logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki termostat pokojowy wybrać do kotła Defro Komfort Eko Lux?

JacekFilipczyk 20 Lis 2018 20:14 6732 6
REKLAMA
  • #1 17573609
    JacekFilipczyk
    Poziom 3  
    Ocena: 31
    Witam. Myślę nad kupnem termostatu pokojowego który mógłby sterować pracą kotła defro komfort eko lux. Sprawa wygląda tak że kocioł sobie pracuje cały czas między temp 58 a 62 stopnie, nie przechodzi w tryb nadzoru. Kocioł pracuje na pidzie. Zadana jest 60 a na podłogi puszczone ok 30 stopni. Wszystko było by ok ale dom jest w budowie a temp powietrza cały czas rośnie w niedzielę było 19, wczoraj 20, dziś już 21 stopni. Chciałbym ustawić np 19 stopni by wygodniej się pracowało no i by kocioł nie pracował cały czas bo pobiera mi ok 20kg grochu na dobę. Jaki termostat proponujecie do tego kotła, w jaki sposób najlepiej go wysterować? 
  • REKLAMA
  • #2 17574239
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 974
    Najlepszy był by dedykowany sterownik który współpracował by z panelem głównym. Dzięki czemu miał byś możliwość sterowania temperaturami obiegów, tygodniowe programy dla obiegów grzewczych i cwu i inne. Proponuje skontaktować się z producentem twoje sterownika.
    Chyba że ma być tanio to wystarczy zwykły termostat elektroniczny: przewodowy SALUS 091 i bez przewodowy SALUS 091 FL/RF. Cena około 120zł i 230zł.
  • REKLAMA
  • #3 17574367
    JacekFilipczyk
    Poziom 3  
    Narazie może być tanio bo nie potrzebuję bardzo rozbudowanych funkcji.
    Zastanawiam się tylko jak to najlepiej wysterować tzn co ma być sterowane tym sterownikiem ponieważ w instalacji mam zawór 4d który może być sterowany siłownikiem. Dalej mam grupę mieszającą z zaworem 3d który także może być sterowany sterownikiem. No i sam kocioł.
    Kocioł to defro komfort eko lux ze sterownikiem K1PV4
  • REKLAMA
  • #5 17574659
    JacekFilipczyk
    Poziom 3  
    Może faktycznie lepiej kupić od razu coś lepszego. Mam jednak pytanie jak działa dokładnie taki sterownik? Zadaję mu temperaturę. Jeżeli temperatura w pomieszczeniu zostanie osiągnięta on przekazuje tą informację do sterownika kotła i Kocioł przechodzi w stan nadzoru czy jak to wygląda?
  • REKLAMA
  • #6 17574749
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Sterownik kotła powinien dać sygnał do zaworu mieszającego lub do pompy. Zależy od ustawień. Jak zmniejszy przepływ przez zawór lub wyłączy pompę to temp. w kotle wzrośnie i przestawi się w tryb nadzoru do czasu obniżenia temp. w kotle. Wszystko zależy od ustawień, ale to trzeba samemu wypraktykować.
    Powinieneś dopytać w serwisie który regulator będzie pasował do twojego sterownika.
  • #7 17574868
    JacekFilipczyk
    Poziom 3  
    Czyli jeszcze przydał by się siłownik na zawór 4d

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje termostatu pokojowego do kotła Defro Komfort Eko Lux, który obecnie pracuje w trybie PID, utrzymując temperaturę między 58 a 62 stopni. W związku z rosnącą temperaturą w budynku, użytkownik chciałby ustawić niższą temperaturę, aby zmniejszyć zużycie paliwa. Proponowane rozwiązania obejmują zakup dedykowanego sterownika, który umożliwia programowanie temperatur oraz sterowanie zaworami, lub tańsze opcje, takie jak termostaty elektroniczne SALUS 091 i SALUS 091 FL/RF. Użytkownik rozważa również, jak najlepiej wysterować system, aby kocioł przechodził w tryb nadzoru po osiągnięciu zadanej temperatury. Wskazano na potrzebę siłownika do zaworu 4D oraz konieczność konsultacji z serwisem w celu doboru odpowiedniego regulatora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA