmosfera.

Dipol można zasilać pośrodku ok.62Ω, lub w dowolnym innym punkcie, jednak wzrasta impedancja.

W atmosferze na końcach impedancja wynosi praktycznie kilka kΩ, i trzeba tylko wykonać odpowiedni transformator impedancji.

Wykonanie cewki, podkreślam, jest bardzo krytyczne.

Co do ferrytów to tak, oczywiście ma Kolega rację, tylko jakie ferryty? ile ich i po co? Po co podrażać koszty? Moje wypowiedzi są podpowiedzią dla kolegi majacego problemy z zestrojeniem półfalówki. Jeśli natomiast mają to być teoretyczne wywody to przepraszam.

Opisałem co zrobiłem i w kilku egzemplarzach powieliłem - działało.

Pozdrawiam, 73!!
  • #18 1784315
    Żytni
    Poziom 21  
    Antena o której mówimy, nie jest dipolem, nie jest zasilana symetrycznie. Bez metalowego masztu i pierścionki ferrytowe do tego by w celach poznawczych zablokować w.cz. pełznace po wierzchu fidera, a to w celu stwierdzenia czy ta antena musi mieć jakakąkolwiek przeciwwagę, czy nie musi.
    I tyle w tej kwestii.
  • Pomocny post
    #19 1785591
    tsoltys
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam,
    kropek napisał:

podstawy dołączyłem cewkę z 7 zwojów cu Φ 1mm. Do odczepu na drugim zwoju od dołu przylutowałem żyłę kabla 50Ω, ekran zaś do dolnego końca.

Też kiedyś miałem ochotę popełnić coś takiego do celów "terenowego QRP" ale w praktyce chwilowo temat jest odłożony na bliżej nieokreśloną przyszłość. Mniej więcej tak to miało wyglądć, ale z materiałów które widziałem w sieci do tej cewki wypada dołożyć jeszcze równolegle kondensator zmienny - którym dostrajasz obwód do rezonansu. Jest kilka możliwych konfiguracji-poszukaj u kolegi AA5TB. Hint dla google: efhwa, end-fed halfwave antenna.
  • #20 1785600
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    [quote="Żytni"]Antena o której mówimy, nie jest dipolem, ....

przepraszam, za ten dipol, proszę o zastąpienie słowa "DIPOL" słowem "1/2λ" we wszystkich moich wypowiedziach.

Kol. Żytni!!!
    zrób taką antenę, pobaw się ferrytami, przaciwwagami i podziel się wynikami konkretnych pomiarów; zobacz wypowiedź kol. Olijacek,

Pozdrawiam
    Poprawiłem. [hefid]
  • REKLAMA
  • #21 1785802
    kropek
    Poziom 12  
    tsoltys napisał:
    Witam,
    Też kiedyś miałem ochotę popełnić coś takiego do celów "terenowego QRP" ale w praktyce chwilowo temat jest odłożony na bliżej nieokreśloną przyszłość. Mniej więcej tak to miało wyglądć, ale z materiałów które widziałem w sieci do tej cewki wypada dołożyć jeszcze równolegle kondensator zmienny - którym dostrajasz obwód do rezonansu. Jest kilka możliwych konfiguracji-poszukaj u kolegi AA5TB. Hint dla google: efhwa, end-fed halfwave antenna.

Krótko szukałem. I już pomogło.

Co do "ziemi" na dole to piszą tak:
    "The EFHWA needs a ground connection, but it does not need to be very extensive. The ground or counterpoise connection simply acts to decouple the tuner and rig from the antenna system by providing a path for ground current to flow."
    Czyli, że ziemia lub też przeciwwaga użyta jest by odsprzęgnąć (zminimalizować wpływ) stację od anteny poprzez zapewnienie ścieżki dla prądu ku ziemi. (http://www.njqrp.org/n2cxantennas/halfer/)

Dalej,

"The return connection can be ground, a short radial, or stray capacitance to the environment. The orientation does not have to always be vertical"
    wzięte z
    http://webpages.charter.net/aa5tb/efha.html
    Tak więc kapryśność ziemska tej anteny została już rozpoznana ;-). Jakikolwiek metal poniżej, ba pojemność względem otoczenia może mieć wpływ. Ciekawe, że pojedyńczy "radial" może wystarczyć, miodzio! :-D

Oprócz tego kupka praktycznych wskazówek. Dołączam do wątku, szukający będą mieli w jednym miejscu ku pomocy.

Dobra, następne garażowe zadanie (byle zdążyć przed zimą ;-)) to wykonanie kondensatora zmiennego...

Aha, zastanawiające jest, że sprzedaje się anteny półfalowe do CB bez nikakich "ziemskich kończynek" na dole zdając się jedynie na przypadkowe "magiczności" montażu anteny u danego użyszkodnika. Mgła się powoli rozwiewa... ;-)

Pozdrawiam
  • #22 1785962
    Żytni
    Poziom 21  
    SP8JUX, odpowiedziałem Ci tyklo na Twe pytania. Zauważyłem że napisałeś iż dyskusja o sposobie pracy anten Cię nie interesuje. Mnie zaś interesuje właśnie to jaka jest zasada pracy takiej anteny, a nie przepisy na jej zrobienie. Z braku wspólnych zainteresowań w tym aspekcie nie wystąpiłem z żadnymi więcej pytaniami dodatkowymi, szanujac Twe stanowisko. Robić takiej anteny nie będę z conajmniej dwóch powodów które mnie całkowicie do tego przekonują, więc z rady dziękuję - nie skorzystam.
    W literaturze powtarza się stwierdzenie że antena 1/2λ nie potrzebuje żadnych innych elementów (przeciwwag) do pracy. Sądzę że Autor tego stwierdzenia miał na myśli to, że takie 1/2λ powieszone całkiem samo w powietrzu będzie w rezonansie, będzie ładnie pracować, a np. z 1/4 ten numer nie wyjdzie (nie będzie działać) bo samo 1/4λ bez przeciwwag nie jest dł. rezonansową. Jednakże by z takiej swobodnie wiszącej 1/2λ mieć pożytek, to należy do niej energię móc dostarczyć/odebrać. Do tego jednak już masa bywa potrzebna. Masa, czyli coś względem czego wytworzy się napięcie do zasilenia anteny lub to napięcie z niej odbierze. jednym ze sposobów jest wzbudzenie polem (np. pasywne elementy Yagi) w środku (np. transf. Gamma) czy z końca... Tak więc
    Kol. Kropek:
    Zdaje mi się że przy takim zasilaniu należy traktować tę antenę jako zwykłą GP gdzie masą/odniesieniem jest wszeklie żelastwo konstrukcji nośnej oraz kabel antenowy. Maszt najchętniej 1/2 fali uziemiony na dole by zapewnić minimalną inmpedancję przy zasilaniu anteny od strony masy (bo niesymetryczy transformator). Przy tr. symetrycznym maszt powinien być 1/4 lub 3/4 uziemiony na dole (wysoka imp. na zasilaniu). To samo tyczy ew. odciągów. Dołożenie masztu/odciągów o dł. rezonansowej nie powinno zmienić cz. rezonansowej zestawu maszt/odciągi/antena. Jesli jednak maszt/odciągi nie mają dł. rezonansowej, to do rezonansu anteny dodadzą własny (inny) co sprawi że wypadkowa już będzie inna i będzie wymagała korekcji. Pojawia się więc prawdopodobieństwo że dostrajanie anteny do "rozstrojonego" masztu z dodatkami może w tym przypadku zmniejszyć skuteczność całości, a nie ją poprawić. Tak mi się wydaje.
    Pozdrawiam.
  • #23 1816070
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Do proponowanej anteny i sposobu jej zasilania sprawdza sie w obliczeniach teorertycznych teoria anten typu "J"

Powodzenia, 73!!
  • #26 2634467
    olijacek
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    SP5IT napisał:
    Przestrzeń wokół wolna? Nie sądzę.
    Michał

Nie rozumiem że niby bajki piszę ?

Jeżeli chodzi o przestrzeń to jakieś 5-6 metrów od anteny linia napowietrza elektyczna, jest doprowadzony prąd do domu 3-4 metry nad ziemią.

http://img.photobucket.com/albums/v282/olijacek/2000.jpg
    http://smg.photobucket.com/albums/v282/olijacek/?action=view¤t=ant01.jpg

pstryknę zdjęcie całości z SWR miarką ....

Ps. odciągi są ze sznurka .
  • #27 2634576
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1664
    Wg mnie jest tak.....
    Z braku przeciwwag przeciwwagą jest maszt. Jeśli zmieniasz jego dlugość (przeciwwagi) to dopasowanie się zmienia. Rozwiązanie: strojenie na docelowej wysokości lub dołożenie przeciwwag (co jej nie zaszkodzi). Poza tym w.cz. również "zamyka się" na przewodzie antenowym. Zmiana jego ułożenia moze powodować zmiany dopasowania anteny. A z tego co widzę to raz jest na skos, a raz wzdłuż masztu co nie jest bez wpływy na tą antenę.
    Michał

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji i strojenia anteny CB półfalowej o długości około 5,5 m z cewką indukcyjną na wędzisku 6 m. Cewka na dole anteny pełni funkcję autotransformatora impedancji, transformującą impedancję kabla 50 Ω do około 3 kΩ, co jest charakterystyczne dla rezonansowego obwodu półfalowego. Wskazano, że antena ta nie wymaga przeciwwag, choć obecność masztu przewodzącego i dobrze uziemionego może wpływać na dopasowanie i charakterystykę promieniowania. Dyskutowano o krytyczności wykonania cewki, jej wymiarach (średnica karkasu około 33 mm, 7–7,5 zwojów, długość nawinięcia około 9 mm) oraz o umiejscowieniu odczepu na drugim zwoju od dołu plus 7,5 mm obwodu. Zwrócono uwagę na wpływ materiału wędziska (zalecane włókno szklane, a nie węglowe) oraz konieczność umieszczenia kabla zasilającego na zewnątrz wędziska. Poruszono temat wpływu masztu i przeciwwag na kąt promieniowania i stabilność dopasowania, z różnymi opiniami na temat konieczności stosowania przeciwwag. Wspomniano także o możliwości dołączenia kondensatora zmiennego równolegle do cewki w celu strojenia obwodu rezonansowego, zgodnie z koncepcją anteny end-fed halfwave (EFHWA). Podkreślono, że antena ta jest kapryśna względem warunków otoczenia i uziemienia, a pojedynczy radial lub pojemność względem otoczenia może wystarczyć jako przeciwwaga. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące teorii anten typu "J" oraz praktyczne wskazówki dotyczące strojenia anteny na docelowej wysokości i wpływu ułożenia kabla zasilającego na parametry anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA