logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa B 1.5 Isuzu - brak ładowania mimo wymiany regulatora napięcia

marcin dobry 24 Gru 2018 14:24 651 4
REKLAMA
  • #1 17648725
    marcin dobry
    Poziom 2  
    Witam panowie. Mam problem z corsa b miedzy innymi z ładowaniem .
    Autko chodziło do czasu aż zaczął wariować obrotomierz (zaczął spadać ku 0)później zaczęła się świecić się poduszka powietrzna . i na końcu nie ładował kompletnie aku . sprawdziłem prądu na akumulatorze to pokazywało 5.05 . zapaliłem samochód z kabli od innego samochodu i nie było wcale ładowania . dodam że samochód zaraz gasł sam z siebie . wiec wymontowałem alternator i dałem go do elektronika . powiedział mi ze to regulator napięcia i go wymienił , no i super . zamontowałem go a tu du..a nie ładuje dalej . miernik z powrotem w rękę i dalej pokazuje 5,6 do 9 max . nie wiem czy elektronik mnie w banana zrobił i dalej jest to alternator czy tak aż kradnie gdzieś mi prąd ze alternator nie daje rady naładować akumulator .. POMOCY
  • REKLAMA
  • #2 17648808
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    marcin dobry napisał:
    sprawdziłem miernikem pradu na aku to pokazywało 5.05

Ten akumulator wymieniłeś na nowy czy doładowałeś prostownikiem? po doładowaniu trzymał jakies prawidłowe parametry (pomiar napięcia pod obciązeniem)?

marcin dobry napisał:
    wiec wymontowałem alternator i dałem go do elektronika . powiedział mi ze to regulator napięcia i go wymienił , no i super . zamontowałem go a tu du..a nie ładuje dalej

marcin dobry napisał:
    nie wiem czy elektronik mnie wychu

Zakładając że akumulator doprowadziłeś do sprawności to dalej masz jakiś problem, co do dawania do elektronika - są warsztaty zajmujące sie regeneracją alternatorów (i rozruszników) i tam się nosi do naprawy allternatory. ogólnie pojęty "elektronik" zwykle nie ma potrzebnego do testów stanowiska z napędem do testowania alternatora.

Możesz mieć problem z połamanymi przewodami do alternatora, uszkodzonym bezpiecnikiem alternatora (jeśli taki w twoim bolidzie jest), niekontaktującymi wtyczkami itp.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17649105
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    Witam serdecznie.
    Masz tam alternator Hitachi zapewne w połączeniu z pompą vacum. Zdarzają się przypadki, że pada uszczelniacz pomiędzy alternatorem a pompą vacum a co za tym idzie olej przedostaje się na komutator i alternator nie ładuje lub ładuje mniej, warto się przyjrzeć czy alternator nie jest zachlapany z wierzchu lub wewnątrz olejem.
    Miałem kilka takich alternatorów i albo padał mostek prostowniczy albo od tak jak pisałem wyżej.
    Warto również sprawdzić przewód idący od alternatora do akumulatora. Co z kontrolką ładowania?
    Zmierz napięcie bezpośrednio na pinie B+ na alternatorze.
  • #5 17650048
    marcin dobry
    Poziom 2  
    Tak, ten alternator jest z pompą vacum. Dodam, że już ten alternator był w naprawie, ale nie pamiętam co było w nim robione. I wtedy gościu źle włożył oring uszczelniający pompe vacum a alternator. Ale odkręciłem vacum zmieniłem oring i autko śmigało do wczoraj nie rzucając tam olejem.

Kontrolka ładowanie normalnie gaśnie jak sie uda zapalić samochód. No niestety nie mierzyłem na B+.

Aku ładowałem, nie wytrzymało nawet dnia siedząc w samochodzie .

I dodam jeszcze jedno ze pozamontowaniu tego alternatora i odpaleniu samochodu zacząłem się bawic przy tej kosce alternatora (2pin) i przy tym grubszym kablu na 13 kluczyk (samochod chodził w ten czas ). No jakimś cudem pojawiło sie ładowanie 14,4V na klemach od aku i zaczął obrotomierz normalnie chodzić i poduszka zgasła. A dziś już nie ma ładowania.
REKLAMA