logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Power-off Retract Count rośnie przy każdym rozłączaniu dysku zewnętrznego USB

vitio 04 Gru 2018 01:52 2112 3
REKLAMA
  • #1 17603733
    vitio
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Mam zewnętrzne dyski twarde na USB, które zawsze odłączam po kliknięciu w Bezpieczne usuwanie w systemie Windows.

1) Pomimo tego, niestety, po tej operacji atrybut SMART "Power-off Retract Count" wzrasta o 1 - z jakiego powodu?

2) Rzadko, ale czasami słyszę cichy dźwięk przy tym odłączaniu. Czy to źle dla dysku? Czy mógłbym jakoś temu zapobiec?

3) Załączam poniżej SMART przykładowo dla mojego WD Black WD10JPLX 2,5 "7200RPM w zewnętrznej obudowie.
    Czy ten SMART jest ok?
    Czy na przykład nie jest zbyt duży atrybut "Load Unload Cycle Count" i właśnie "Power-off Retract Count" jak na dysk działający w sumie tylko kilka dni?
    Jak można wytłumaczyć te wartości i jak zapobiec ich wzrastaniu?

4) Już jakiś czas temu ustawiłem dla tego dysku zaawansowane zarządzanie energią (APM) na 192 (nie jestem pewien, czy to jest dobra wartość) - czy to nie powinno zapobiec wzrastaniu "Power-off Retract Count" i/lub "Load Unload Cycle Count"?

Power-off Retract Count rośnie przy każdym rozłączaniu dysku zewnętrznego USB

Z góry dziękuję za pomoc i wskazówki
  • REKLAMA
  • #2 17603741
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Wtedy gdy głowica parkuje/wyparkowuje, jest naliczany cykl i jest to normalne zwłaszcza w dyskach przenośnych, gdy je odłączasz. Nie jest to atrybut krytyczny.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
    Jeżeli masz możliwość wyjęcia dysku i podłączenia pod SATA, to sprawdź na ile masz ustawiony timer i w razie czego ustaw go na 5 minut:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3285155.html#16151311
  • REKLAMA
  • #3 17603743
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Należy to traktować tak jak licznik przebiegu kilometrów w samochodzie.
    Inne wartości również ulegają zmianie, ale być może kolega tego akurat nie zauważył.
    Nie ma powodów do obaw. Dopiero kiedy zgłoszą się atrybuty z grupy "zielonej z haczykiem" warto jest się zainteresować.
    Szacunek za wnikliwą obserwację. W dzisiejszych czasach to już rzadkość...
    Owo stuknięcie o którym kolega wspomniał to, jak sądzę - parkowanie głowic przed zatrzymaniem talerzy. Jeżeli kolega nadal będzie tak analitycznie traktować ów zewnętrzny napęd to z pewnośćią zauważy kiedyś taką, swego rodzaju "melodię" towarzyszącą np. uruchamiającemu się HDD. Słuchając każdego uruchomienia HDD można (bez przesady!) rozpoznać, że np. coś jest nie tak jak poprzednim razem.
    I nie inaczej jest kiedy dysk jest wyłączany przez OS. Trochę bardziej wulgarnie to przebiega kiedy napędem zawiaduje np. DOS. Czasami dysk może nie przeżyć bliskiego spotkania z brakiem energii kiedy tak gwałtem go...
  • #4 17604062
    vitio
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Dziękuję.

Jednak czytałem, że przy używaniu Bezpiecznego usuwania atrybut "Power-off Retract Count" nie powinien wzrastać - stąd między innymi moje pytanie jak próbować zapobiec wzrastaniu "Power-off Retract Count" przy odłączaniu dysku zewnętrznego?

Dziękuję też za wskazówkę z wdidle3, choć już to próbowałem.
    Niestety, nie działa na tym dysku, dlatego próbowałem ustawić APM na np. te 192 - może źle to ustawiłem i można by tą wartość APM polepszyć aby tak nie wzrastało "Power-off Retract Count" lub może coś innego można zrobić?

Jeśli chodzi o dźwięk, to słyszę go przy odłączaniu niektórych z moich zewnętrznych dysków i nie po naciśnięciu Bezpiecznego usuwania, tylko w momencie odłączania kabla - czy to nie znaczy, że coś niezbyt dobrego się dzieje?

Z góry dziękuję za dalsze wskazówki.
REKLAMA