Twoje odpowiedzi są niezwykle rzeczowe. Dziękuję ale takich nie potrzebuje ani ja ani inni, ewentualnie, zainteresowani. Pytam bo nie wiem czy w tym modelu jest to mozliwe, czy SSD nie jest wlutowany, czy nie jest integralną częścią płyty głównej. Poki co sprzęt mam na gwarancji, nie będę go rozkręcał jeśli ktoś ma wiedzę, że można lub nie. Jeśli można to to uczynię, jeśli nie to nie będę rozbierał sprzętu.
Głupi nie jestem i wiem, że mogę sprawdzić, tyle, że taki test może mnie kosztować utratę gwarancji. Pytam zatem tych co wiedzą czy się da, bo w poprzednich modelach spin 1 sp111-31 było można, a tu nie znalazłem info nigdzie u wuja Googla. Więc zanim zaczniesz komentować w typie: "zapewne" i pouczać o oczywistościach nie pisz, bo to nikomu nie pomaga.
Miłego wieczoru.
no i cóż żeś ty takiego ciekawego wygooglał po tym linku, mądralo? Znalazłeś info o wersji 32n?
Ale żeby pouczać to jesteś pierwszy... Ech, szkoda gadać.
Pytam bo nie wiem czy w tym modelu jest to mozliwe, czy SSD nie jest wlutowany, czy nie jest integralną częścią płyty głównej.
Witaj. Oryginalny "SSD" - to tak naprawdę karta pamięci flash wlutowana na płycie głównej. Koło SSD to nie bardzo leżało, zastanawiam się, dlaczego niektórzy tego nie nazywają po imieniu eMMC, tylko piszą SSD (chodzi o oferty sprzedawców). Wymiana najpewniej możliwa, jeśli lubisz i umiesz lutować układy BGA. Ogólnie bez narzędzi do tego należy przyjąć, że "SSD" jest niewymienne.
Natomiast warto zobaczyć, czy na płycie nie ma przypadkiem gniazda M.2, wtedy byłaby szansa na dołożenie normalnego, prawidłowego dysku SSD.
Najlepszym sposobem byłoby rozkręcenie laptopa - nie wygląda to na bardzo trudne w przypadku tego modelu i - o ile nie ma widocznych żadnych plomb - raczej nie koliduje z gwarancją. Znalazłem recenzję tej serii (z większą kartą pamięci, może z innym procesorem - bo występowały z Pentiumem i z Celeronem), ale są foty wnętrza, prawdopodobnie będzie to to samo:
Po kluczu w gnieździe mogę zgadywać, że powinny pasować dyski M.2 SATA w rozmiarze 2280 (lub PCIe x2.0), ale warto się upewnić. Przy budżetowych modelach prędzej pewnie SATA.
Warto też zobaczyć, czy konkretnie w Kolegi egzemplarzu też takie gniazdo jest. Nie można zagwarantować, że w każdej serii będzie (być może wersje superniskobudżetowe z Celiną i 32GB flashem mają wycięte to gniazdo w imię oszczędności). W którymś z komentarzy pod recenzją jest zresztą napisane, że użytkownik nie miał gniazda.
Tak więc - szansa jest, ale warto zdjąć pokrywę, nie jest to naruszenie gwarancji. Przy okazji warto zrobić dokładne zdjęcie tego złącza (po ścieżkach będzie można ocenić, czy jest to SATA czy PCIe x2, jeśli by się nie udało w specyfikacji tego odnaleźć. Dyski SATA i PCIe x2 mają wycięcia pasujące fizycznie do takiego gniazda, stąd brak pewności. Tak więc jeśli gniazdo by się znalazło - dobre, ostre foto okolic samego złącza może zdradzi cokolwiek, o ile ścieżki będą widoczne.
* model opisany Link najdroższa wer. to (Pentium N4200 CPU (4 Core™ /1.1GHz) and SSD(EMMC ) 64GB of storage... InsydeH20 v1.03)
kbc IT8987E
p.s
Bios jest ciekawy
- w Setting: SecureBoot disabled, F12 and NetworkBoot enabled
* odblokowanie Link - added an UEFI file as trusted for executing from the USB with installed Ubuntu in BIOS
- created bootable USB with rufus or directly from a computer with Ubuntu installed
- Link_ check 32 or 64 bit OS
Mimo słabych parametrów jest drozszy niż np. Lenovo Yoga 710 11 (Yoga 3 11)
Na SoC N4200 bywał LA-B301p / X541NA MAIN BOARD REV 2.1
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownicy dyskutują na temat możliwości wymiany SSD w modelu Acer Spin 1 SP111-32N. Wskazują, że w zależności od wersji, urządzenie może mieć różne pojemności pamięci (32 GB, 64 GB, 128 GB). Wiele osób zauważa, że oryginalny "SSD" to w rzeczywistości wlutowana karta pamięci eMMC, co utrudnia wymianę. Wymiana może być możliwa, jeśli na płycie głównej znajduje się gniazdo M.2. Użytkownicy sugerują, że rozkręcenie laptopa może nie naruszać gwarancji, o ile nie ma widocznych plomb. Wymiana wymaga jednak umiejętności lutowania układów BGA, co czyni ją trudną dla przeciętnego użytkownika. Wygenerowane przez model językowy.