logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • O autorze
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
    Konto nie istnieje napisał 0 postów. Jest z nami od 1978 roku.
  • REKLAMA
  • #2 1788582
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10263
    Z zewnątrz wygląda jak coś fabrycznego, od środka troszke mniej, ale tez wygląda bardzo dobrze, tylko troszke jakby za duzo kabli ;).
    Skad wytrzasnąłes/jak zrobiłes taką obudowe? jak mniemam to pod rack19" jest?
  • #3 1788648
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    no nawet nawet nawet. ale obudowa to mi przypomina któregos z polskich wzmacniaczy fabrycznych. podajze unitre.
  • #4 1788704
    xml2000
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    wzmacniacz wporządku a ja ma pytanie z innej beczki co to jest na pierwszym zdjęciu takie linie od żródeł światła (ledów )
  • #5 1788868
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Podoba mi się! Estradówka pełną gębą- limiter, equalizer... :). Aż się dziwię, że upchnąłeś to w 3U. Napisów się nie czepiam- mogą być. Gniazda wyjściowe na speakonach? To zawodowo :). Podoba mi się jeszcze to, że uskuteczniasz "moj" sposób robienia wiązek- na szpagat. Powiąż wszystkie kable by nic nie latało.
  • #6 1788869
    elektronik8
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Heh to zapewne ruch aparatu :D
  • REKLAMA
  • #7 1788925
    Ziol3k
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Bardzo mi sie podoba wzmacniacz. A co do pierwszego zdjecia to w aparacie byla dana dluga migawka + ruch aparatem i ledy naswietlily tak zdjecie.
  • REKLAMA
  • #8 1788937
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    3U? mi to wygląda na 4, ale nie ma nic do odniesienia sie, wiec nie bede nic mówił napewno :)
    A wiec to jednak sznurek :) tak tez mi sie wydawało :). Świetny sposób, tez go lubie i stosuje jak mi sie spinki konczą, ale w jakichs układach gdzie chce osiagnac wygląd retro. Lakierujesz później ten sznurek?
  • #9 1789145
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 1789160
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Mocna rzecz!
    Czy nie za mocna do kolumn na 80W głośniku (tzn czy kolumny nie za słabe)?

Nie dziwię sie, że robiłeś to parę lat...

A układ opóźnionego włączania głośników jest?
    Nie miałeś problemów z prowadzeniem masy?
    Wrzuć jeśli możesz schemat samej końcówki mocy.
  • REKLAMA
  • #11 1789352
    boster1
    Poziom 12  
    Mam małe pytanko.. co to jest limiter ??
  • #12 1789510
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Wzmacniacz, który po osiągnięciu pewnego maksymalnego poziomu sygnału przestaje go wzmacniać- amplituda jest stała i ograniczona. Oczywiście tak "obrobiony" sygnał jest w zasadzie przebiegiem prostokątnym o zmiennej częstotliwości- pełno w nim zniekształceń nieliniowych i słychać swoiste charczenie. Limiter jednak nie pozwala na przesterowanie i uszkodzenie następnych urządzeń toru elektroakustycznego.
  • #13 1789938
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Szkoda, myślałem ze znasz jakies tanie źródło obudów do racka, bo poszukuje... Ale obudówka i tak ładna :). A sznurek jest oldschool i jest ok.
  • #14 1790038
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 1790453
    uwe300
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Witaj!
    Wygąda super... niezgadzam się jednak ze od wewnatrz nie wyglada jak fabryczny, polskie diory podobnie mialy wewnątrz.
    Widze wiele pracy zostalo wlozone w ta konstrukcje. Czy przy takiej mnogosci kali nie ma przydzwięku?
    Pozdrawiam
  • #16 1790766
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 1790807
    uwe300
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    To swietnie!! wlasnie w diorach jest tez taka platanina :D
  • #18 1791035
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Przydałoby się to uporządkować- właśnie za pomocą szpagatu :). Wtedy będzie elegancja- Francja. Chciałbym uwidzieć jakiś schemat blokowy tego wzmacniacza- bo rzut oka na wnętrzności utwierdza mnie w przekonaniu, że ustrojstwo jest całkiem skomplikowane :).
  • #20 1795412
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 1795489
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    No, to mi się podoba. Nie wiem, czy nie lepsze by było wypuszczenie sygnału do nagrywania z wyjścia EQ (w razie czego to i tak masz bypass) oraz dołączenie wejścia miernika wysterowania na wejście końcówki. W ten sposób masz pewien ogląd sytuacji czy wzmacniacz się nie przesterowuje (no tak, przecież jest limiter, który nie dopuści do tego ;))- a raczej jaką ma jeszcze rezerwę mocy do przesterowania.
  • #22 1799482
    olinek2
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    konstrukcja zajefajna (podoba mi sie ze na j-35 :wink: )
    uwazam, ze masz porzadek w kablach taki jak w fabrycznych wzmakach
    konstrukcja na 6+ i wiecej :wink:

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono autorski wzmacniacz audio, rozwijany przez kilka lat, wyposażony w cztery wejścia sygnałowe (magnetofon, tuner, CD, PC) z selektorem opartym na przekaźnikach kontaktronowych i multiplekserach typu D. Sygnał przechodzi przez 9-pasmowy equalizer AVT-186 (34Hz do 14kHz) z możliwością wyłączenia, następnie przez potencjometry regulacji wzmocnienia i balansu oraz limiter zaprojektowany przez SILVER SOUND, chroniący przed przesterowaniem i uszkodzeniem toru audio. Opcjonalnie sygnał może być kierowany przez układ poszerzenia bazy stereo według projektu EDW. Końcówka mocy oparta jest na dwóch układach JABLA J-35 na kanał, zmostkowanych za pomocą symetryzatora zbudowanego na wzmacniaczach operacyjnych. Obudowa pochodzi z modułu szafy rack, o wymiarach około 3U (13,5 cm wysokości). Zastosowano profesjonalne gniazda speakon oraz staranne wiązanie kabli szpagatem dla porządku i estetyki. Wzmacniacz posiada prosty układ opóźnionego załączania głośników, minimalizujący problemy z masą i przydźwiękiem, które w praktyce nie występują mimo dużej ilości kabli. Dyskusja zawiera wyjaśnienie funkcji limitera jako zabezpieczenia przed przesterowaniem oraz sugestie dotyczące ewentualnego dodania wyjścia do nagrywania z EQ i wejścia miernika wysterowania. Konstrukcja została oceniona jako solidna, profesjonalna i estetyczna, z porządkiem kabli porównywalnym do fabrycznych wzmacniaczy polskich marek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA