logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż zaworu bezpieczeństwa i naczynia przeponowego w bojlerze CWU

emigrant 17 Gru 2018 01:41 19959 8
REKLAMA
  • #1 17632409
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 325
    Witam,

Na poniżyszym screenshocie jest przedstawiony bojler dwupłaszczowy. Zazwyczaj najczęstszą praktyką jest montowanie zaworu bezpieczeństwa i naczynia przeponowego na zasilaniu zimnej wody: zawór kulowy, zamykający -> zawór zwroty -> zawór bezpieczeństwa -> naczynie przeponowe -> bojler.

Tutaj jak widać producent przewiduje dedykowane miejsce(7) dla zaworu bezpieczeństwa. Jest ono na górze bojlera. W sumie to nie powinno mieć znaczenia, bo bojler jest tak na prawdę układem zamkniętym i ciśnienie powinno być takie samo na górze jak i na dole bojlera, gdy woda podczas grzania się zacznie się rozszerzać a ciśnienie wzrastać.

Pytanie, byście skorzystali z tego dedykowanego punktu dla zaworu bezpieczeństwa, czy to zaślepili i dali zawór bezpieczeństwa i naczynie przeponowe na zasilaniu zimnej wody na dole?

Zakładając, że zawór bezpieczeństwa będzie w tym miejscu(7) co zaleca producnet, to można tam też dołączyć przeponowe? Czy lepiej przeponowe dać na zasilaniu zimnej wody, na dole? Czy to nie ma kompletnie znaczenia? Wydaje mi się, że to nie ma znaczenia. Zawór zwrotny na zasilaniu zimnej wody nie pozwoli się coafać dla gorącej wody, więc woda będzie szukać ujścia tam, gdzie jest zawór bezpieczeństwa i naczynie przeponowe.

• REKLAMA
  • #2 17632609
    kloszi
    Poziom 21  
    Ocena: 88
    Naczynie bym dał na zasilaniu ponieważ jak przepona nie osiąga wyższych temperatur. Co do zaworu bezpieczeństwa dał bym też na zasilaniu ponieważ nie będzie zarastał tak kamieniem jak by naczynie się popsuło.
  • REKLAMA
  • #3 17632675
    emigrant
    Poziom 29  
    Hmm, przepony dla CWU są przystosowane do przyjmownaia wody o wysokiej temperaturze. Co do kamienia to wodę mam zmiękczoną do zera. Na zasilaniu głównym jest zmiękczacz.

Wracając do tego króćca(7) na górze dla zaworu 6 bar. Od samej strony fizyki, rozszczerzalności cieczy ma to jakieś znaczenie, że on jest na górze? Może to jakiś celowy zabieg producenta wynikajcy z jakiś obliczeń, albo najrozsądniejszego umieszczenia? Czy po prostu tak sobie ubzdurali, że tam będzie zawór bezpieczeństwa?
    Co z ciśnieniem spoczynkowym(nie wiem jak to fachowo sie nazywa), czyli nacisku zładu wody na dolne ścianki bojlera i zarazem na króciec zasilania zimnej wody? Nie będzie tu generowane dodatkowe ciśnienie? Które i tak będzie kompensowane przez przeponę, ale na razie abstrahując od przepony.
  • REKLAMA
  • #4 17634561
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1974
    Moim zdaniem naczynie u góry będzie częściowo wychładzać wodę.
    Niewiele ale zawsze.
    Po za tym...
    Naczynie ma dopuszczalną temperaturę ok. 70*C
    Temperatura wody w zasobniku potrafi przekroczyć tą temperaturę.
    Sugerowałbym się tutaj również bardziej instrukcją producenta naczynia przeponowego, a nie zasobnika.
    http://www.reflex.pl/files/file_add/download/164_2016_06_refix_instrukcja_pdf.pdf
  • #5 17634572
    emigrant
    Poziom 29  
    Ale zawór bezpieczeństwa 6 bar jak najbardziej może być tam wkręcony? Tylko, że w pozycji pionowej musi być zawór.
  • REKLAMA
  • #6 17634582
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1974
    Jeśli widzisz konkretne zalety z takiej konfiguracji...

Ja osobiście ostrożnie podchodziłbym do tego.
    Wszystkie schematy jakie przerabiałem mają zawór i naczynie na wodzie zimnej.
    Myślę, że nie bez powodu.
  • #7 17634604
    emigrant
    Poziom 29  
    Aktualnie też tak mam w sensie, że zawór bezpieczeństwa i naczynie przeponowe jest na zasilaniu zimnej wody za zaworem zwrotnym. Wiosną muszę wymienić mego starego Biawara i zdecydowałem się na bojler z kwasówki bezniklowej. Nie będę pisał co to za producent, żeby nie robić reklamy, ale kto w temacie to wiadomo o jakiego producenta chodzi.
    No i właśnie ten bojler taką ma rewelację w postaci dedykowanego króćca pod zawór bezpieczeństwa na górze dla CWU.
  • #8 17637290
    emigrant
    Poziom 29  
    Czy będzie błędem w sztuce jak będą 2 zawory bezpieczeństwa? Jeden na zasilaniu zimnej wody 6 barów a drugi na górze(7) 6 barów, albo 8 barów. Z tego co widzę zawory od SYR(chyba jedyne słuszne?) są do 110 stopni.
  • #9 17922484
    Emi53
    Poziom 7  
    Ocena: 27
    Witam-instaluje piec Defro 19 KW +bojler Kospel 300 L czy muszę zakladać naczynie przeponowe,jest reduktor cisnienia zawór bez...CO systemu otwartego.

Dodano po 12 [godziny] 7 [minuty]:

Emi53 napisał:
    Witam-instaluje piec Defro 19 KW +bojler Kospel 300 L czy muszę zakladać naczynie przeponowe,jest reduktor cisnienia zawór bez...CO systemu otwartego.
    Jeżeli tak to jakiej pojemnośći.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię montażu zaworu bezpieczeństwa i naczynia przeponowego w bojlerze CWU. Użytkownicy zastanawiają się, czy lepiej umieścić te elementy na zasilaniu zimnej wody, czy skorzystać z dedykowanego króćca na górze bojlera, jak zaleca producent. Wskazano, że naczynie przeponowe powinno być umieszczone na zasilaniu, aby uniknąć problemów z osadzaniem się kamienia, a także z uwagi na temperaturę wody. Pojawiły się pytania dotyczące ciśnienia w układzie oraz możliwości zastosowania dwóch zaworów bezpieczeństwa. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z różnymi producentami bojlerów, w tym z materiałami, z jakich są wykonane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA