logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kradzież prądu - Licznik energii – jak sprawdzić chwilowy pobór mocy i odczytać wskazania?

m72 10 Sie 2025 21:40 714 7
  • #1 21631459
    m72
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Ktoś nam kradnie w ciągu garażowym prąd. Musze się zabawić w detektywa Columbo. Za licznikiem są 2 nitki, prawa i lewa. Część garaży ma podliczniki a część nie ma. Ja akurat mam ale to nic nie daje bo nadliczbowe kilowaty i tak się sumarycznie rozkładają na wszystkich. Chciałem to obczajać w nocy amperomierzem cęgowym. Problem w tym że nie wiem jak odczytac z licznika chwilowy pobór mocy.
    Tak wygląda licznik. Nie mogę nigdzie znaleźć instrukcji do niego. Są tylko podobne ale bez tych guzików z lewej. Do czego one są? Nie chcę nic przepsuć więc tego bezwiednie nie będę dotykał.
    Kradzież prądu - Licznik energii – jak sprawdzić chwilowy pobór mocy i odczytać wskazania?gama.jpg (118.99 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21631562
    m72
    Poziom 12  
    Dzięki kolego. zdaje się żę chodziło mi o kod 1.7.0
    U mnie sekwencja kodów które się wyświetlają wygląda tak.
    Kradzież prądu - Licznik energii – jak sprawdzić chwilowy pobór mocy i odczytać wskazania?prąd_ga...jpg (159.69 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Wszystko w miarę jasne.
    Ale jeszcze jakby ktoś mógł napisać do czego służą te 2 zielone guziki na liczniku.
  • #4 21631602
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 732
    m72 napisał:
    Ktoś nam kradnie w ciągu garażowym prąd. Musze się zabawić w detektywa Columbo. Za licznikiem są 2 nitki, prawa i lewa. Część garaży ma podliczniki a część nie ma.
    To jaka to kradzież jak wszyscy są legalnie podłączeni?
    m72 napisał:
    Ja akurat mam ale to nic nie daje bo nadliczbowe kilowaty i tak się sumarycznie rozkładają na wszystkich.
    I tu tkwi błąd w rozliczaniu nadliczbowych kilowatów. Powinni płacić tylko Ci co nie mają podliczników.
  • #5 21631637
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2839
    Jak jesteście rozliczani? Skąd wiadomo że są jakieś nadliczbowe kilowaty a dokładniej to kilowatogodziny? Macie gdzieś ustalone że możecie pobrać jakąś tam energię w miesiącu lub jakąś moc chwilową w nocy?
    Co ci da pomiar chwilowy pobieranej mocy poprzez chwilowy pomiar prądu w nocy? Co z niego wynika?
    Miernikiem cęgowym prawdopodobnie nie zmierzysz prądu plynącego "nitkami".
    Przecież to logiczne że jak ktoś ma podlicznik to oszczędza a ten kto go nie ma to nie oszczędza. Znany jest mi przypadek że na w ciągu garaży tylko jeden nie miał zimą na dachu śniegu. Ciekawe czy miał założony podlicznik? Jak już wspomniano, błędem jest dzielenie energii nie idącej przez podliczniki na wszystkich.
    Jak rozumiesz kradzież prądu w rozwiązaniu które macie? Dla mnie tam kradzieży nie ma. Jedni rozliczają się wg wskazań podliczników inni przez podzielenie różnicy wskazań przez liczbę nieopomiarowanych garaży. Co najwyżej jest błąd w rozliczeniach. Tak to ja widzę.
  • #6 21631693
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6583
    m72 napisał:
    Ale jeszcze jakby ktoś mógł napisać do czego służą te 2 zielone guziki na liczniku.
    Do przewijania kodów OBIS na wyświetlaczu.

Co do rozliczeń, to tak jak kolega wyżej, uważam że jest błędne. Prawidłowo powinno być tak, że ci którzy mają podliczniki rozliczają się według ich wskazań.
    Zużycie podliczników powinno być zsumowane i odjęte od zużycia wskazanego przez licznik główny.
    Dopiero ta różnica powinna być podzielona na tych, którzy nie mają podliczników, a nie na wszystkich.
  • #7 21631772
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3200
    Albo zalożyć wszystkim liczniki bo jak nie mają to nie oszczędzają zimie na full ogrzewanie, znam przypadki że farelka chodzi cała noc w mróz, albo to co poza podlicznikami dzielić po równo na na nich a nie na wszystkich.
  • #8 21635202
    m72
    Poziom 12  
    Jedynym rozwiązaniem jest wymuszenie pozakładania podliczników przez wszystkich garażowców. Temat do zamknięcia. Wszystko jasne.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu kradzieży prądu w ciągu garażowym, gdzie część garaży posiada podliczniki energii, a część nie. Autor pyta, jak odczytać chwilowy pobór mocy z licznika energii, zwracając uwagę na nieznane funkcje dwóch zielonych guzików na liczniku oraz brak instrukcji obsługi. Wskazano, że do odczytu chwilowego poboru mocy służy kod OBIS 1.7.0, który można przewijać przy pomocy guzików. Wątpliwości budzi sposób rozliczania nadliczbowych kilowatogodzin – obecnie nadmiar energii jest dzielony na wszystkich użytkowników, co jest błędne. Proponowane rozwiązania to rozliczanie według wskazań podliczników dla tych, którzy je posiadają, a różnicę między licznikiem głównym a sumą podliczników dzielenie tylko na użytkowników bez podliczników. Alternatywnie sugeruje się wymuszenie montażu podliczników u wszystkich garażowców, aby uniknąć nieuczciwego zużycia energii. Pomiar chwilowego prądu cęgowym amperomierzem jest uznany za mało skuteczny w tym układzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA