logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica 51GE 1.22Z (W) kuchenka piekarnik wywala bezpieczniki

piacho86 18 Gru 2018 14:35 10416 8
REKLAMA
  • #1 17635589
    piacho86
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam.
    Kuchenka z piekarnikiem Amica GE51 po włączeniu piekarnika zaraz wyrzuca różnicówkę, rozebrałem i zmierzyłem grzałki jedna ma ok 80Ω, a druga 40Ω przełącznik od piekarnika psikałem kontaktem bo ponoć bywają odtłuszczone, ale tez nie pomogło. Teraz pytanie czy grzałki są kiepskie bo na zwykłym mierniku grzałki skaczą z wartością czy może wina przełącznika, może miał ktoś podobny objaw i ma jakieś sugestie.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17635595
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17635689
    piacho86
    Poziom 2  
    Fakt korków może być sporo ;-) czyli różnicówkę.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 17635744
    piacho86
    Poziom 2  
    tylko pytanie jak dojść która?
  • #6 17635760
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Prawdopodobnie któraś z grzałek ma upływnośc na masę.
    Najprościej odłączyć przewód ochronny tylko na potrzebę określenia, która grzałka jest uszkodzona i włączyć piekarnik.
    Jeśli będzie uszkodzona grzałka to nie wolno jej pozostawić bez wpiętego przewodu ochronnego bo grozi to porażeniem prądem elektrycznym i niezwłocznie należy ją wymienić.
  • Pomocny post
    #7 17635815
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17636148
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Z pewnością kolega Robo-technical ma rację i przepraszam za nieumyślne wprowadzenie autora tematu w błąd.
  • REKLAMA
  • #9 17745130
    piacho86
    Poziom 2  
    Zapomniałem napisać, okazała się górna grzałka, ale należało ją zmierzyć w najlepiej miernikiem wskazówkowym, bo pokazało jak skacze wskazówka, koszt ok 60 zł, dzięki za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Kuchenka Amica GE51 wyłącza różnicówkę po włączeniu piekarnika, co sugeruje problem z grzałkami. Użytkownik zmierzył rezystancję grzałek, która wynosiła 80Ω i 40Ω, oraz próbował odtłuścić przełącznik. W odpowiedziach zasugerowano, że najprawdopodobniej jedna z grzałek ma przebicie do obudowy, co powoduje wyzwolenie różnicówki. Rekomendowano odłączenie przewodu ochronnego, aby zidentyfikować uszkodzoną grzałkę, jednak podkreślono, że niebezpieczne jest pozostawienie uszkodzonej grzałki bez uziemienia. Ostatecznie użytkownik ustalił, że problemem była górna grzałka, którą należało zmierzyć miernikiem wskazówkowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA