Witam,
jarek_ka napisał:
ja (niestety) przyżałowałem i kupiłem kocioł miałowy, ale bez automatyki i nadmuchu (UKS). Zastanawiam się teraz nad automatem sterującym podnoszeniem klapy, bo wentylatora chyba nie można zainstalowac. A może można? Ktoś widział kiedyś takie rozwiązanie?
Tu masz przykład zainstalowania wentylatora w drzwiach od popielnika
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85640504
Wpisz w google kocioł węgiel i prawdopodobnie znajdziesz inne przykłady.
Pamiętaj aby dmuchawa miała zamknięcie kanału wylotowego przepustnicą, po to aby kocioł nie zaciągał powietrza gdy wartość temperatury wody w kotle jest większa od wartości zadanej temperatury ( gdy dmuchawa nie pracuje).
Zdecydowanie polecam regulatory które regulują temperaturę poprzez ciągła zmianę obrotów silnika dmuchawy.
Na allegro w dziale Dom i Ogród/ Budownictwo i Akcesoria/ Hydraulika i Akcesoria znajdziesz regulatory, dmuchawy, przepustnice co pozwoli Ci się zorientować bliżej w temacie.
Osobiście dla mnie największym problemem byłoby wycięcie otworu w drzwiach od popielnika, reszta to małe piwo
Prawdopodobnie masz kocioł o mocy 42 kW. Dmuchawa powinna mieć wydajność około 350 m³/h.
Przy takiej mocy kotła to komin powinien mieć wymiary minimum 25cm x 25 cm ( przy paleniu węglem kamiennym) przy minimalnej wysokości 7 m dlatego zdarzają się fuknięcia kotła i reakcja na niskie ciśnienie atmosferyczne.
pozdrowienia