logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Google chromecast nie działa

Raczko68 21 Gru 2018 16:11 55311 23
REKLAMA
  • #1 17642181
    Raczko68
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    Witam, nie mogę połączyć tv z chromecast 3, robię wszystko jak w instrukcji a na końcu wyskakuje komunikat - chromecast został skonfigurowany ale nie można go znaleźć, upewnij się że tel i chromecast są połączone z tą samą siecią. Próbowałem na innym tv i innym telefonie ale to samo. Wchodziłem na adres routera i urządzenie jest widoczne jako podłączone mimo że po odłączeniu go od sieci i ponownym podłączeniu widoczna jest tylko przez chwilę nazwa sieci WiFi. Chromecast wyświetla jakieś zdjęcia na tv i nie reaguje na nic
  • REKLAMA
  • #2 17643136
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    Rozumiem że modele urządzeń objęte są tajemnicą?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17643356
    Raczko68
    Poziom 2  
    Tv Samsung ue46f5000aw, tel. Huawei mate 10lite, router tenda n300
  • REKLAMA
  • #4 17645339
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 17649320
    Raczko68
    Poziom 2  
    Problem jest z routerem, ustawiłem hotspot na jednym tel. Połączyłem z nim drugi tel i chromecast i zadziałało. Problem z moją siecią WiFi, rozmawiałem z dostawcą internetu i twierdzi że urządzenia są z jednej puli i muszą się widzieć a nie widzę na routerze opcji wireless isolation czy coś takiego
  • #6 17719173
    BarTeek52
    Poziom 2  
    Ocena: 19
    Cześć,
    Udało ci się rozwiązać sprawę ?
    Mam podobny problem. Wszystko u mnie działała długi okres a teraz mam podobnie jak ty.
  • #7 17721207
    Wysek90
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    Ja mam podobny problem. Chciałem podpiąć chromcast apod sieć w domu. Chromecast na początku daje komunikat połączo. Później jednak wyskakuje komunikat, ze coś poszło nie tak. Mam router TP LinkTD W8961ND. Gdzies wyczytałem ze trzeba wyłączyć izolacje AP jednak kiedy to zrobiłem zniknęła cała sieć Wifi internet był tylko na bezpośrednim podpięcia kablem do routera. Czy wie ktoś może co mogę zrobic z tym problemem. Pozdrawiam
  • #8 17725250
    BarTeek52
    Poziom 2  
    Działa !
    Poczytałem po necie i zrobiłem zgodnie z instrukcją z tej stronki.
    Link

Mianowicie:
    1. Wyłączyłem, odpiąłem chromcasta
    2. Wyłączyłem wszystkie urządzenia mobilne w domu które wykorzystywałem kiedyś do chromcasta
    3. Wyłączyłem ruter
    4. Wszystko pozostawiłem wyłączone na ponad minute
    5. Włączyłem ruter
    6. Po właczeniu rutera i odczekaniu kilku minut załączyłem chromcasta
    7. Włączyłem urządzenia mobilne.

Ponownie skonfigurowałem chromcasta od nowa i o dziwo na początku nic się nie zmieniło. Ponownie na samym końcu wyświetlił się komunikat
    "chromecast został skonfigurowany ale nie można go znaleźć, upewnij się że tel i chromecast są połączone z tą samą siecią." Po kilku minutach rozmyślania co tu jeszcze spróbować zauważyłem iż chromcast połączył się z siecią i wszystko działa. Sprawdźcie może i u was ten sposób zadziała
  • #9 17725305
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2034
    Telefon masz podłączony do WiFI i jednocześnie odłączony od internetu od operatora sieci komórkowej?
  • #10 17748383
    walpi
    Poziom 12  
    U mnie identyczny problem. Problem zaczął się jak chciałem skonfigurować urządzenie pod nowy router. Nie udało się. Powrót na stary bezskutecznie.
  • #11 17748650
    Raczko68
    Poziom 2  
    Witam, u mnie tak jak mówiłem był problem z routerem, wpisałem w Google wersję oprogramowania routera i na anglojęzycznych forum był podany link do aktualizacji oprogramowania routera, znalazłem jeszcze nowsze i zaktualizowałem, konfiguracja routera po aktualizacji nie uległa zmianie. Chromecast od razu zadziałał i śmiga. W starej wersji oprogramowania nie było opcji izolacji punktu dostępowego, po aktualizacji już tak.
  • #12 17758638
    walpi
    Poziom 12  
    Połowicznie problem rozwiązany. Router Tenda F3 okazuje się, że ma problemy z Chromecast'em i jest do tego jakiś nieoficjalny firmware producenta, który to rozwiązuje.
    Zrobiłem reset urządzeń jak wyżej pisaliście i udało się przeprowadzić konfigurację za pomocą starego tabletu z dotychczas działającym TP-LINK'iem 1043ND. Z naszej dyskusji oraz innych forów wynika, że głównie przyczyną są tutaj routery.
  • #13 18100986
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Witam
    Podepnę się pod temat jeśli mogę. A mianowicie mam problem z połączeniem się z chromcastem z laptopa. Z tableta idzie wszystko bez problemu ale niestety laptop w chrome nie znajduje chromecasta. Można to jakoś ogarnąć ?
  • REKLAMA
  • #14 18116364
    arcadiuszbr
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Ja mam taki problem, na starym tv jest obraz, na nowym tv już nie, podłączyłem też przez nowy amplituner i też nie ma. Przy starcie przy ładowaniu jest sygnał video natomiast, po chwili wyłącza się, tak jakby przechodził na inną częstotliwość lub rozdzielczosc. Czy to wina hdcp 2.2 czy może inny kabel HDMI. Chromecast 2
  • #15 18117553
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Witam
    U mnie problem rozwiązałem - okazało się że winowajcą był Nod32
  • #16 18404461
    Cezary2003
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Witam forumowiczów, podpinam się pod temat. Posiadam chromecast audio i w moim przypadku chromecast wogóle nie jest widoczny, w google home dodaje nowe urządzenie i nic jakby go nie było. Wszystko spięte i podłączone, router to dir300 z Netii. Błagam szanowną brać bo jeszcze trochę i zgniotę to pudełko, dodam że to pierwsze uruchomienie urzadzenia, stosowałem się do waszych wskazówek z posta i nic.
  • #17 18418188
    Shark.93
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Cezary2003 napisał:
    Witajcie użytkownicy forum, podchodzę do tematu. Mam dźwięk chromecast i w moim przypadku chromecast wcale nie jest widoczny, w Google Home dodaje nowe urządzenie i nic podobnego nie było. [...] Postępowałem zgodnie z instrukcjami od postu i nic.

Miałem podobny problem w domu przyjaciela i instrukcje zadziałały dla mnie; router nie był taki sam, przepraszam!
  • #18 18578033
    kmineo
    Poziom 9  
    Cześć, ma ten sam problem. Tzn. komunikat o konfiguracji na końcu. Chromecast 3, router to Raisecom ht803g-w-03. Nie widzę w opcjach konfiguracji routera możliwości włączenia izolacji punktu dostępowego. Próbowałem już ponownego włączania, resetowania, nowej konfiguracji, jednak za każdym razem to samo. Ktoś ma jakiś pomysł i mógłby pomóc?
  • #19 18578085
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3756
    Wyszukaj w routerze Zaawansowanych ustawień WLAN i zmień kanał z automatycznego na 2 lub 3 i przepustowość wi fi na 20MHz.
  • #20 18578239
    kmineo
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź, niestety nie widzę u siebie takich ustawień. W ogóle część opcji mam nieaktywną.
  • #21 18586622
    kmineo
    Poziom 9  
    Awaryjnie prosiłbym o podanie jakiegoś taniego modelu routera, który będzie współpracował z chromecast. No na tym raczej tego nie osiągnę. Ma mieć wejście optyczne (na światłowód) i co najmniej jedno LAN. Może być używany.
  • #22 18590487
    kmineo
    Poziom 9  
    Tak to u mnie wygląda i obojętnie, którą opcję Wi-Fi wybiorę to i tak nie mogę wybrać kanału oraz częstotliwości. Natomiast nie mogę znaleźć nigdzie oprogramowania do tego routera.
    Zrzut ekranu ustawień sieci Wi-Fi routera.

Chyba pozostaje wymiana routera? Sprawdziłem udostępnianie obrazu na chromecaście przez drugi telefon i wtedy to działa, więc ewidentnie problem jest z routerem.
  • #23 19189609
    mikos91
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Mam ten sam problem ale stało się to dopiero po zmianie routeraz z tp-linka na arris tg2492 , nie można połączyć się z nową siecią wifi, ktoś zna jakiś skuteczny sposób?

Dodano po 4 [godziny] 58 [minuty]:

Prawdopodobnie udało mi się rozwiązać ten problem, należy odłączyć chromcasta z hdmi od tv ( nie odłączać od żródła energii) na chromcascie jest mały guzik należy go nacisnąć i trzymać ok 20 sec, potem należy ponownie podłączyć do hdmi i z aplikacji google home od nowa się połączyć.
  • #24 20236285
    kopojno
    Poziom 11  
    Ocena: 32
    Mam zbliżony problem. Mam laptopa Asus GL504VD i Canal plus box podłączony przez hdmi do TV Samsung.
    Wszystko działało pięknie aż do aktualizacji i teraz mogę przesyłać obraz tylko za pomocą przeglądarki Chrome. Wcześniej bez problemu mogłem to robić poprzez windows. Wcale nie znajduje mi tego urządzenia. Ale już dwa inne miracasty znajduje bez problemu. Czy coś po aktualizacji mogło się przestawić i idzie to odkręcić?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy zgłaszają problemy z połączeniem Chromecast 3 z telewizorem, często związane z konfiguracją routerów. Wiele osób zauważyło, że problemy wynikają z ustawień routerów, takich jak izolacja punktu dostępowego, co uniemożliwia urządzeniom wzajemne widzenie się w sieci. Niektórzy użytkownicy rozwiązali problem, resetując urządzenia i aktualizując oprogramowanie routera. Inni sugerują, aby zmienić kanał Wi-Fi lub użyć innego routera, który lepiej współpracuje z Chromecastem. W przypadku problemów z połączeniem z laptopem, użytkownicy zauważyli, że aktualizacje mogą wpływać na zdolność do wykrywania urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA