logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Garaż źródło zasilania.Problem z prądem.

The Hades 04 Gru 2018 17:17 735 5
REKLAMA
  • #1 17604825
    The Hades
    Poziom 8  
    Witam. Pytanie zadałem tutaj ze względu, że nie wiem czy w ogóle by się nadawał gdziekolwiek na inny dział. Dobra zacznę od początku tak jak w temacie chodzi o garaż, na osiedlu w szeregowcu najzwyklejszy blaszak. Jako, że zawsze przychodzi sezon grzewczy, dwór na weekendy słabo zdaje sprawdzian, więc zazwyczaj z kolegami zasiadaliśmy na wiadrach i coś kombinowaliśmy w owym garażu :) Niestety, niektórym sąsiadom to przeszkadza, więc sąsiedzi donieśli gościowi, który sprawuje opiekę nad garażami, że zużywam za dużo ,,prądu". Mam tam licznik, esy, ale niby są to wspólne liczniki. I tu rodzi się pytanie czy mam jakąkolwiek opcję, aby założyć swój ,,licznik", swoje źródło zasilania. I jakby oszacować koszta? Od garażu mam 10metrów od transformatora. I jakaś fotka w temacie :D Garaż źródło zasilania.Problem z prądem.
  • REKLAMA
  • #2 17604927
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4607
    The Hades napisał:
    Mam tam licznik, esy, ale niby są to wspólne liczniki
    Zdecyduj się, czy masz licznik na swój garaż, czy 1 licznik na wszystkie garaże?
  • REKLAMA
  • #3 17606150
    The Hades
    Poziom 8  
    Mam swój licznik, ale niby wszystko jest dzielone po wszystkich chyba. W każdym razie on może tak o odciąć mi prąd?
  • REKLAMA
  • #4 17606176
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    Liczniki są, ale nikomu nie chce się ich spisywać i rozliczacie się ryczałtem?
  • REKLAMA
  • #5 17606189
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Nie rozumiem. Masz swój licznik to jaki problem ściągnąć gościa żeby go odczytał i tym samym udowodnić ile tak naprawdę zużywasz? Chyba że na jednym wisi kilka garaży to ok.
  • #6 17606375
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    Piotr160292 napisał:
    Nie rozumiem. Masz swój licznik to jaki problem ściągnąć gościa żeby go odczytał i tym samym udowodnić ile tak naprawdę zużywasz? Chyba że na jednym wisi kilka garaży to ok.

Problem jest znany i powszechny, jak administrator ma kilkadziesiąt garaży i wychodzą grosze na każdy garaż - wtedy obsługa tych liczników kosztuje więcej czasu energii niż kwota za prąd - dlatego nie chodzi on za każdym osobnikiem i nie umawia się na odczyt tylko woli dzielić po równo fakturę za energię. Teraz znalazł się ktoś kto za złotówkę robi problem i narusza status quo - ktoś musi ruszyć tyłek, a nikomu się nie chce ;)
REKLAMA