logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nuair Rc2/24 - ucieczka powietrza przez korek wlewu oleju, co robić?

maciekchn 13 Lis 2018 18:25 5601 6
REKLAMA
  • #1 17557368
    maciekchn
    Poziom 21  
    Ocena: 127
    Witam Mam problem z kompresorem . Ucieka powietrze korkiem wlewu oleju , jak nabije do końca ucieka przy nanometrach z włącznika awaryjnego. Ciśnienie jest tak duże nie jestem w stanie korka utrzymć palcem .Co może być powodem ? Czy to znak że już kompresor wymaga profesjonalnej naprawy czy dam radę sam ,chociażby zdjagnizowac usterkę z waszą pomocą.? Nuair Rc2/24 - ucieczka powietrza przez korek wlewu oleju, co robić? Nuair Rc2/24 - ucieczka powietrza przez korek wlewu oleju, co robić?
  • REKLAMA
  • #2 17557497
    mychaj
    Poziom 35  
    Ocena: 939
    To w końcu skąd ci ucieka?
    Jak z korka wlewu oleju to oznacza że już nic nie trzyma - zawór zwroty, zawory robocze i zjechane pierścienie/cylindry.
    Jak ci wywala zaworkiem przy presostacie to albo zawór padł albo trzeba wyregulować presostat.
    Ogólnie ze zdjęć stan nie za bardzo.
  • REKLAMA
  • #3 17557547
    maciekchn
    Poziom 21  
    Jak nabił na max to część powietrza wywalił przy presostacie ,później resztę już wlewem oleju do zera . Kompresor ma około 4 lat ale wiecej stal niż pracował , raz na 3yg był używany do przedmuchania ,czy napompowania koła ...

Rozebrałem głowice sprawdzić tłoczek i pierścionki , na oko wyglądają dobrze .
  • #4 17557910
    mychaj
    Poziom 35  
    Ocena: 939
    Obniżyć ciśnienie - zweryfikować czy ciśnieniowy działa prawidłowo i czy manometry pokazują prawdę.
    Coś jest ewidentnie jest nie halo - zawory czy cylindry może i wyglądają dobrze - ale ciśnienie nie ma prawa wracać do karteru i kropka.
  • REKLAMA
  • #5 17558003
    maciekchn
    Poziom 21  
    Z ustawieniami ciśnienia mogą być problemy , bo od początku pokrętło nie działało , miałem ustawione na 6 i tak cały czas było. Usterka powstała nagle. Może coś zassał bo widzę że plastikowa obudowa od filtra była pęknięta przy gwincie.

Czy nie powinien nabić ile trzeba i zawór zwrotny blokować by powietrze nie wracało ? Sprawdzałem ten zaworek , i nic go nie blokuje ,

Może jakaś nieszczelność głowicy ? Sam nie wiem czakram na rady

Aż tak się na tym nie znam , ale jestem osobą lubiąca dłubać o chciał bym samemu to naprawić jeśli będę w stanie i ktoś podpowie ;)
  • Pomocny post
    #6 17558434
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Zawór zwrotny do czyszczenia/wymiany, jak on puszcza to i przez sprężarkę będzie szło
  • REKLAMA
  • #7 17953647
    maciekchn
    Poziom 21  
    Uszkodzony zawór zwrotny

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kompresorem Nuair RC2/24, polegający na ucieczce powietrza przez korek wlewu oleju oraz z zaworem przy presostacie. Po rozebraniu głowicy, tłoczek i pierścienie wydają się być w dobrym stanie, jednak ciśnienie nie powinno wracać do karteru. Wskazano na możliwość uszkodzenia zaworu zwrotnego, który może wymagać czyszczenia lub wymiany. Użytkownik zauważył również, że pokrętło ciśnienia nie działało prawidłowo, co może wpływać na ustawienia ciśnienia. Sugerowane działania obejmują obniżenie ciśnienia oraz weryfikację działania manometrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA