logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak opóźnić dźwięk - Dwa różne wzmacniacze audio połączone kablem jack, jak wyel

mawox0001 03 Gru 2018 00:37 900 5
REKLAMA
  • #1 17601703
    mawox0001
    Poziom 2  
    Witam serdecznie wszystkich.
    Pod telewizor, na wyjściu słuchawkowym mam podłączoną złodziejkę na jack3.5mm. Jeden kabel idzie do soundbar a drugi kabel idzie do tuby basowej. Na soundbar mam opcję opóźnienia dźwięku ale pomimo tego, że jest na minimum to dalej dźwięk słychać szybciej z soundbar niż z tuby co powoduje delikatne echo.
    Podłączenie wygląda następująco.
    Dekoder/hdmi > telewizor/wyjście słuchawkowe (jack) >1 soundbar, 2 tuba.

Takie podłączenie jest dla mnie najlepsze bo sterując głośnością dekodera automatycznie steruje mi głośnością tv. Soundbar mam cały czas włączony i ustawiona jest na nim jedna głośność tak samo jak na tubie.

Pytanie brzmi czy jest jakieś urządzenie które ma płynną regulację w tym przypadku opóźniającą dźwięk.

Dziękuję za wszelką pomoc
  • REKLAMA
  • #2 17601821
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7765
    mawox0001 napisał:
    czy jest jakieś urządzenie które ma płynną regulację w tym przypadku opóźniającą dźwięk.

Jest takie urządzenie. Nazywa się Delay.

Nie wiadomo co to za sprzęt. Może można wyłączyć opcję opóźnienia w soundbarze?
  • REKLAMA
  • #3 17601848
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2041
    Witam,
    roznice w opoznieniu jest oczywiste, ogolnie "bardziej skomplikowana droga sygnalu" zajmuje wiecej czasu a oba urzadzenia maja rozne tory audio.
    SoundBar ma chyba wbudowany DSP wiec poszukaj w ustawieniach, a nie ma wyjscia na subwoofer a soundbar'a?
    Dolozenie delay'a bedzie nieco uciazliwe, raczej potrzebujesz DSP abys mogl regulowac opoznienie dosc precyzyjnie.
    Rozwaz inne podlaczenie niz dodatkowy delay.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 17601875
    mawox0001
    Poziom 2  
    Nie niestety nie mogę wyłączyć opóźnienia. Myślałem jeszcze żeby każdy wzmacniacz połączyć w inne nadajniki ale tak nie da.
  • REKLAMA
  • #5 17601884
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    Należy kupić soundbar z subwooferem i po kłopocie.
  • #6 17601933
    mawox0001
    Poziom 2  
    Soundbar jest w zestawie z bezprzewodowym sobwooferem. Nie kosztował mało jednak mam spory salon połączony z kuchnią i bass się tak rozchodzi że dla mnie nie jest wystarczający.
    Jest ok kiedy dam dużo głośniej ale ja chce żeby bass był przy niskim poziomie głośności dlatego kupiłem sobwoofer aktywny żeby nim dodatkowo sterować wtedy kiedy potrzebuje. Mam wyjście w soundbar na optyke ale jak tak podłącze to wtedy mi nie działa tuba bo wkładając Jack w wyjście słuchawkowe od razu tv się przełącza na słuchawki odłączając tym samym soundbar.
    Wiem wiem pozostaje kupić mocniejszy zestaw ale ja chciałbym żeby było tak jak teraz tylko żeby ten dźwięk się wyrównał.
REKLAMA