logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik dwupozycyjny w dwóch różnych miejscach dwiema parami zarówek.

hexAMN 23 Lis 2018 11:42 963 6
  • #1 17579605
    hexAMN
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam,
    Natknąłem się na mały problem i nie jestem pewien wykonywanej instalacji.

Otóż potrzebuję zrobić tak aby wchodząc na górę poddasza włączyć sobie oświetlenie u góry i wyłączyć będąc na górze i odwrotnie. Narysowałem sobie próbną instalację ale nie jestem pewien czy jest poprawna. Prosił bym o weryfikację.
    Jeżeli istnieje inny prostszy sposób to również miał bym prośbę o podpowiedź. Tak samo czy istnieją włączniki które sobie narysowałem.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

Pozdrawiam

ps. wybaczcie za malowidło w paincie ;) .
  • #2 17579638
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17579641
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 544
    Wpisz w wyszukiwarkę układ schodowy, lub przekaźnik bistabilny jeśli masz miejsce na montaż.
  • #4 17579660
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Tu masz schemat takiej instalacji. To jeden obwód. Jak chcesz dwa, to robisz drugi identyczny z tym że stosujesz zespolone ze sobą przełączniki, ale nie mające wspólnych zacisków (czyli 6 zaciskowe z dwoma klawiszami).

Oczywiście żarówek możesz dać więcej, łącząc je równolegle do tej na schemacie.
    Jeżeli jednak chcesz mieć żarówki rozdzielone (jak na twoim schemacie), to stosujesz łączniki schodowe podwójne. Masz wtedy dwa niezależne od siebie obwody schodowe.

Inna opcja, o której wspomniał przedmówca, to zastosowanie przekaźnika bistabilnego i wygląda tak.

W tej opcji stosujesz przyciski zamiast łączników, które łączysz ze sobą równolegle. Ilość ich jest dowolna. Po każdym naciśnięciu dowolnego przycisku następuje zmiana stanu, tzn. załączone, wyłączone, załączone itd.

hexAMN napisał:
    czy istnieją włączniki które sobie narysowałem.

Tak to łączniki schodowe podwójne. (łączniki, przełączniki lub włączniki - różnie je nazywają)

Montowałem np. takie podwójne do górnego oświetlenia schodów i do podświetlenia stopni.

Tu masz poprawny schemat z dwoma obwodami żarówek. Na schemacie są pojedyncze żarówki. Ty oczywiście możesz dać ich np. po dwie.

• #5 17580784
    hexAMN
    Poziom 7  
    Wielkie dzięki wszystkim za wypowiedź. Skorzystam z pomocy zybex czyli tradycyjnie bo pomiędzy włącznikami mam około 2.5m więc koszty włączników bistabilnych jak i przekaźników są spore. Czyli ze schematu zrozumiałem że pomiędzy włącznikami będę potrzebował 6 przewodów, 2 brązowe fazowe doprowadzające oraz 4 fazowe do "przełączania" a później to już prosta droga do żarówek. Całe szczęście że mam przewody 3x1.5mm i da się zastosować takowy układ.

Dzięki raz jeszcze , mam nadzieję że dobrze pokapowałem odezwę się jeszcze jak będzie działać.

Pozdrawiam
  • #6 17580922
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4312
    hexAMN napisał:
    pomiędzy włącznikami będę potrzebował 6 przewodów, 2 brązowe fazowe doprowadzające oraz 4 fazowe do "przełączania" a później to już prosta droga do żarówek.
    A żyła ochronna gdzie?
    Powinieneś do tego celu zastosować 4x1,5.
  • #7 17581560
    hexAMN
    Poziom 7  
    Też rajca że popularnie zwane PE powinno być.. Ale chyba posłucham przedmówcy i zrobię bezpieczniejszą wersję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do zainstalowania dwupozycyjnego włącznika oświetlenia na poddaszu, aby móc włączać i wyłączać światło z dwóch różnych miejsc. Otrzymuje sugestie dotyczące zastosowania łączników schodowych oraz przekaźników bistabilnych. Wskazano, że do podłączenia dwóch obwodów potrzebne będą odpowiednie przewody, a także omówiono kwestie dotyczące żyły ochronnej. Użytkownik planuje zastosować tradycyjne łączniki ze względu na koszty i odległość między nimi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA