logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak zasilania w garażu, kto powinien usunąć usterkę?

palmus 15 Lis 2025 17:17 921 23
  • #1 21752235
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 745
    Cześć.
    Jest ciąg garaży, z 11 szt. Budowane dawno temu. Mój jest pierwszy. Każdy z nich ma na zewnątrz zabezpieczenie przedlicznikowe zamknięte żeliwną pokrywą o wymiarach około 12×25 cm. Wewnątrz 1 wkładka topikowa 20 A. W garażu brak zasilania. Wprawdzie wyświetlacz LCD licznika (smart EMU 1) pokazuje dane (bateria wewnętrzna?), zasilania brak. Na zabezpieczeniu przedlicznikowym również. Nie jest od lat plombowane. Tauron po telefonie twierdzi, że awarii w okolicy nie ma. Kto powinien zająć się usunięciem usterki? Tauron, czy ja? Dokumentacji garaży brak, umowy z ZE brak – jestem chyba 3. lub 4. właścicielem.
  • #2 21752239
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1224
    Nie masz umowy na dostawę energii elektrycznej i dziwisz się, ze nie ma dostawy energii?
  • #3 21752256
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1554
    Musisz zwrócić się do Tauron o wydanie warunków przyłączenia garażu do sieci. Potem to już z górki.
  • #4 21752702
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    palmus napisał:
    Jest ciąg garaży, z 11 szt.Budowane dawno temu

Nie podajesz istotnych szczegółów np. czy te garaże należą do wspólnoty, prywatny właściciel itp. - to jest tak jak w budynku wielorodzinnym zasilanie do budynku to dany ZE , obwody wspólne ( zasilanie mieszkań, oświetlenie klatki, piwnic) to administracja/zarządca danego budynku natomiast instalacja w lokalu jest w gestii najemcy.
  • #5 21752861
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    jerry1960 napisał:
    Musisz zwrócić się do Tauron o wydanie warunków przyłączenia garażu do sieci. Potem to już z górki.
    Bzdura. To na samym końcu. Na początek, jak napisano w #4, trzeba porozumieć się z właścicielem (zarządcą) tego zespołu garaży. I z nim ustalić co się tam dzieje i jakie kroki trzeba podjąć.
  • #6 21753053
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Nie taka bzdura, bo skoro :
    palmus napisał:
    umowy z ZE brak

to trzeba taką umowę zawrzeć. Pytanie kiedy została rozwiązana i z jakiego powodu.
  • #7 21753230
    palmus
    Poziom 34  
    Sorry, uzupełniam. Napisałem lekko bez sensu, że brak umowy, mając na myśli warunki techniczne. Umowa jest, ale oprócz informacji że to przyłącze kablowe 1F i moc 4kW nie ma nic istotnego technicznie. Garaże są w ciągu, w zabudowie, ale każdy z nich ma swojego właściciela. Brak zarządcy, wspólnoty itd. Licznik podaje odczyty, ale ustaliłem że dzięki wewnętrznej baterii. Jest na tyle inteligentny, że pewnie dałoby się odczytać z logów, kiedy nastąpiła przerwa w zasilaniu. Ale dostęp do tego ma tylko Tauron. Poza tym raczej niewiele to da.
  • #8 21753245
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2239
    palmus napisał:
    .Garaże są w ciągu, w zabudowie, ale każdy z nich ma swojego właściciela.Brak zarządcy, wspólnoty itd.

Garaż, jest twój od początku, czy odkupiony? Jak od kogoś, to z nim ustal co z prądem? Może wypowiedział swoją umowę.
  • #9 21753250
    stomat
    Poziom 39  
    palmus napisał:
    Umowa jest, ale oprócz informacji że to przyłącze kablowe 1F i moc 4kW nie ma nic istotnego technicznie.

Na pewno jest tam określone "miejsce dostarczania energii". Poszukaj dobrze.
  • #10 21753262
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Jakby wypowiedział umowę to Tauron zdjąłby licznik albo przynajmniej rozłączył zdalnie stycznik bo licznik Smart EMU1 ma taką opcję. Ale podobno zasilania nie ma już przed licznikowym.
  • #11 21753293
    palmus
    Poziom 34  
    Dokładnie tak.Zasilanie było, zapłaciłem już kilkanaście faktur
  • #12 21753562
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2857
    palmus napisał:
    Sorry, uzupełniam. Napisałem lekko bez sensu, że brak umowy, mając na myśli warunki techniczne. Umowa jest, ale oprócz informacji że to przyłącze kablowe 1F i moc 4kW nie ma nic istotnego technicznie. Garaże są w ciągu, w zabudowie, ale każdy z nich ma swojego właściciela. Brak zarządcy, wspólnoty itd. Licznik podaje odczyty, ale ustaliłem że dzięki wewnętrznej baterii. Jest na tyle inteligentny, że pewnie dałoby się odczytać z logów, kiedy nastąpiła przerwa w zasilaniu. Ale dostęp do tego ma tylko Tauron. Poza tym raczej niewiele to da.

No ale umowę na dostarczanie energii elektrycznej ktoś musi posiadać i ją podpisać. Również ktoś musi rachunki płacić. Bez tego nie byłoby licznika. Chyba się z tym zgadzasz?
    Komu w ogóle płacisz za prąd?

Ogólnie zasada jest prosta i w miarę oczywista kto ma naprawić. Infrastrukturę można podzielić na 2-3 odcinki. Pierwszy odcinek jest opisany w umowie tzn miejsce do którego odpowiada energetyka, mogą to być np zaciski licznika, nie podlicznika. Drugi odcinek (może być ale nie musi być) to część wspólna, o ile istnieje, odpowiada/ją właściciel/e tego odcinka. W praktyce wszyscy partycypują w kosztach naprawy tego odcinka, jawnie albo niejawnie, tzn albo płacą rzeczywistą kwotę po wystawieniu rachunku albo mają to zaszyte w jakimś czynszu. Pieniądze co miesiąc idą do jakiegoś worka i jak trzeba to się z niego wyciąga. Trzeci odcinek to już twoja prywatna instalacja.
    Należy najpierw ustalić w którym miejscu jest już przerwa w przepływie energii, zaczynając od odcinka trzeciego idąc w stronę "elektrowni".
  • #13 21753642
    palmus
    Poziom 34  
    Proszę:
    Formularz umowy na energię elektryczną z danymi klienta i parametrami przyłącza
    1. Płacę Tauronowi.Już pisałem.
    2. Poszukiwania rozpoczęte.Za licznikiem zasilania brak, przed licznikiem, na zabezp. ( osobna skrzynka) brak
    3.Podlicznika nie ma
    4.Zarządcy nie ma.
  • #14 21753694
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1709
    Witam,
    palmus napisał:
    Za licznikiem zasilania brak, przed licznikiem, na zabezp. ( osobna skrzynka) brak

to idziesz dalej w kierunku złącza głównego, aż znajdziesz przerwę.

Pozdrawiam
  • #15 21753718
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4299
    palmus napisał:
    1. Płacę Tauronowi.Już pisałem.

A w umowie stoi jak byk ''miejsce dostarczania energii - przyłącze kablowe''
    Dostawca nie sprecyzował, którą stronę przyłącza miał na myśli i stąd przepychanka. Niech przyjedzie elektryk Tauronu, pokaże gdzie jest miejsce /granica/ dostarczania energii elektrycznej i sprawdzi czy po ich stronie jest napięcie czy go nie ma.
  • #16 21753930
    palmus
    Poziom 34  
    No właśnie.Pojęcia nie mam gdzie jest owe przyłącze kablowe , zwykle jest to złącze kablowe.No i jak szukać przewodów pod tynkiem, w ścanach innych, nie moich garaży?
  • #17 21753969
    stomat
    Poziom 39  
    vodiczka napisał:
    Niech przyjedzie elektryk Tauronu, pokaże gdzie jest miejsce /granica/ dostarczania energii elektrycznej i sprawdzi czy po ich stronie jest napięcie czy go nie ma.

Kto mu zapłaci za tą czynność?
    Do twojej skrzynki z zabezpieczeniem raczej nie dochodzi przyłącze kablowe, gdzieś jest jakieś miejsce skąd, od przyłącza kablowego, rozchodzą się przewody do poszczególnych garaży. Znajdź to miejsce i tam sprawdź.
  • #18 21754038
    vodiczka
    Poziom 43  
    Błąd wpisu
  • #19 21754040
    Jacdiag
    Poziom 30  
    Ocena: 379
    Przykładowy widok z googlemaps na przyłącza do garaży.
    https://maps.app.goo.gl/zqhYxeVXgQfp63Mo9

A teraz to miejsce z widocznym uzbrojeniem terenu w sieć energetyczną.

Fragment mapy Geoportal z widoczną infrastrukturą energetyczną przy garażach

https://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp_2.html?gpmap=gp0

palmus napisał:
    Pojęcia nie mam gdzie jest owe przyłącze kablowe

Wyświetl swoją lokalizację i znajdziesz "złącze kablowe"
  • #20 21754102
    palmus
    Poziom 34  
    Zatem proszę o interpretację mapki.
    Mój obiekt to 347, jedyna linia kablowa eND(zaznaczona pod zielonym Bi) prowadzi do obiektu h. Żadnego ZK na ścianach kompleksu garaży nie ma.
    Mapa działek numerowanych 328–347, z linią kablową eND prowadzącą do obiektu oznaczonego jako „h”
  • #21 21754136
    vodiczka
    Poziom 43  
    palmus napisał:
    kablowa eND(zaznaczona pod zielonym Bi) prowadzi do obiektu h.

Co jest w obiekcie h? Zasilanie garaży może wychodzić z niego lub z obiektu j, zatem twój garaż byłby ostatni na linii zasilającej.
    Powtarzam pytanie - czy pytałeś użytkowników innych garaży czy mają zasilanie?
  • #22 21754225
    palmus
    Poziom 34  
    h kiosk handlowy.Nie spotkałem sąsiadów, nie wiem jak jest u nich.
  • #24 21756376
    palmus
    Poziom 34  
    Sprawdziłem po sąsiedzku inne zabezpieczenia przedlicznikowe boksów garażowych ( dla dociekliwych nie plombowane).Okazało się że w moim i w 2 obok brak było 1 fazy, do której wpięty był mój garaż. Zatem przepiąłem przewód na inną i zasilanie powróciło.Co do równomiernego obciążenia: pobór w moim garażu to ledwo 1kWh rocznie, więc obciążenie jest pomijalne.

Podsumowanie tematu

✨ W ciągu 11 garaży, każdy z osobnym właścicielem i bez wspólnego zarządcy, wystąpił brak zasilania w pierwszym garażu. Licznik Smart EMU1 wskazuje brak napięcia przedlicznikowego, mimo że wyświetlacz LCD działa na baterii wewnętrznej. Tauron potwierdził brak awarii w okolicy. Brak dokumentacji i umów z zakładem energetycznym utrudnia ustalenie odpowiedzialności. Zalecane jest ustalenie miejsca granicznego dostarczania energii elektrycznej, które powinno być wskazane w umowie lub przez Tauron. Należy zlokalizować przerwę w zasilaniu, zaczynając od własnej instalacji i idąc w kierunku przyłącza kablowego. W praktyce odpowiedzialność za naprawę dzieli się na odcinek dostawcy energii (do zacisków licznika), część wspólną (jeśli istnieje) oraz prywatną instalację użytkownika. Po sprawdzeniu sąsiednich zabezpieczeń przedlicznikowych okazało się, że brakowało jednej fazy zasilania, do której podłączony był garaż. Po przepięciu przewodu na inną fazę zasilanie zostało przywrócone. Pobór energii w garażu jest minimalny (około 1 kWh rocznie), więc obciążenie fazy jest niewielkie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA