logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić prostownik 12V z transformatora 220V/24V 160VA? Schematy?

Pelton 02 Wrz 2005 22:08 6779 11
REKLAMA
  • #1 1787353
    Pelton
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam mam trafo o parametrach Nap zasilania 220V; 160VA Uwyj=24V i chciałbym z niego zrobic prostownik 12V. Czy ktos by mogł mi pomóc i podsunąc jakiś schemat w ktorym jest wykorzystany takie trafo. bardzo prosze o pomoc. Dzieki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1787474
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam

Masz za wysokie napięcie wyjściowe, zmniejsz je (odwijając uzwojenie do max.17V) i wówczas znajdziesz odpowiedni schemat w/g wyboru tu:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic21461.html#107970
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic49939.html#888644
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic49939.html#974078

Poczytaj :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • Pomocny post
    #3 1788212
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    Witam!
    Ostatecznie, jeśli nie będziesz ładował akumulatora od tzw. "zera", możesz, dla zmniejszenia napięcia, użyć szeregowo włączonej żarówki, o napięciu np. 12V lub 24V i mocy takiej, żeby przy prądzie odpowiadającym, w przybliżeniu, nominalnemu prądowi ładowania akumulatora, była jeszcze ciemna lub dopiero zaczynała się jarzyć.
    Dokładnie musiałbyś ją dobrać, tak aby nie zagotować elektrolitu i nie spalić zarówki.
  • REKLAMA
  • #4 1796265
    Pelton
    Poziom 10  
    Oki dzieki za podpowiedz ale jeszcze nigdy nie odwijałem transformatora. Jak to sie robi?? Czy to chodzi tylko o dosłowne odwinięcie wtórnego uzwojenia? A jak sprawdzać do jakiego napięcia odwijam? Odcinac po kawałku i mierzyć napięcie wyjściowe? CZy sa jakieś bardziej rosządne metody. Poradzcie mi:!:
  • #5 1796419
    _PREDATOR_

Przed rozwinięciem, zmierz jakie masz napięcia na poszczególnych uzwojeniach wtórnych (zrób to dokładnie), odwijając poszczególne uzwojenie, na którym wcześniej zmierzyłeś napięcie, licz dokładnie jaką ilość zwojów odwijasz. I tak dla przykładu, pomiar napięcia przed odwinięciem poszczególnego uzwojenia wykazał 30V, a zwojów odwinołeś np. 60, czyli dzielisz 60:30=0.5zwoja na 1V, a np. potrzebujesz teraz nawinąć na 17V, więc mnożysz x2=34 zwoje (to jest najprostrzy przykład). Mogę też podać odpowiednie wzory, ale to trudne było by dla Ciebie. Możesz też odwijając sprawdzać jakie masz napięcie na tym uzwojeniu, o ile średnica drutu odpowiada natężeniu prądu jakie będziesz pobierał z tego uzwojenia.
    Matody i wzory na to są.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #6 1798812
    Pelton
    Poziom 10  
    Dzięki.Duzo mi pomogłeś ale nie bardzo pojmuje pewną rzecz. Otóż w tym przykładzie mi napisałeś ze 60:30= 0,5??? Chyba raczej 2. I dalej mi napisałes ze jak chcem na 17V to mam to pomnozyc przez 2 (czyli to jest ta dwojka z tego dzielenia; dobrze to rozumiem???) Czyli jak bym miał na 100 zwojów a nap by było rowne 25V to mi wychodzi 4 zwoje na 1V i jezeli chciałbym uzyskać 10V na wyjsci to powinienem nawiańć tylko 40 zwojów??? Aha i jeszcze jedno: ja mam tylko jedno uzwojenie wtorne ktore ma na wyjsciu 24V i mam je teraz całkiem odwinąc i policzyć zwoje a następnie wg. podanego przez ciebie przykładu obliczyć liczbe zwoji tak abym uzyskał 17V na wyj.
  • #7 1798854
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Nie odwijaj całego uzwojenia,bo będziesz miał problem z nawinięciem go spowrotem. Odwijaj trochę i mierz napięcie. To najprostszy sposób. Pozdrawiam
  • #8 1799446
    _PREDATOR_

:arrow: Pelton, fakt, przepraszam za pomyłkę, jeżeli średnica drutu odpowiada prądowi jaki potrzebujesz, to zrób tak jak proponuje kolega mirko66b. Powodzenia, pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #9 1802826
    Pelton
    Poziom 10  
    Mirko 66b mam odwijać powoli uzwojenie i mierzyć napięcie ale drutu nie obcinać tylko mierzyć na tym samym drucie tylko ze odwiniętym. Sorki ze o takie szczegóły was pytam ale kumpel z roboty mnie prosił zebym mu zrobił a ja nigdy sie z tym nie spotkałem i nie chce mu popsuc transformatora.Musi byc kiedys ten pierwszy raz. Wybaczcie. Narazie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 1803003
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Musisz to zrobi doświadczalnie. Odwiń np 10 zwojów i zmierz . Zobaczysz ile napięcia ci ubyło. Wtedy będziesz mniej więcej wiedział ile ci ubędzie po odwinięciu następnych 10-ciu. I obcinaj.bo bez obcinania odwijanie będzie bardzo kłopotliwe9będzie tego ładnych parę metrów. Powodzenia
  • #11 1803653
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Jeśli nie chcesz odwijać zwojów, zasil transformator z 230V przez ściemniacz do oświetlenia albo zbuduj taki układ na triaku.
    Potencjometrem będzie można regulować prąd ładowania (byle nie przesadzić)
    Wmak
  • #12 1988700
    Pelton
    Poziom 10  
    Dzieki zarady. Zrobiłem tak jak pisaliscie i wszystko hula bez problemu. Wielkie dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania prostownika 12V z transformatora o parametrach 220V/24V 160VA. Zalecane jest zmniejszenie napięcia wtórnego poprzez odwinięcie części uzwojenia do około 17V, co umożliwi zastosowanie standardowych schematów prostowników. Proces odwijania powinien być wykonywany stopniowo, mierząc napięcie po odwinięciu określonej liczby zwojów, aby precyzyjnie określić zależność liczby zwojów do napięcia (np. liczba zwojów na 1V). Nie należy odwinąć całego uzwojenia, aby uniknąć problemów z ponownym nawinięciem. Alternatywnie, dla zmniejszenia napięcia można zastosować szeregowo włączoną żarówkę o odpowiednich parametrach lub regulować napięcie za pomocą ściemniacza na triaku. Po wykonaniu tych czynności i dostosowaniu uzwojenia transformator działa poprawnie jako prostownik 12V do ładowania akumulatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA