logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak monitorować i dbać o dysk SSD - defragmentacja i utrata danych

pytlowany1 19 Gru 2018 13:35 1542 8
REKLAMA
  • #1 17637737
    pytlowany1
    Poziom 15  
    Ocena: 90
    Witam, od niedawna używam dysku ssd na system i na dane. Jak dbać o taki dysk, jak monitorować, skanować? co ile włączać defragmentację? Tak żeby na bieżąco eliminować błędy itp. i po prostu dbać o niego.
    I czy to prawda że dysk nie podpięty do zasilania przez minimum rok, traci dane zapisane na nim?
    Pozdrawiam. pytlowany
  • REKLAMA
  • #2 17637768
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2050
    WItam,
    nowoczesne systemy same o niego dbaja, ja czasami wlaczam autotrim w fstab, czasami recznie - "oproznianie skasowanych sektorow". Defragmnetacja - nie tego nie rob, to mialo sens przy dyskach talezowych gdzie szybkosc odczytu zalezala od pozycji i polozenie/podzielenia pliku na fragmenty, w przypadku ssd ten parametr nie ma znaczenia, a uzywajac tego niepotrzebnie "zuzyjesz pamieci na dodatkowe cykle zapisu odczytu" nie zyskujac nic.
    Jak w kazdym dysku mozesz stracic jakies dane gdy zaniknie napiecie itd ale obsluga nie rozni sie od normalnych dyskow pod tym wzgledem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17637790
    pytlowany1
    Poziom 15  
    Mam Windows 7 Home Premium 64-bit.
    No właśnie, wydawało mi się że pamięci flashowe np. pendrivy same nie kasują danych, jeśli np. są nieużywane rok czy więcej. To chyba jakiś mit wyczytałem :-)
    To sprawdzac czasem w tym programie FSTAB??
    A czy jest jakaś aplikacja (mam GoodRam) żeby monitorować stan dysku.
    Mam taką ogólną apkę do WD Passport (zewnętrzny)
  • #5 17637805
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 490
    Defragmentacja nigdy jak nie chcesz skracać jego żywotności.
    Ogólnie to byś napisał przynajmniej jaki system...

Koledzy mnie ubiegli bo okienko otwarte miałem długo...
  • #6 17637810
    pytlowany1
    Poziom 15  
    Dysk SSD GOODRAM CL100 240GB 2,5''
  • #7 17639074
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 261
    Ze strony producenta pobierz sobie goodram toolbox.
  • #8 17639126
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 573
    Masz tylko SSD czy i HDD ? Jesli masz ten drugi to warto żeby system tam umieszczał pliki tymczasowe. SSD się nie defragmentuje bo sterownik dysku "po swojemu " rozkłada zapis danych żeby równomiernie obciążać wszystkie komórki, defragmentacja nic tu nie da zużywa tylko dysk.
  • REKLAMA
  • #9 17639720
    pytlowany1
    Poziom 15  
    Talerze wyrzuciłem i już nie wrócę. Mam jeden dysk SSD. Przydałoby się za jakiś czas dokupić nawet ze 120gB bo dane i system są na jednym 240gB. Wolnego mi zostało 20gB :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyski SSD wymagają innego podejścia do konserwacji niż tradycyjne dyski HDD. Użytkownicy zalecają unikanie defragmentacji, ponieważ nie przynosi ona korzyści, a wręcz może skrócić żywotność dysku przez nadmierne cykle zapisu. Zamiast tego, warto korzystać z funkcji TRIM, która automatycznie zarządza usuwaniem danych. Monitorowanie stanu dysku można przeprowadzać za pomocą narzędzi takich jak GoodRAM Toolbox. Istnieje mit, że dane na dysku SSD mogą zniknąć po roku nieużywania, co nie jest prawdą, jednak zanik napięcia może prowadzić do utraty danych. Użytkownicy sugerują również, aby pliki tymczasowe umieszczać na dysku HDD, jeśli jest dostępny, aby oszczędzać miejsce na SSD.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA