logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy instalacja wzmacniacza WiFi poprawi zasięg w domu 16x9m?

Lambert3310 25 Lis 2018 11:14 780 13
REKLAMA
  • #1 17583927
    Lambert3310
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Czy instalacja wzmacniacza WiFi poprawi zasięg w domu 16x9m?
    Wszystko widać na schemacie, router będzie na strychu w jednym rogu domu, a ja będę potrzebował zasięgu w drugim rogu. Wszystko jest zaznaczone wyżej. Bez wzmacniacza mam 2/5 kreski zasięgu w komputerze (Ja). Wymiary domu to ok 16m/9m/3m wysokości.
    Pytanie: czy Wzmacniacz wifi w miejscu zaznaczonym ma sens? Zależy mi na niskich kosztach, przesunięcie routera nie wchodzi w grę, tylko tam mam 3/5 kresek LTE. Ewentualnie jakie są inne opcje.
    Prędkość przy speedteście obok routera wyniosła maksymalnie około 25 Mb/s pobierania i 4 Mb/s wysyłania. Na komputerze (2/5 kresek wifi) prędkość była około połowe mniejsza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17583945
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5805
    Klasyczny przykład jak nie należy budować sieci w domowej w oparciu o łacze LTE bo to jest źródłem dalszych problemów. Bieganie z routerem LTE w poszukiwaniu zasięgu to nieporozumienie. od tego należy zacząć, zasięg LTE na tym strychu pewnie słabiutki ale to pokażą profesjonalne pomiary sygnału a nie kreski na routerze. Pomysł z wzmacniaczem WiFi tragiczny, kreski nikogo nie interesują, należy dokonać pomiaru sygnału WiFi z routera LTE za pomoca WiFi Analyzera na Android.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17583988
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    W żadne wzmacniacze się nie baw, od routera LTE bierzesz kabel (skrętkę komputerową) którą podłączysz do kolejnego AP. Żadnej innej metody nawet bym nie brał pod uwagę. Co do reszty wszystko napisał matek451.

Ewentualnie jak nie masz jak dociągnąć kabla bez demolowania połowy domu możesz użyć adaptery PLC (transmisja po przewodach elektrycznych) gdzie jeden z nich robi za AP aczkolwiek ich działanie to loteria.
  • #4 17584016
    Lambert3310
    Poziom 8  
    A jako taki Access Point może posłużyć stary router? (TP-LINK TL-WR841N)
    Obecny router ten na strychu to Huawei B528 od T-Mobile
  • Pomocny post
    #5 17584043
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    Lambert3310 napisał:
    A jako taki Access Point może posłużyć stary router? (TP-LINK TL-WR841N)

Po odpowiedniej konfiguracji jak najbardziej.
  • Pomocny post
    #6 17584053
    matek451
    Poziom 43  
    A czemu ten B528 ma stać na strychu w tym rogu i jakie są w tym ustawieniu parametry sygnału LTE T-mobile, na jakim paśmie LTE i jak to przekłada się na DL/UL wieczorem? Jak daleko masz do BTS-a NetWorks i który to BTS?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 17584162
    Lambert3310
    Poziom 8  
    Parametrów nie sprawdzę bo nie mam telefonu w T-mobile (chyba że da się jakoś inaczej i ja o tym nie wiem), Router stoi akurat tam bo jest skierowany na wieżę. Mieszkam na wsi i do każdej wieży mam dosyć daleko, najbliższa jest ok 12 km ode mnie, w Ząbrowcu (warm-maz), LTE800. (ID: 38735 na btsearch).
    DL\UL wieczorem nie sprawdze z tego miejsca, bo obecnie router stoi w innym miejscu (też na strychu, nad moją głową) gdzie jest 1 kreska LTE (te kreski sprawdzane na stronie konfiguracyjnej). W tym miejscu gdzie stoi obecnie to wieczorem czasem jest tragedia, a czasem jest znośnie (tak było wczoraj).
  • #8 17584204
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 17584218
    Lambert3310
    Poziom 8  
    Też LTE nie mam w telefonie.
  • Pomocny post
    #10 17584229
    matek451
    Poziom 43  
    Jak można korzystać nawet z LTE800 T-mobile przy takich odległościach od BTS-a bez anteny zewnętrznej ?Skąd w ogóle taki pomysł, to jakieś nieporozumienie ? B528 współpracuje z LTEWatchH na Windows czy HManagerem na Android więc można za ich pomocą sprawdzić eNB, CID BTS-a i parametry sygnału. Wymusić konkretne pasmo LTE i agregację 2 pasm LTE. Test najlepiej z routerem na zewnątrz. Ale zaczyna się od podania swojej lokalizacji. Wykonujesz testy pokazujesz screeny z nich i na tej podstawie dobiera się antenę kierunkową zewnętrzną. Na LTE800 T-Mobile bywa tragicznie, siec jest zapchana na maksa ale można poszukać mniej zapchanego BTS-a jeśli jest kilka w pobliżu i na różnych kierunkach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 17584340
    Lambert3310
    Poziom 8  
    Niezauważyłem, w tym Ząbrowcu jednak jest T-mobile LTE800 i NetWorkS! LTE1800
  • #12 17584359
    matek451
    Poziom 43  
    A co to zmienia ? Masz odpowiednia wiedzę aby z tego skorzystać? Dostałeś konkretne pytania, do tego testy konkretnymi narzędziami i na tej podstawie wyciąga się konkretne wnioski.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 17584370
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 17584458
    Lambert3310
    Poziom 8  
    Lambert3310 napisał:
    Zależy mi na niskich kosztach...

Nie zamierzam kupywać anteny zewnętrznej, ale i tak dziękuje za pomoc, LTEWatchH się przyda do ewentualnej zmiany pasma z LTE800 na LTE1800 gdy to pierwsze będzie zapchane, bo oba działają w tej chwili bardzo dobrze.
    (Przypominam, że to poddział "Sieci Początkujacy" i "eNB" i "CID" nic mi nie mówią, jest to też moja pierwsza styczność z siecią 4G.)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem zasięgu WiFi w domu o wymiarach 16x9m, gdzie router LTE (Huawei B528) znajduje się na strychu. Użytkownik zauważył słaby sygnał (2/5 kreski) i pytał o sens instalacji wzmacniacza WiFi. Odpowiedzi sugerowały, że lepszym rozwiązaniem byłoby podłączenie Access Pointa (AP) za pomocą kabla Ethernet, a w przypadku braku możliwości, użycie adapterów PLC. Użytkownik rozważał użycie starego routera TP-LINK TL-WR841N jako AP, co zostało potwierdzone jako możliwe po odpowiedniej konfiguracji. Wskazano również na konieczność pomiaru sygnału LTE oraz ewentualne użycie anteny zewnętrznej dla lepszego zasięgu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA