logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inpost Paczkomaty "kolejne udoskonalenia"

modero 14 Sty 2019 14:10 2685 44
REKLAMA
  • #1 17700164
    modero
    Poziom 22  
    Ocena: 89
    Korzystam z paczkomatów (chyba zacznie przypominać to formę korzystałem)
    Na początku było OK ceny przystępne paczki dochodziły szybko nawet w weekendy (sobota).
    Od około 1,5 roku jest coraz gorzej, można powiedzieć jaja zaczęły sie w tamtym roku przed świętami nawet trochę wcześniej ....
    Zaczęły być problemy z dostawami paczek do paczkomatów (paczkomat przepełniony) sprawa się wywaliła w 2017 przed świętami .... już było tragicznie. Pan z budy wydawał paczki ... co na ogół mu trochę zajmowało bo zanim znalazł na "stercie" nasza paczkę to .... a jak była kolejka to już ... było nie fajnie.
    Sytuacja się ciągle pogarszała ... jak allegro zrobiło SMART to system się po prostu WYWALIŁ. Nie trzeba świat aby były problemy z dostarczaniem paczek .... paczki zaczęły być dostarczane do punktu odbioru. A tu juz tragedia małe pomieszczenie setki paczek Pani szukająca na OKO... kolejka ... bo punkt obsługuje kilka naście punków paczkomatowych co oznacza że robi się kolejka czasem na godzinę czekania (punkt mały kolejka wyłazi na zewnątrz zimno) czyli GORZEJ niż NA POCZCIE.
    Ale to nie koniec .... jest nowy rok czyli 2019 czyli MUSI BYĆ GORZEJ i jest ...
    Kupuje coś na allegro i chce wybrać mój (mnie najbliżej) paczkomat... nie ma ?
    Se myślę jakiś błąd ? Czy co ?
    Pisze do INPOSTU (myśle coś sie im zepsłuo)
    ALE NIE ... dostaje informację że paczkoamt został wyłaczony (no nie do konca o czym dalej) to się pytam co z tym paczkomatem (specjalnie wysłałem kilka maili) ... nie dostałem żadnej informacji co z paczkomatem czy zostanie zlikwidowany przeniesiony czy sie po prostu zepsuł ?
    I co najśmiesznieje sam inpost NIE WIE CO Z PACZKOMATEM !!!!
    DNO dno ... az wyje.
    Jak by jeszcze napisali dowiemy się co z paczkomatem i Panu damy znać albo paczkomat zostanie zlikwidowny ale nie nic nie wiedzą NIC

Widać inpościk zaczyna ryć dno .... usługa prosta i fajna została w naszym wydaniu z obrzydzona i po prostu nie będę z niej korzystał ... to bezsens.

Jeszcze jako ciekawostkę powiem ze własnie na przełomie 2017 / 2018 wymyślili sobie coś takiego jak przekierowanie paczki z paczkomatu .... to był numer bo wysyłali SMS na którego trzeba było odpowiedzieć że się nie zgadzamy na przekierowanie jeśli nam to umkło (no co był czas na ogół kilka godzin) paczka trafiała do najbliższego wolnego paczkomatu co to oznaczało że montowali do najbliższego paczkomatu ? oj nie do paczkoamtu w okręgu 5km (po linii prostej) więc przesyłka na ogół była dowożona do najmniej obciążonego paczkomatu na jakimś zadupiu.... o ile ktoś ma samochód to jeszcze no powiedzmy pół biedy ale już psuje całą usługe bo nie po to wybieramy nam najbliższy aby zwiedzac miasto ... ale jeśli już korzysta z komunikacji zbiorowej to juz mógł zostać nieźle załatwiony.

Reasumując Paczkomaty zaczynają ryć dno .... to co mogło być niezłe i przez chwilę takie było zostało w naszym stylu wypaczone .

Ocena Inpostu ? 2/10 za co 2 ? no jeszcze nie wiem...

Acha tez niezły numer jest z "kurierami" inpostu tu tez miałem przeboje i nie tylko ja ... znajomi tez. Owi kurierzy stosowali metodę po(d)rzuć paczkę pod drzwi i ogień .... robili to wszędzie ... nie ważne czy dom czy blok tak że każdy sobie mógł ją zabrać .... ale co tam Paczka sztuka dostarczona ....
    Naprawdę .... szczyt szczytów ... nie wiem czy jest tak dalej bo unikam usługi Kurier Inpost jak ognia .
    Nie będę ryzykował ze coś czasem za grube pieniądze ktoś se porzuci gdziekolwiek .... i później ....
  • REKLAMA
  • #2 17700182
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17700285
    modero
    Poziom 22  
    Ok ale to powinni ją rozwijać ...a tu wygląda ze się zwijają ...
  • #5 17700359
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    modero napisał:
    Reasumując
    Uderz się w piersi i niczym syn marnotrawny wróć na łono Poczty Polskiej.
  • #6 17700374
    alikatek
    Poziom 29  
    Ocena: 379
    Zgodzę się. Inpost w 2018 roku przed świętami, w okresie światecznym i tuż po świętach miał straszny problem z paczkomatami. Ten najbliżej mojego miejsca pracy raz nie działał-ekran dotykowy nie reagował na dotyk wcale. Czekałem 3 dni żeby paczkę przenieśli do innego. Pal licho, nie zależało mi zbytnio na czasie to poczekałem i musiałem jechać odebrać prawie 6km dalej.
    A teraz kolejna sytuacja. Paczomat przepełniony. kolejny 6km dalej też. Paczka czeka w POP 3 dni, codziennie przysyłają mi maile że paczkomat przepełniony i paczka czeka w POP. No samodonos po prostu. Zadzwoniłem na infolinię to byłem sześćdziesiąty w kolejce. po 15 minutach czekania się rozłączyłem bo stwierdziłem, że szkoda mojego czasu. Paczki odebrałem dopiero 3 dni później.
    Nie, nie mogłem iść sobie do POP bo raz że jest czynny w tych godzinach, w których ja jestem w pracy, dwa że jest to jakiś sklepik na zadupiu poza miastem i muszę spory kawałek jechać, a trzy to w weekendy jest nieczynny.

Dodano po 2 [minuty]:

Narzekał jakoś specjalnie nie bede, w okresie kiedy nie ma świąt paczkoamaty są szybsze i tańsze od poczty polskiej. Mam jeden 5min spacerkiem/1min samochodem od miejsca pracy i jest mi na rękę korzystać z nich.
  • #7 17700433
    modero
    Poziom 22  
    Szybsze i tańsze o ile działają i są ...
    Ale z tego co widzę zaczynają przestawać działać
    Paczkomat który do tej pory wybierałem też miałem pod nosem kolejne są dużo dalej i dla mnie sens korzystania z nich traci sens.
    Do tej pory było tak był blisko + działał 6 dni w tyg + paczki dochodziły w 1 dzień + no i odbieram wysyłam kiedy chce +
    Teraz tak
    Likwidują (czego w tym inpost nikt nie wie) - nie mogę wybrać tego paczkomatu czyli -
    Działa 5 dni w tyg -
    A jak go nie bedzie - to dalej minus
    Więc z 4 Plusów zrobiły się 4 minusy
    I tyle .

Dla mnie skrajnie nawet nie wiem jak to nazwać ... że sam inpost nie wie tak naprawdę dalczego ten paczkomat przestaje być dostępny.
    Akurt jest tak że ten jeden paczkomat obsługuje 4 duże osiedla.
    W sumie myślałem że powstanie kolejny ale nie ... (chyba?)

Może inpost po ciuchu się zwija ?
  • #8 17700481
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15436
    Nie że się zwija a ma słabą infrastrukturę, do tego SMART który wygrali bo byli tani i nie wyrabiają się.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 17700534
    alikatek
    Poziom 29  
    Inpost się raczej nie zwija. Tania firma kurierska nie ma kasy na inwestycje w infrastrukturę.
    Jak jest małe obciążenie to działa perfekcyjnie. Jak jest dużo paczek to działa jak chce.

Allegro SMART nie mam i wykupywać nie zamierzam z prostej przyczyny. Ja nieraz zamawiam dużo na allegro a nieraz nic. Jak mi się opłaci taka roczna inwestycja? A dwa nie każdy sprzedawca udostępnia (albo algorytm, nie mam pojęcia jak to jest zrealizowane) wysyłke darmową ze SMART. niektórzy dopiero od odpowiedniej ceny...
  • REKLAMA
  • #10 17700548
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 17700588
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    Zakupy internetowe robię raczej sporadycznie. Nie jest mi też potrzebna opcja Smart. Mam znajomego, który wykupił tę opcję i teraz z żona kupują ile wlezie, bo tania wysyłka. W efekcie czego wydają więcej pieniędzy, bo kupują co się da, niemal jak leci.
    U mnie też zlikwidowali, a w zasadzie przenieśli paczkomat Inpostu, o kilkaset metrów dalej. Musze wiec biegać około 1,5km aby odebrać paczkę. Jednak jak jest możliwość to korzystam z usługi paczka w Orlen, bo mam do niego około 350 metrów. Najbliższa paczka w Ruchu, to też około 1,5km (blisko przeniesionego paczkomatu). Kiedyś miałem kiosk Ruchu całkiem niedaleko, ale został zlikwidowany.
    Reasumując wolę Inpost od PP, bo sam odbieram przesyłkę o dowolnej porze, natomiast listonosz gdy mnie nie zastanie zostawia awizo. Co do odbiory w Orlenie to też dużym plusem jest dowolna pora dnia.
  • #12 17700745
    modero
    Poziom 22  
    Po pierwsze nie stoję w kolejce bo wiem kiedy iść po drugie dziś na poczcie to tylko dziadki i babcie idą bo tylko oni jeszcze z niej korzystają.
    Po trzecie tak inpost kiedyś był dobry już nie jest bo się na to wygląda że zwija a nie rozwija.
    Jak jeszcze gdzieś jeszcze działa to się cieszyć bo juz prawdopodobnie nie dlugo.
  • #13 17700784
    vodiczka
    Poziom 43  
    zybex napisał:
    Reasumując wolę Inpost od PP, bo sam odbieram przesyłkę o dowolnej porze, natomiast listonosz gdy mnie nie zastanie zostawia awizo
    Nie nadążasz za zmianami w PP. Możesz wyrazić zgodę na powiadomienia SMS o nadejściu paczki i odebrać ją w okienku pocztowym.
  • #14 17700793
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #15 17700801
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    BC109B napisał:
    Poczta jest też długo otwarta. Zdarzało mi się odbierać korespondencję w niedzielę o 23ej.

U mnie niestety tylko do 18 - tej i to tylko w dni powszednie. W sobotę krócej a w niedzielę świętują (jak przystało).
  • #16 17700808
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #17 17700961
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Nie mieszkam na wsi, a małym mieście powiatowym. Co do ciszy, to faktycznie mam spokój. Mieszkam z dala od centrum i bardzo mi to odpowiada. Większe sprzęty, które czasem kupuję, dostarczają mi firmy kurierskie.
  • #18 17701004
    modero
    Poziom 22  
    To co jest z PP czy firmami kurierskimi to inna historia...
    Ja tu griluje inpost.

Tak paczkomaty to był dobry czy nawet bardzo dobry pomysł absolutnie tak. I tak na początku było.

A to że inposcik zrobił interes w postaci smarta też ok ja nie będę tu nikogo rachował kto zarobił i stracił mają księgowych to każdy sobie powinien policzyć inpost nie ma paczkomatów od wczoraj więc koszty doskonale znają.

A to że przesadzili i .... to już ... ich za przeproszeniem głupota.

Łot nasi biznesmieni (bład celowy)
  • #19 17701022
    vodiczka
    Poziom 43  
    modero napisał:
    Ja tu griluje inpost.
    Jeżeli będziesz grillował każdego kto ci się narazi to węgla ci zabraknie. :)
    Zamknij już ten temat a na pożegnanie napisz kogo wybrałeś w zamian.
  • #20 17701038
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 17701055
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 552
    Z Inpostu korzystam rzadko i nie miałem problemów z najbliższym paczkomatem, ale...paczki pod drzwi (przynajmniej u mnie) podrzuca każdy kurier.
    Ostatnio wynosiłem śmieci i przypadkowo na schodach trafiłem kuriera, który odkładał karton. Pytam: "co podpisać?". Odpowiedź: " Nic nie trzeba". Wchodzę w system z ciekawości. Odebrane moim nazwiskiem.
    Kiedyś się cieszyłem, że umiem pisać tym Ich rysikiem, a teraz nikt go nie daje tylko dalej pędzi.
  • #22 17701064
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15436
    internick napisał:
    Odebrane moim nazwiskiem.
    Kiedyś się cieszyłem, że umiem pisać tym Ich rysikiem, a teraz nikt go nie daje tylko dalej pędzi.

Cwaniakują a później szukasz paczki - miałem tak z DPD - okazało się że zostawił ją w punkcie o którym nie miałem pojęcia, ale pół dnia na telefonie i wykłócanie się o numer do kuriera.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 17701071
    alikatek
    Poziom 29  
    U mnie na terenie DPD i DHL mają brzydki zwyczaj nie odwiedzania adresatów i wystawiania awiza. Tak mieszkam na wsi, a nawet nie wsi a zadupiu. Inpost przyjedzie, KEX przyjedzie, poczta przyjedzie a DPD i DHL przyjadą za dwa dni od wysłania SMS że paczka w doręczeniu.
  • #24 17701142
    tata1
    Poziom 20  
    Ocena: 259
    Piszecie że Inpost wygrał Smarta w Allegro, ale SMART jest przecież aktywny do różnych odbiorów w punkcie. To nie tylko Inpost (paczkomaty), czasami jest do wyboru odbiór w RUCHu czy na Poczcie Polskiej i to wszystko w ramach SMART. Problem z tym że to sprzedawcy dopuszczają na aukcji najczęsciej tylko INPOST, a RUCH i PP rzadko się pojawia (choć już kilka razy miałem wybór i wybrałem przesykę PP w ramach SAMRT).
  • #25 17701542
    modero
    Poziom 22  
    Bedę ich grilował i tak wszyscy powinni robić opisywać wystawiać opinie np na Opineo i się nie obcinać
    Zadne pobłażanie jak wszyscy będą podchodzili oj tam tak jest i już to będą tym bardziej robić co chcą ...
    Węgla nie zabraknie.
  • #26 17702010
    vodiczka
    Poziom 43  
    modero napisał:
    Zadne pobłażanie jak wszyscy będą podchodzili oj tam tak jest i już to będą tym bardziej robić co chcą ...
    Najlepiej głosuje się nogami. Gdy Inpost zacznie tracić klientów to albo naprawi swoje niedociągnięcia albo splajtuje.
    Twoje pohukiwanie niewiele znaczy.
  • #27 17702079
    modero
    Poziom 22  
    moze tak moze nie ale ok 300 osób zobaczyło....
  • #28 17702122
    vodiczka
    Poziom 43  
    W tym przynajmniej jedna, która z usług Inpostu nie korzysta, niezależnie od tego czy piszą o nim źle czy dobrze :)
  • #29 17702153
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 616
    Inpost mógłby w prosty sposób sposób zwiększyć przepustowość przeciążonych paczkomatów bez wielkich inwestycji -
    wystarczy że zrobiłby "scoring" użytkowników i ci którzy szybciej odbierają paczki mieliby pierwszeństwo umieszczania paczek w paczkomacie.
  • #30 17702200
    modero
    Poziom 22  
    pomysłów jest wiele ale inpost to polska firemka a to jak u nas jest nie musze mówić
    Poszli na max zysk ...
    A to musi ... uwalić system

Ale dziwie się ze taki gigant jak PP nie robi czegoś ala P.
    Co ciekawe np DHL też miał podobne skrzynki i też zrezygnował
    Dziwne to trochę ... ale co w tym kraju nie jest dziwne.
    Tu nawet kryzys się nie udał ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy paczkomatów InPost zgłaszają rosnące problemy z dostawami, szczególnie w okresie przedświątecznym. W ciągu ostatnich 1,5 roku zauważono pogorszenie jakości usług, w tym przepełnienie paczkomatów i długie kolejki w punktach odbioru. Wprowadzenie usługi Allegro SMART przyczyniło się do przeciążenia systemu, co skutkuje opóźnieniami w dostawach. Użytkownicy krytykują InPost za brak rozwoju infrastruktury oraz problemy z dostępnością paczkomatów. Niektórzy sugerują, że firma może się "zwijać", a inni zauważają, że lokalne oddziały mogą mieć wpływ na jakość usług. Proponowane są różne rozwiązania, takie jak grupowanie paczek w paczkomatach oraz wprowadzenie systemu priorytetowego dla szybszych odbiorców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA