logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy HDD Seagate 4TB z health 80% - co to oznacza?

davero 14 Lis 2018 15:00 810 13
REKLAMA
  • #1 17559020
    davero
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam, mam pytanie odnośnie HDD, sprawdzam hdd health dysk, który posiadam od 8 lat 2tb i on ma 100% healt, nowszy 3tg seagate ma 71%, nowy kupiony dzisiaj 4tb ma 80%, 8 letni ocz ssd ma też 80%. Co mam przez to rozumieć ? czy to oznacza , że dyski są w gorszej kondycji niż stary WD ?, który ma przepracowane 12tys godzin. Kopiowanie pomiędzy pozostałymi dyskami przebiega bez problemów. W programie HDD tune 2 wartości mam podświetlone na żólto zarówno w nowym seagacie jak i pozostałych wyłączając WD.
  • REKLAMA
  • #2 17559038
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    By można było coś powiedzieć przydałby się screen ze S.M.A.R.T. do analizy np z programu Smart Vision, HardDiskSentinel lub CrystalDiskInfo.
  • #3 17559042
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Sprawdź za pomocą Cristal Disk Info, wstaw zrzuty całego okna. Trudno tutaj wróżyć z fusów. A program HDTune bo chyba o nim mowa jest już dawno nie rozwijany (przynajmniej w wersji darmowej), więc raczej bym mu nie ufał bezgranicznie.
  • REKLAMA
  • #4 17559151
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Po pierwsze trzeba zobaczyć SMART wszystkich opisanych napędów.
    Co do programów - producenci nie trzymają się ściśle standardu SMART i jeśli dany program do monitoringu dysku ma własny algorytm interpretacji parametrów to może się pogubić i pokazać bzdury. W praktyce - HD Tune wykłada się na dyskach Seagate, ponieważ te, dla kilku parametrów, mają fabrycznie ustawiony parametr przeliczony Current bardzo blisko wartości przeliczonej progowej Treshold (innymi słowy, wg ścisłej normy SMART, dany parametr zaczyna ostrzegać o usterce). Crystal Disk Info ignoruje tą wartość (nie wiem tylko czy dla dysków Seagate, czy w ogóle dla każdego napędu) i pokaże stan ok. Dlaczego Seagate tak sobie to umyślał-nie wiem. Dlaczego producent HD Tune nie wziął tego pod uwagę-też nie wiem. Ogólnie Crystal Disk Info lepiej radzi sobie z trafną interpretacją parametrów SMART ale nieomylny też nie jest. Nie wiem np: jakby się zachował dla dysków, bodajże Hitachi, które mają parametr 05 pokazywany w kosmiczny sposób (jak Seagate w 01). Nie zdziwiłbym się, gdyby pokazał uszkodzny dysk jaki ok.

P. S. Co do kondycji dzisiejszych dysków (a raczej jakości ich produkcji)-mam kilkunastoletnie dyski, które przeskanowane w MHDD dają piękny, "szary" obraz. Pjawienie się na nich "kolorków", było powodem do zwiększenia uwagi. Niejeden nowy dysk potrafi mieć sporo "zielonego" a bywa i gorzej i dopóki nie będzie błędów odczytu gwarancji nie wygzekwujesz. Coś jak branie oleju w silnikach TSI, jest problem, to zmieniono normy.
    P. S. 2. Dla niewtajemniczonych-kolory w programie MHDD odpowiadają prędkości odczytu sektora. Można uznać że wszystkie w odcieniach szarości to odczyty dobre do znakomitych. Kolorowe oznaczają opóźnienia i podejrzenie początków degradacji powierzchni. także nowy fabrycznie dysk, obojętnie jakiej marki, może mieć gorszą kondycję niż używany z przed lat. Ale to tylko taka dygresja, nie związana bezpośrednio z dylematem autora wątku.
  • REKLAMA
  • #5 17559873
    davero
    Poziom 7  
    Zainstalowałem Cristal i takie mam wyniki
    Załączniki:
    • Nowy HDD Seagate 4TB z health 80% - co to oznacza? hdd.jpg (74.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 17560043
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3567
    Taki screen np. dodaj;
    https://admin.cdrinfo.pl/screenshots/smartvision3.png
    Tylko kolumnę "Raw" dobrze rozciągnij, aby wszystkie cyfry były widoczne. :idea:

S.M.A.R.T. Vision
    http://www.cdrinfo.pl/download/340093100
    http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/smart/strona3.php
  • #9 17560223
    davero
    Poziom 7  
    Hmmm w tym programie to wygląda inaczej, tutaj hdd WD pokazany jest na żółto :) Reszta OK, OCZ SSD 96%
    Załączniki:
    • Nowy HDD Seagate 4TB z health 80% - co to oznacza? ocz.jpg (243.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nowy HDD Seagate 4TB z health 80% - co to oznacza? seagate.jpg (270.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nowy HDD Seagate 4TB z health 80% - co to oznacza? wd.jpg (211.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 17560242
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Dysk WD ma prawdopodobnie problemy z powierzchnią.
    Parametr (01) oraz (C8) powinien wynosić zero.
    Do kompletu należy zgrać ważne dane na inny nośnik i wykonać procedurę naprawczą (remap + zerowanie) =>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
    Po wykonaniu zamieść ponownie SMART oraz skan powierzchni z widocznymi czasami dostępu do sektorów z MHDD.
  • #11 17560276
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    RADU23 napisał:
    i wykonać procedurę naprawczą (remap + zerowanie)

A nie na odwrót :wink: :!:
  • #12 17560288
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    pidar napisał:
    A nie na odwrót

Oczywiście. Napisałem jedynie jako dopisek w nawiasie, by autor wiedział że konieczne jest wykonanie pełnej procedury.
  • #13 17560397
    davero
    Poziom 7  
    ok tak zrobię, tylko ciekawe czemu health pokazany miał jako jedyny 100% :) a tu się okazuję, że akurat on ma problem.
  • #14 17560405
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Wyzeruj (erase) tylko go w Vivard i przedstaw później SMART do oceny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące stanu zdrowia dysków twardych, porównując nowy dysk Seagate 4TB z innymi modelami, w tym 8-letnim WD 2TB i OCZ SSD. W odpowiedziach podkreślono znaczenie analizy parametrów S.M.A.R.T. przy użyciu programów takich jak CrystalDiskInfo, które lepiej interpretują dane niż HD Tune. Zwrócono uwagę, że różne programy mogą mieć różne algorytmy oceny stanu dysków, co może prowadzić do nieporozumień. Użytkownik zauważył, że mimo 100% zdrowia, dysk WD może mieć problemy z powierzchnią, co wymaga dalszej diagnostyki i ewentualnej procedury naprawczej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA