logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czerwony obraz przez kabel HDMI-DVI, brak obrazu przez adapter HDMI-VGA

vicurel 28 Lis 2018 15:46 2745 5
REKLAMA
  • #1 17591417
    vicurel
    Poziom 6  
    Witam. Posiadam laptopa z wyjściem VGA oraz HDMI. Posiadam również monitor z wejściami DVI oraz VGA. Podłączając ten monitor przez kabel HDMI - DVI pojawia się taki obraz:
    Podłączając ten monitor przez kabel VGA - VGA obraz jest prawidłowy, czyli taki:
    Podłączając ten monitor przez przejściówkę HDMI - VGA, system wykrywa monitor jednak obraz jest ciemny, można tam wyjechać kursorem myszki i widać ten obszar na screenshotach. Kabel HDMI - DVI jest sprawy (testowany z innym źródłem obrazu HDMI i tym monitorem), na innym kablu to samo, adapter HDMI - VGA sprawny, testowany na innym źródle niż laptop wyświetla prawidłowy obraz na monitorze. Co może być przyczyną takiego zachowania? Laptop posiada zintegrowaną grafikę Intel HD Graphic 4000 oraz dedykowaną Nvidia GT640m. Obie grafiki sprawne, poprawnie się przełączają. Próbowałem już wszystkiego. Nowe sterowniki, reinstalacja Win 10, testy na Ubuntu. Wszędzie efekt taki sam. Czy problemem może być uszkodzone gniazdo HDMI w laptopie?
    Laptop: Lenovo Z580
    Monitor: Asus VH232
  • REKLAMA
  • #2 17591438
    o.Tadeusz
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Aby wykluczyć uszkodzenie portu HDMI w laptopie podłącz go kablem HDMI-HDMI do telewizora i ocenisz jakość obrazu. Jeśli nadal czerwony to wina portu.
  • REKLAMA
  • #3 17591451
    vicurel
    Poziom 6  
    Testowałem już to. Po podłączeniu HDMI-HDMI do Tv, wykrywa telewizor w systemie (widać nawet nazwę i model tv) jednak na ekranie czarny obraz. Z rok temu takie połączenie działało bo czasami podłączałem laptopa do TV
  • REKLAMA
  • #4 17591457
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15487
    Przełączasz wtedy obraz na zewnętrzny monitor kombinacją klawiszy chociażby?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 17591467
    vicurel
    Poziom 6  
    Tak, wszystkich kombinacji próbowałem: tylko drugi monitor, duplikuj i rozszerz.
  • #6 17593137
    o.Tadeusz
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Jeśli prawdą jest co piszesz to pozostało oddać laptop w ręce dobrego fachowca-elektronika, który przyjrzy się jak jest przylutowane gniazdo HDMI w płycie laptopa. Czy nie puścił który lut na jego pinach.
REKLAMA