logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt kolumn 300W 3D: wybór głośników i konfiguracja zwrotnic

mavarick87 01 Wrz 2005 19:58 2816 6
REKLAMA
  • #1 1784361
    mavarick87
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam. Przedstawiam mój najnowszy projekt za którego wykonanie biore się w najblizszym czasie i prosze o wsze sugestie dotyczace ewntualnych zmian.

g. niskotonowy STX estradowy 38 300W 4Ohm
    g. średniotonowy Beyma 8ANT
    g. wyskoko tonowy piezo Dexon TW120 zabespieczony żarówka 21W 24V

dlaczego włsnie takie głośniki???
    - niskotonowy - cena odpowiednia jak na mój budrzet
    - średniotonowy - jakość i moim zdnniem dobre parametry
    - wysokotonowy - wybór padł własnie na ten piezo ponieważ ma on dostc dobrą skutecznośc a w dodatku nie jest drogi

obudowa około 100L z dwoma otworam br 7,5cm

Moim zdaniem impedacja zestwau bedzie 4 Ohm
    Tylko zastamawiam się czy filtr do głosnika średniotonowego zrobić 4 Ohm czy 8 tak jaki jest głośnik. Bo napewno dla niskotonowaca będe robił 4 ohm. A cha jescze jedno czy dla drivera piezo robi sie jakąs inną zwrotnice czy taką standardową ( zamieżam dac 12db/okt)

czekam na wasze opinie
  • REKLAMA
  • #2 1784445
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam
    wszystko jest ok, (oczywiście w tym zakresie jakości i ceny), ale daruj sobie piezo, na korzyść, jakiegokolwiek dynamicznego "gwizdka"
    Zwrotnice wykonujesz dla takiej impedancji, jaką posiada "zwrotnicowany" głosnik.
    jk
  • REKLAMA
  • #3 1784536
    PANCIO WIŁ
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    Beyma obok piezo. Bo nie jest drogi? Żaden piezo nie jest drogi, bo to syf. Jak będziesz zamawiał z stxa niskotonowy, to kup odrazu gdwt 8/9-150. Cena podobna a piezaki rozpie...la w pył.
  • #4 1784619
    mavarick87
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    no racja tak chyba zronie. ale dziwi mnie jedno dla czego szanująca sie firma LDM wkłada do swoicha konstrukcji ten własnie driver TW120 - nie żebym się nim zachwycał ale troche mnie to zastanawia bo te kosnstrukcje LDM-a to 2D 15' + własnie ten driver - moim zadniem jest on dam wielokrotnie bardziej obciążony niz w mojej kolumnie

Dodano po 5 [minuty]:

a cha jescze w kwesti zwrotnicy

filtr dolnoprzepustowy <800 Hz 12db/okt 4Ohm
    filtr średnioprzepustowy 800 Hz - 8 kHz 12db/okt 8Ohm
    filtr górnoprzepustowy >8 kHz + żarówka 21w 24V 12db/okt 4Ohm
    co wy na to??

a cha jescze jedno pytanko w kwestji skuteczności jaką przypuszczalną skutecznosc będedzie miała ta kolumna? Nie sądzicie że bedzie w niej mało basu??

PS. Choć i tak zamierzam w poźniejszym czasie zrobić sub
  • REKLAMA
  • #5 1784767
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Witam
    Stx, nie gra wyżej niz 500 Hz, zatem zwrotka na ok 400 - 500 Hz na dole, natomiast podział między środkiem a driverem, lepiej zmień nz ok 6000 Hz.
    Średnia spl, według mnie to ok 94-95 dB.

jk
  • REKLAMA
  • #7 1785421
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Tremolo napisał:
    http://www.stx.pl/charakterystyki/GDN-38-300-4-AE-ALL.jpg
    - jednak jest coś powyżej 500 Hz... Ale powyżej 1000Hz nie ma co już ciąć i to definitywnie. 1000Hz jest kłopotliwe z powodu nastepującego zaraz powyżej rezonansu.

Witam
    Fakt, ten głośnik cos tam "emituje " powyżej 500 Hz, ale nie "gra"...
    Doskonale to widac na charakterystyce, do ok 300 Hz głosnik ma bardzo ładną, bez "zafalowań" charakterystykę, a ok 400 Hz, daje o sobie znać pierwsze "złamanie" membrany.
    Jest to typowe dla dorego głosnika BASOWEGO, czego potwierdzeniem, jest bardzo zbliżona chrakterytyka tego STX-a, do basowych głosników PD, które też GRAJĄ, do ok 400 - 500 Hz, i "emitują' coś jeszcze powyżej...
    Poza tym, po to sie robi TRZY drogi, aby uciec od efektu doplera, więc podział 400 - 500 Hz, jest TYPOWYM podziałem dla takiego układu głosników.
    Pozostawienie temu STX-owi zakresu do 1000 Hz, przy jego bardzo duzym Xmax, zniweczyłoby zaletę rozwiązania 3 drożnego, bo wprowadzałoby efekt, "doplera", czyli modulowane wysokich częstotliwości, amplitudą basu.
    Zaproponowany "beymiak" na srodek, da sobie swietnie rade od 400 Hz.
    Według mnie , dla poprawienia jego bezpieczeństwa mechanicznego, bo ma dość malutkie Xmax, należy go "wpuścić" zwrotką 12 dB/oct.

jk

Podsumowanie tematu

✨ Projekt kolumn 300W 3-drożnych obejmuje głośniki: niskotonowy STX estradowy 38 300W 4Ω, średniotonowy Beyma 8ANT oraz wysokotonowy piezo Dexon TW120 zabezpieczony żarówką 21W 24V. Dyskusja dotyczyła doboru głośników i konfiguracji zwrotnic. Zalecane jest zastąpienie piezo dynamicznym driverem ze względu na lepszą jakość dźwięku. Zwrotnice powinny być projektowane zgodnie z impedancją nominalną głośników (np. 4Ω dla niskotonowego i 8Ω dla średniotonowego). Podział częstotliwości sugerowany to około 400-500 Hz między niskotonowym a średniotonowym oraz około 6000 Hz między średniotonowym a wysokotonowym. Wysokotonowy driver piezo wymaga standardowej zwrotnicy 12 dB/okt z zabezpieczeniem żarówką. Obudowa ma około 100 litrów z dwoma otworami BR 7,5 cm. Skuteczność zestawu szacowana jest na około 94-95 dB SPL. Wskazano, że niskotonowy STX gra efektywnie do około 400-500 Hz, a dalsze cięcie powyżej 1000 Hz jest niezalecane ze względu na rezonanse. Projekt przewiduje późniejsze dodanie subwoofera dla wzmocnienia basu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA