logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki i zwrotnice do 2xSTX 38-300-8-AE w budżecie 800 zł na kolumnę?

Ptolek 22 Mar 2006 18:39 1740 22
REKLAMA
  • #1 2444937
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Kolega prosił mnie o pomoc w dobraniu głośników do 2 paczek, mających nagłośnić podwórko ale tak solidnie. Założenie to 2 głośniki 15" na każdą kolumnę, i coś co uzupełni górę (całość w jednej obudowie). Zwrotnica niestety musi być pasywna. Wiem, że do 38-300-8-AE musi być jeszcze gł. średniotonowy, tylko czy zastosować GDS 22-120-4-SE czy warto coś lepszego? Budżet wynosi 800zł/kolumne ale na wszystko, więc po odliczeniu 150zł na obudowę + 50 zł na zwrotnicę i jakieś detale zostaje ok. 600 zł na głośniki. 2xGDN38 + GDS + GDWT12-19/150 to tylko 473zł. Co można kupić lepszego, nie naginając zbytnio granicy cenowej ?
    Razem ze zwrotnicą z podziałem ok. 500Hz i 5kHz to cały wstępny plan, czekam na propozycje zmian w projekcie. Mam też wątpliwości, czy zwrotnice robić, czy zamówić, czy cewki lepiej powietrzne czy raczej z rdzeniem. Tak, to właściwie konstrukcja DISCO 500 Silver Sounda, ale chcę się upewnić, czy w 800zł nie zmieszcze czegoś lepszego, i czy mogę nieco przesunąć częstotliwości podziału.
    Muzyka, do której będą używane, to głównie trance, czasami techno. Koledze zależy na dobrym "wykopie" (czyt. uzyskaniu dużego ciśnienia akustycznego odczuwalnego ciałem) a jednocześnie nie za wysokim basie, dlatego postawiliśmy na głośniki 15". Nie powinny być zbytnio kierunkowe. Nie mam praktyki w konstrukcjach tego kalibru. Wiem że było na forum już co nieco ale nie chce się podpinać pod inny temat.
  • REKLAMA
  • #3 2445184
    Alton 110
    Poziom 15  
    Proponuje na średni beyme będzie dużo ładniejsze pasmo napewno. co do zwrotki pasywnej to gdzie takie coś do 800wRMS bo tyle wytrzyma taka kolumna spokojnie. I drugie pytanie czym planuje ruszyć to Twój kumpel?
  • #4 2445319
    Ptolek
    Poziom 36  
    Rzeczywiście w DISCO 500 są dwa średniotonowe, ale po pierwsze jeszcze się zastanawiam nad tym, jaki dać tam głośnik, po drugie, jeden bardziej pasowałby do mojej koncepcji obudowy (tamta z DISCO 500 ma trochę skomplikowaną budowę). Jakby tam wsadzić jakiegoś 8M100 to wydaje mi się, że wystarczyłby jeden. Chyba, że mocowo nie wytrzyma ?
    Zwrotka z STX rzeczywiście jest trochę słaba, ale czy kupię gdzieś mocniejszą? Te paczki do wakacji muszą być gotowe, a tu jeszcze do szkoły trzeba chodzić, więc można by zaoszczędzić czasu na zwrotnicy.
    Ile kosztowałaby odpowiednia zwrotnica w firmie Janbo?
    Wzmacniacza do tego jeszcze nie ma, w planach jest ok. 2x400W, co może jest mało dla tych STX-ów, ale dla planowanego zastosowania powinno wystarczyć.
  • Pomocny post
    #5 2445728
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    ''Założenie to 2 głośniki 15" na każdą kolumnę, i coś co uzupełni górę (całość w jednej obudowie). ''Czyli masz 600W na paczkę na niskie. To by się przydało 2x200 Na górę. Lepiej będzie to 2 wzmacniaczami pchać bo zwtotka będzie kosztowna przy tej mocy.A moc wzmacniaczy też poważna, A jak chesz uzyskać kicka z tych STX to tylko kosztem zejścia, bo na podwórko to paczka strojona maz 60Hz niżej to Ci poleci efektywnośc która ma się i tak nijak. Dzisiaj poszły mi 2 paczki na 30-200-4 i fajnie chodziły przy ponad 200W na pakę poniżej są mulaste.Średnie obsługiwał 17cm STX, jego efektywnośc jest dno już nigdy nie wezmą STX na średnice ,ciężka gumowata membrama, o wiele lepiej chodzą TESLE, przy tej samej cenie. W sumie to do swoich kolumienek mógłbyś dać po 2 używki GDS 30/30 cięte powyżej 150 Hz.I jakiś GDWT 9-15 na high.
  • REKLAMA
  • #6 2445748
    Alton 110
    Poziom 15  
    2xGDS na kolumne? zakrzyczałoby reszte wystarczył by jeden spokojnie. A co do zwrotnicy to przecież przy takich mocach to są dość poważne straty na cewkach więc nie widze sensu pakować mocy ze wzmacniacza w cewke która będzie robiła za grzejnik głównie. A skoro chcesz tam dać 400w to nie lepiej by było dać jeden głośnik 15" ale z wyższym SPL. Kasy Ci powinno wystarczyć pozdr
  • REKLAMA
  • #7 2446695
    Ptolek
    Poziom 36  
    Dwa wzmacniacze podniosłyby znacznie koszty, tym bardziej, że jeszcze nie ma żadnego. STXy wybrałem wstępnie bo wydaje mi się, że mają najlepszy stosunek cena/bas :) . Ale pogadam jeszcze z kolegą, może go przekonam albo do dwóch wzmacniaczy, albo do jednej 15" lepszej firmy.
    Zdaję sobie sprawę, że uzyskanie jednocześnie najniższego i najszybszego basu jest niemożliwe, będzie jakiś kompromis.
    Ogólnie mam problem z dobraniem mocy głośników wysoko- i średnio- tonowych, w końcu to 600W.
  • #8 2446848
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Alton 110=== Jeżeli na bass idzie 2x400 to GDS wystarczą bo SPL STX będzie gdzieś na poziomie 95,6 dB co nie jest wielkim osiągnięciem.
    Ptolek===Ale jak nie ma wzmaka to lepiej bo można będzie coś dobrać. w sumie jak masz 800zł/pakę to 200zł za wzmaka na średnie to pryszcz, zwłaszcza że będzie on w okolicach 2x120W.
  • #9 2449209
    Ptolek
    Poziom 36  
    Kumpel nie dał się przekonać do dwóch wzmacniaczy. Już woli 2x12" na kolumnę, ale ja nie wiem czy mniejsze głośniki zapewnią dobry efekt ? Widzę, że dużo estradówek jest dwudrożnych, nawet z głośnikami 15", gdyby tak dać dwa głośniki (nie STXy) 15" o mocy ok. 200W każdy, to jaki driver i za jakie pieniądze by do tego pasował przy f podziału ok. 2kHz ?
    A GDS30/30 zły nie jest, ale trochę duży, to mimo wszystko musza byc kolumny jako całość pełnopasmowe i 12" średniak trochę za bardzo powiększy całe pudło, które i tak będzie ważyło 50kg...
    Może jednak DISCO 500 w wersji oryginalnej, z lepszym średniotonowym?
  • #10 2449264
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    tani driver od 2khz .................gdyby istniał jego dystrybutor byłby milionerem i uszczęsliwiał cała elektrode :D:D:D

a na serio nie da sie owszem są za 500-1000 zł :D

nie da sie zrobić na stxach 30 cm dwudrożnej niestety...........
  • #11 2454314
    Ptolek
    Poziom 36  
    Pisząc o głośnikach 12" nie miałem na myśli STX'ów.
    Jaką moc może wytrzymać GDWT12-19/150 odcięty 12dB/okt przy ok. 5kHz? I jeśli nie on to co polecacie, zakładając zestaw trójdrożny, bo Silver Sound nie napisał nic o głośniku wysokotonowym?
  • #12 2489591
    Ptolek
    Poziom 36  
    Podnoszę temat, bo jakie mam wyjście. Zmieniłem trochę myślenie, co sądzicie o 2 x Selenium 15 PW 3-SLF ( http://www.westmusic.pl/index.php?d=produkt&id=150 ) i do tego driver Selenium D 210 Ti
    ( http://www.westmusic.pl/index.php?d=produkt&id=169 ) ?
    Podział ok 2,5kHz chyba będzie ok ?
    I jaką do tego drivera tubę, myślę o tej: http://www.westmusic.pl/index.php?d=produkt&id=185
    Są jeszcze na allegro Craafty TC15-300 ale trochę droższe (306zł) a tu zamawiam wszystko, oszczędzając na kosztach przesyłki.
  • #13 2545515
    djsuchy
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    witam. a moze cos w stylu 2x12" na basy dac dn 30/200/4/ae zukładem od 38 moc i spl wzrośnie. ale zdaje mi sie ze do tego wzm 2x400 jest za sałaby minimum 2x600. Najlepiej niech kumple sprzeda tego wzmaka i kupi choćby dapa 2x600

pozdr
    djsuchy
  • #14 2555979
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 2556018
    Krzysiek89
    Poziom 12  
    barthezz jak takiś choirak to pokaż swoją konstrukcje cwaniaku, ciekawe jaką ty zrobiłeś że tak sie rzucasz i krytykujesz moj elegancki subbas estradowy, napewno mi zazdrościsz. Powiem ci że jeszcze lepszego i elegantszego subbasu nie widziałem na tej elektrodzie i długo jeszcze pewnie nie zobacze.
  • REKLAMA
  • #16 2556019
    Trenton
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Krzysiek89 napisał:
    barthezz jak takiś choirak to pokaż swoją konstrukcje cwaniaku, ciekawe jaką ty zrobiłeś że tak sie rzucasz i krytykujesz moj elegancki subbas estradowy, napewno mi zazdrościsz. Powiem ci że jeszcze lepszego i elegantszego subbasu nie widziałem na tej elektrodzie i długo jeszcze pewnie nie zobacze.

Boże człowieku szkoda słów......
  • #17 2556020
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 2556043
    Krzysiek89
    Poziom 12  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic303643.html oto jest bartheza paczka no i po co on sie tu wogole udziela jak on gów.. ma. Stracic klientów haha ale ty głupoty wygadujesz. Ja nie chowam swojej paczki jak ty pod pończoche, ty to musisz ją chować bo lipnie wygląda.
  • #19 2556049
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 2556066
    Krzysiek89
    Poziom 12  
    Moje podejście do sprawy jest dobre i na miejscu, mowie o moim subie aby powiedziec innym jak on gra, chyba chce doradzić temu kto założył ten temat a to że komuś sie to nie podoba że ja pokazałem mego suba to wybacz ale to nie moja wina. Nie chce z tobą mieć wojny bo nie jesteś tego wart ale chcem abyś przestał mi zazdrościć i krytykować.

Djsuchy też powyżej napisał aby założyciel tematu dał stxy 12 calowe serii AE, to ja rozwinełem to

A tym sie powinien moderator zająć, kto kogo sprowokował!!!!! ty mnie!!!

powyżej napisane przez barthezz:

Wysłany: 23 Kwi 2006 00:11 Temat postu: Re: 2xSTX 38-300-8-AE + co tam jeszcze do 800zł

--------------------------------------------------------------------------------

Krzysiek Twoje wywody nadają się do śmietnika, ile razy można oglądać tą samą brzydką i nudną konstrukcję - chłopie zajmij się oraniem ziemi na polu a nie pokazywaniem w każdej wiadomości tego samego. Daję głowę że jesteś Xzibitkiem lub innym bądź masz tą bandą dzieciaków wiele wspólnego.

Dodano po 7 [minuty]:

Sory że post pod postem ale barthezz myśli że jestem dzieciakiem, wcale nie krzysiek89 to o niczym nie świadczy że mam 17 lat np: skąd bym miał tyle kasy na taką konstrukcje i skąd takie zdolności. Naprawde to mam 22 lata.
  • #21 2556081
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 2556242
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ale jak widzę to jest Temat kolegi Ptolka, a nie prywatne DYI Krzysiek89. I wcale tu nie chodziło o przytaknięcie w celu potwierdzenia zdolności manualnych. Jaki konstruktor taka konstrukcja.
  • #23 2567822
    Ptolek
    Poziom 36  
    Tak sobie przypomniałem o tym temacie, patrze, a tu nie wiem skąd się ta kłótnia wzięła. Głośniki już zamówione, Selenium 15PW3 x2 i do tego driver Selenium D210Ti, podział zobacze jak wyjdzie ale około 1,8kHz 12dB/okt. Stanęło na tym po konsultacji z toadi (w tym miejscu podziękowania). Jak konstrukcja będzie gotowa to dam znać co wyszło, na DIY nie wrzucę bo to nie moje paczki będą.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy doboru głośników i zwrotnic pasywnych do kolumn z dwoma głośnikami STX 38-300-8-AE 15" na bas oraz uzupełnieniem pasma średnio- i wysokotonowego w budżecie około 800 zł na kolumnę (w tym obudowa i zwrotnica). Dyskusja obejmuje wybór średniotonowego między GDS 22-120-4-SE a innymi modelami, rozważania nad mocą i efektywnością głośników, a także nad konstrukcją zwrotnicy (cewki powietrzne vs. rdzeniowe) i podziałem częstotliwości (ok. 500 Hz i 5 kHz). Pojawiły się sugestie użycia głośników Beyma lub Tesla zamiast STX na średnicę ze względu na lepszą efektywność. Wątpliwości budziła konieczność stosowania dwóch wzmacniaczy dla lepszego napędzenia zakresów oraz możliwość zastosowania pojedynczego głośnika 15" o wyższym SPL zamiast dwóch STX. W dalszej części autor rozważał zmianę koncepcji na zestaw trójdrożny z głośnikiem wysokotonowym GDWT12-19/150 lub driverem, a także rozważał modele Selenium 15PW3 i driver Selenium D210Ti z podziałem ok. 1,8–2,5 kHz oraz tubą do drivera. Ostatecznie zdecydowano się na zestaw Selenium 2x15PW3 i driver D210Ti, z podziałem około 1,8 kHz, po konsultacji z ekspertem. W dyskusji pojawiły się także opinie o konieczności mocniejszych wzmacniaczy (np. 2x600W) dla lepszej dynamiki i efektywności. Wątki poboczne dotyczyły sporów między użytkownikami, które nie miały wpływu na techniczne aspekty projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA