logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

InPost przed świąteczny .... Uwaga !

modero 16 Lis 2018 20:16 1773 31
REKLAMA
  • #1 17564354
    modero
    Poziom 22  
    Ocena: 89
    Chcę ostrzeć przed korzystaniem z inpostu aktualnie szczególnie z Paczkomatów.
    Mamy połowę listopada a Inpost sobie już nie radzi .... zaczyna się prawdziwa zgroza.
    Z mego podwórka (a jest to miasto Kraków czyli miasto matczyne Inpostu)
    jest naprawdę tragedia już po prostu nie dostarczają paczek do paczkomatów
    Porobili sobie punkty (widać zrobione na prędce) gdzie dostarczają paczki (na ogół w dużej odległości od paczkomatu (do 5km w linii prostej) co moze byc ...
    I tu zaczyna się prawdziwa tragedia ....
    Olbrzymia sterta paczek jedna osoba która w tej stercie szuka paczek co na ogół zajmuje od kilku do kilkunastu minut .... kolejka kilkadziesiąt osób .... co to oznacza ?
    Stoimy nawet godzinę (albo więcej) !!! i czekamy na paczkę to jest tragedia !!!
    Jak napisałem jest dziś 16 listopada a jest już OLBRZYMI problem nie wiem co będzie w grudniu ale myśle ze wtedy zacznie się prawdziwa szopka ....

Dlatego jeśli nie MUSISZ nie korzystaj z INPOSTU bo to oznacza problem i kupa zmarnowanego czasu ...

Acha jak jeszcze parę miesiecy temu dostarczali paczki do paczkomatów również w soboty to teraz NIE co oczywiście tylko jeszcze bardziej pogorszy SYTUACJE !!!
  • REKLAMA
  • #2 17564504
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Jak wartość paczki przekracza 1zł to nie pchajcie się państwo na przesyłkę firmie Impost.Dostarczony przez Impost odkurzacz do prania dywanów posiadający 4 lata gwarancji po otwarciu przesyłki okazało się iż paczka z zawartością została rzucona z dużą siłą co spowodowało zniszczenie dolnej partii odkurzacza gdzie wystąpiła pokażna dziura jakby granat się w paczce rozerwał.W tym samym dniu wniesiono reklamację i od tygodnia nawet pies z kulawą nogą nie zainteresował się złożoną reklamacją.
  • #3 17564556
    modero
    Poziom 22  
    Ja sie spotykałem z lepszym numerem (wiem to też od ludzi) jak to Panowie "kurierzy" porzucali paczki pod drzwiami ... kontakt telefoniczny ? Po co ....?
    Oczywiście jakiekolwiek interwencje NIC.

Ogólnie idea Paczkomatów jest OK ale to jak zwykle w naszym Polskim "wydaniu" zostało to wypaczone do skraju niekompetencji.

To co ludzie piszą na innych forach zaczyna przypominać tragedię ....

Wiec Lepiej przez najbliższe 2 mies unikać paczkomatów szkoda czasu kasy i nerwów nawet za free....
  • #4 17564857
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 621
    Witam.
    A czy przypadkiem InPost nie wtopił z portalem allegro i usługą smart? Dlatego problemy z terminowością w ostatnim czasie.
  • #5 17565065
    modero
    Poziom 22  
    Wtopił nie wtopił...
    Przecież nie kazali IM ?
    Jak wiadomo zwiększyła sie im liczba paczek to chyba wiedzą ile mają paczkomatów i ich obciążenie ....
    A jak się im nie "opłaca" stawiać Paczkomatów to niech napiszą jasno że przesyłki trzeba będzie odbierać ... w "gdzieś"

Jak zwykle na wierzch wyszedł polski "bajzelik"

Wiem (bo widzę i obserwuję) liczba paczkomatów w Krakowie nie wzrasta te co były są i żadnych nowych, problemy występują już od dawna i nie tylko w okresach przedświatecznych.
    No ale Polski Biznes mówi jasno nie inwestujemy przejadamy....

Ciekawe kiedy to się rozpadnie...
  • #6 17565763
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 456
    Nie wiem.
    U nas na mieście w ostatnim roku paczkomatów narobili że hej... W każdym zaułku niemal. Problemów odtąd nie ma. Wcześniej było sporo "odbiorów w punkcie" i
    modero napisał:
    sterta paczek jedna osoba która w tej stercie szuka paczek co na ogół zajmuje od kilku do kilkunastu minut
    .
  • #7 17567064
    modero
    Poziom 22  
    Oczywiście wszystko zależy od ilosci paczkomatów i oczywiście ilości mieszkańców
    Widomo w dużych miastach gdzie są olbrzymie blokowiska a paczkomatów jest pow 1 na osiedle (po kilkadzisiat bloków) albo jeszcze mniej .... a teraz paczkomaty się stały mocno popularne między innymi ALLEGRO SMART to zrobił się problem.
    Ja od 3 lat nie widzę w Krakowie prawie w ogóle nowych paczkomatów.
    Widać albo ktoś ich blokuje albo mają to gdzieś ....
  • REKLAMA
  • #8 17570278
    Artmedia9
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    To doradźcie mi co mam zrobić, jeśli mam wysłać paczkę (niewielką, niekruchą itp.) Kraków->Wwa ale nie znam i z pewnych powodów nie mogę poznać adresu nadawcy. Chciałem wysłać do paczkomatu, ale jeśli Inpost nie wyrabia, to jakie mam jeszcze opcje?
  • #9 17570329
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    @Artmedia9

Poste Restante na poczcie, przychodzi do wybranej placówki. Wystarczy tylko Imię i Nazwisko odbiorcy, a odbiorcy potrzebny Dowód Osobisty.

Tak samo wysyłka na każdy inny "punkty odbioru", Żabki, Orleny itd...
  • #10 17571997
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1042
    U mnie jak nie wyrabiają paczkomaty to paczka leży gdzieś w magazynie inpostu - ja mam info na maila/sms czy chcę czekać na wybrany paczkomat, czy zmienić na inny paczkomat.
    Cały temat wygląda na czarny pijar w stosunku do impostu. Autor wylewa jakieś żale, bo godzinę stał za paczką w sklepie ze skarpetami (co ma do tego inpost?).
    Z paczkomatów należy korzystać z kulturą, odbierać jak najszybciej żeby nie blokować innych, a niektórzy tam przetrzymują paczki całymi dniami. Ja swój wygodny paczkomat mam po drodze do domu (i w pobliżu domu) i odbieram w ciągu 4h.
  • #11 17572022
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2483
    Ale tu nie ma cudów jest natłok w wysyłkach w okresach przedświątecznych i żadna firma się nie wyrabia :D
  • #12 17572280
    modero
    Poziom 22  
    Ok OK
    Ale z inpostem jest troszkę inaczej
    1. Problem nie jest od wczoraj z paczkomatami ... ilość przesyłek znacznie wzrosła (SMART - ALLEGRO) a ilość paczkomatów ani trochę
    2. W zawiązku z tym problemu na terenie dużych miast (na pewno Krakowa) sa juz od dawna i doskonale o tym wiedzą.
    3. Sposób rozwiązania problemu jest SKANDALICZNY nie po to się wybiera paczkomat aby później jeździć po kilka do kilkudziesięciu km i szukać swej paczki co gorsza czekać w gigantycznej kolejce (nawet kilka godzin straconych zamiast kilku minut)
    4. CZYLI w podsumowaniu WALENIE w pręta. Jak nie mogą sie wyrobić niech informują o tym klienta a nie stawiają w czarnej ...

Nie wiem co będzie w grudniu mysle że wtedy zacznie się prawdziwa szopka i to taka jakiej jeszcze nie było ...
  • #13 17572410
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    Artmedia9 napisał:
    To doradźcie mi co mam zrobić, jeśli mam wysłać paczkę (niewielką, niekruchą itp.) Kraków->Wwa ale nie znam i z pewnych powodów nie mogę poznać adresu nadawcy. Chciałem wysłać do paczkomatu, ale jeśli Inpost nie wyrabia, to jakie mam jeszcze opcje?

Jak nie możesz poznać adresu nadawcy jak to Ty nim jesteś? ;)
  • #14 17718932
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    Świąteczny In-post tylko jedną moją paczkę "włożył"do skrytki sąsiadki, która dzwoniła do mnie, że ma moją paczkę.
    Za to poświąteczna Poczta Polska to jest "samo zło"! Od lat. Niestety, zdarzają się sprzedawcy, który wysyłają tylko Pocztex.em.
    Biorą kasę na usługę kurierską, a odbierać paczki muszę na poczcie - bo podobno doręczenie było nieskuteczne. W tym roku już 3 razy = 100% Adresem odbiorcy jest firma zatrudniające prawie tysiąc osób, chyba ze trzy dziewczyny na frontdesku i z kilkunastu ochroniarzy, w tym kilku poważnych ludzi z bronią. I patrz, nie ma komu zostawić paczki. Oczywiście też nikt nie dzwonił. Nie zostawiają też awizo, więc ja mam TYLKO numer nadania od sprzedawcy i szukam moich paczek... I to wszystko robią jako Poczta Polska - takim stylem pracy hańbią te słowa. InPost chociaż nie podszywa się, że jest instytucją zaufania publicznego i jakością pracy nie hańbi Polski.
  • #15 17760337
    freebsd
    Poziom 42  
    Kolejne "trafienie" Poczty Polskiej: paczka wysłana z WER Wa-wa, do WER Łódź, jedzie już tak od 2 lutego...
  • REKLAMA
  • #16 17760518
    modero
    Poziom 22  
    a jaka to paczka ?
  • #17 17760521
    freebsd
    Poziom 42  
    Z alliexpres.
    2019-02-02 04:xx WER Warszawa Nadejście przesyłki
    2019-02-04 05:xx WER Łódź Wysłanie przesyłki
  • #18 17760564
    modero
    Poziom 22  
    e...
    Marudzisz :)
    to i tak ma dobry czas ... jak na PP/
  • #19 17760568
    freebsd
    Poziom 42  
    Ale ta paczka już 3 dzień pokonuje 130 km. Saniami ciągniętymi przez konia by już dojechali... :-)
  • #20 17760883
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2483
    freebsd napisał:
    Ale ta paczka już 3 dzień pokonuje 130 km. Saniami ciągniętymi przez konia by już dojechali... :-)

ale już taki kucyk mając krótkie nóżki nie dał by rady :D
    Ogólnie to jednak poczta się poprawiła - jedno co jest tragiczne to asortyment jeszcze trochę a na poczcie kupi się wąngiel i kartofle :cry:
  • #21 17761519
    freebsd
    Poziom 42  
    Ech, to masz szczęście, pozazdrościć. U mnie Poczata Polska paczek nie doręcza, awizo nie zostawia, w WERze paczki jw. :-( Zarówno na adres firmowy, jak i domowy - czyli centrum i peryferia.
  • #22 17762498
    modero
    Poziom 22  
    PP nie działa tak jak myślicie (nie to abym ich bronił)
    Po prostu mają priorytety inne trafiają na styrtę.
    To nie jest tak ze jakaś paczka przybywa i od razu siu ... dalej trafia na wspomnianą styrtę i czeka ...
  • REKLAMA
  • #23 17762575
    freebsd
    Poziom 42  
    To powiedz, co jest ich priorytetem, to tak będę wysyłać.
    - Powyższa paczka jest z chin. Dotarła z tak daleki i co, zaginęła w akcji pod łodzia?
    - Czy Pocztex też nie jest ich priorytetem i dostarczają paczki (liczba mnoga) po +/- 10 dni? Nawet awizo nie dotaczają.
    - Czy dostarczanie poleconych też nie jest priorytetem i tylko awizo w skrzynce można znaleźć, pomimo, że cały dzień ktoś w domu jest?
    I nie pisze o jednorazowych sprawach. Tak jest ciągle.
  • #24 17762579
    modero
    Poziom 22  
    1. Jak się dokłądnie nazywa paczka ?
    2. Pocztex ma terminy jesli coś nie docera w wyzn terminie jest coś takiego jak reklamacja
    3. No jak nie dostarczają awiz to tez trzeba reklamowac zgłaszac sprawe.

Niestety prawda jest taka ze mało kto chce dziś pracowac na PP płacą marnie a wymagania ...
    Wiec przyjmują jak popadnie
    Niestety to jest tak samo jak z firmami kurierskimi
    Wszystko to loteria na jakiego kuriera trafimy, jeden będzie rzetelny zadzwoni itd ... inny nie
    Itd ...
    Troszke sobie wyobrażamy ze tam jest nie wiadomo jak a czesto jest po prostu byle jak ...
  • #25 17762644
    freebsd
    Poziom 42  
    Reklamacja? Na poczcie? Sorki, ale chyba nie wiesz o czym piszesz. To jest KPINA z KLIENTA.
    Reklamacja słowna na poczcie mija się z celem. Nie wiedzą, co tam robią i za co biorą pieniądze. Ostatnia reklamacja złożona np.: 16 stycznia. Do tej pory ani me, ani be. Zero odzewu! Paczka się" cudownie" odnalazła po 15 minutowej dyskusji na poczcie.
    Podejdźmy do tematu poważnie. Ja nie zamawiałem duperelek kurierem, tylko rzeczy potrzebne do pracy - a nawet awizo nie zostawiali. Mam zapewne płonną nadzieję, że ta firma zdechnie finansowo z braku klientów.
  • #26 17762658
    modero
    Poziom 22  
    Jak cos ci nie pasuje to nie korzystaj z tego (wiem czasem się nie da)
    .... Nie wiem na co po za tym liczysz to forum tego nie naprawi
  • #27 17762668
    freebsd
    Poziom 42  
    @modero Taka prośba, czytaj ze zrozumieniem. Gdzie to napisałem, że liczę na naprawę Poczty Polskiej poprzez to forum?
    Mam za to nadzieję, że ten potworek zdechnie z głodu :-D - również przez to, że staram się jak mogę robić zakupy tam, gdzie wysyłają towar kurierami, którym bardziej zależy na pracy.
  • #28 17769601
    freebsd
    Poziom 42  
    Poczta polska, historia kolejnej paczki::
    2019-01-23 Nadanie przesyłki
    2019-01-24 GUANGZHOU Wysłanie z kraju nadania
    2019-01-25 Nadejście przesyłki (Przyjęcie z ładunkiem)
    2019-02-02 WARSZAWA WER Nadejście do sortowni w kraju przeznaczenia
    Spostrzeżenia:
    W 2 dni paczka z Chin trafiła do Polski.
    8 dni zajęło pokonanie trasy od celników do WER, czyli Poczty Polskiej.

2019-02-02 04:57 WER Warszawa Nadejście przesyłki
    2019-02-04 05:20 WER Łódź Wysłanie przesyłki
    WER Warszawa obsłużył paczkę natychmiast. Paczkę zaginęła po jej wysłaniu z jednego WER do drugiego WER.
    9 dzień paczka jedzie z Warszawy do Łodzi....

:-)
    https://www.youtube.com/watch?v=ox1g1b3oKA4
  • #29 17769635
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 979
    Paczkomaty ostatnimi czasy to tragedia. Paczka w doręczeniu potrafi być dwa dni. Nie korzystam jeśli mi na czymś zależy, w przeciwieństwie poczta polska od dawna mnie nie zawiodła. Szybko dostarcza.
  • #30 17771813
    modero
    Poziom 22  
    1. Paczka jest albo na mag z Warszawce albo w Łodzi na styrcie ..
    Jesli nie jest Prio to tak może leżeć 2 tyg ...
    Tak czy inaczej ja się nie ... jak co wystawiam roszczenie w PP. Niech się oni kopia ...
    2. Co do paczkomatów a to zależy od regionów ....
    U mnie np ostatnio sie poprawili wymienili paczkomat na dużo większy i się "udrożniło"
    Ale to trzeba ich gnębić ...

Niestety na PP nie ma bata ... robią co chca ...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problemy związane z korzystaniem z usług InPost, szczególnie paczkomatów, w Krakowie. Użytkownicy skarżą się na opóźnienia w dostarczaniu paczek, długie kolejki oraz niewystarczającą liczbę paczkomatów w stosunku do rosnącej liczby przesyłek, co prowadzi do frustracji. Wskazano na problemy z reklamacjami oraz niewłaściwe traktowanie paczek, co skutkuje ich uszkodzeniem. Użytkownicy sugerują unikanie InPost w okresie przedświątecznym, a także rozważają alternatywne metody wysyłki, takie jak Poste Restante czy inne punkty odbioru. Wspomniano również o problemach z Poczta Polską, która nie spełnia oczekiwań w zakresie dostarczania paczek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA