logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa D 1.2 85KM 2012r. - Miga Check Engine,czasem świeci caly czas,szarpie

przemoo84 26 Gru 2018 19:04 20718 10
REKLAMA
  • #1 17652911
    przemoo84
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam, mam problem z Oplem Corsą D 1.2 85KM, 63Kw z 2012 roku, czasami miga check engine, teraz zaświecił i nie gaśnie, poza tym szarpie podczas jazdy. Dodam że samochód nie wyjeżdżony, kupiony przez moją mamę w salonie jako nowy, przebieg 50000km , bez gazu. Był wymieniany czujnik temperatury, poza tym mechanik podpinał pod komputer ale stwierdził że żadnego błędu nie było. Dziwne, bo chyba powinno zapisać miganie kontrolki check engine w pamięci? Proszę o jakąś radę co robić. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17652934
    mladenick
    Poziom 16  
    Ocena: 90
    Bez podpięcia pod komputer się nie obędzie, szczególnie teraz kiedy check engine świeci, niekoniecznie musiało zapisać błąd w pamięci, to może być jakiś luźny/ułamany kabel do któregoś z czujników albo kabel do cewki/świec, jednak polecam znaleźć kogoś nawet z tanim czytnikiem kodów OBDII kiedy check się świeci to powinno powiedzieć dlaczego.
  • REKLAMA
  • #3 17652945
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Jak się świeci check engine to na pewno maż już błędy do odczytania (jeśli samo zgaśnie to błędy się zapiszą w ramakch zamrożonych, więc też można sprawdzić co się działo, nawet jak usterka ustąpi). Migający check engine to już poważniejsza sprawa, wg normy OBD dalsza jazda w tym stanie grozi uszkodzeniem katalizatora. Także tak czy siak trzeba wszystko sprawdzić, może to ciśnienie paliwa, może układ zapłonowy, może jeszcze coś innego, bląd wskaże gdzie szukać. A bląd musi być zapisany i to nie jeden, chyba, że ktoś tam wstawił jakiś układ do kasowania błędów, chandlarze tak czasem robią.
  • #4 17652956
    przemoo84
    Poziom 11  
    Dziwi mnie tylko to, ze jak po wcześniejszym podpięciu pod komputer nie zapisało żadnego błędu. Nie mam co prawda doświadczenia z Oplami ale z VW i Alfami tak właśnie było, że nawet jak kontrolka engine lub wtrysków zapalała się a później gasła to zawsze zapisywało jakiś błąd.

Dodano po 1 [minuty]:

Handlarze i ich ingerencja nie wchodzi raczej w grę, samochód kupiony jako nowy w salonie w 2012 r.
  • #5 17652982
    diagnosta06
    Poziom 17  
    Ocena: 111
    Jakim testerem podłąnczane było ?
  • #6 17653009
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 972
    Jeśli świeci lub miga kontrolka silnika to musiał być zapisany jakiś błąd , no chyba że mechanik go skasował ... Na twoje symptomy to często pada cewka wn (DIS) i właśnie wtedy miga kontrolką silnika informując o podwyższonej emisji spalin (wypadanie zapłonów) ..
  • REKLAMA
  • #7 17653015
    przemoo84
    Poziom 11  
    Kolego tego nie wiem bo nie było mnie wtedy w warsztacie, była moja mama. Ale mam pewne podejrzenia, że mechanik mógł być niekompetentny bo choćby nie potrafił sprawdzić tak podstawowej rzeczy jak zamrożone ramki, nie wiem nie chce oczerniać ale jak sie prowadzi taki biznes to chyba rzeczy podstawowe
  • REKLAMA
  • #8 17653024
    diagnosta06
    Poziom 17  
    Ocena: 111
    Myslę ,żę jak świeci kontrolka aktualnie warto podjechać do innego warsztatu na kompa
  • #9 17653050
    przemoo84
    Poziom 11  
    Tak też myślalem, tylko z racji tego gdzie mieszkam mam ograniczone pole manewru a rano mam pilny wyjazd i zastanawiam sie na wypożyczeniem auta z wypożyczalni. Musze znaleźć jakiegoś sensownego speca w okolicy, mieszkam w Alwernii, powiat Chrzanów, woj małoposkie, jakby ktoś wiedzial o kimś sensownym to dajcie znać
  • Pomocny post
    #10 17653247
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    przemoo84 napisał:

Handlarze i ich ingerencja nie wchodzi raczej w grę, samochód kupiony jako nowy w salonie w 2012 r.

Więc albo mechanik albo jego sprzęt nie ogarnął silnika. Błąd, jeśli nie został sztucznie skasowany, jest na pewno.
    MikeC napisał:
    Na twoje symptomy to często pada cewka wn (DIS) i właśnie wtedy miga kontrolką silnika informując o podwyższonej emisji spalin (wypadanie zapłonów) ..

Jeśli to faktycznie tylko cewka i wypadanie zapłonów to przy świecącym check możesz jeszcze jakiś czas jeździć (z tymże może zdechnąć całkiem i stanie, jest bardzo małe prawdopodobieństwo uszkodzenia ECU). Jak check miga to już poważne wypadanie zapłonów, przynajmniej jeden z cylindrów regularnie przerywa (co by się zgadzało z szarpaniem) to już tylko dojazd do mechanika wchodzi w grę (cierpi katalizator ale przede wszystkim wał korbowy-szkoda silnika no i jeszcze większe prawdopodobieństwo uszkodzenia ECU, jeśli będzie przebicie na tranzystory sterujące zapłonu).
  • #11 17653272
    przemoo84
    Poziom 11  
    Z tym co mówisz że nie pracuje na wszystkie gary może coś być bo takie mialem dziś wrażenie

Dodano po 12 [godziny] 11 [minuty]:

Autko już w warsztacie, faktycznie padła cewka, mechanik zapiął pod komputer, wszystko mu wyszlo, pozatym jak mi pokazał to jedno z gniazd ceki było uszkodzone mechanicznie, zleciłem od razu wymiane świec. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Oplem Corsą D 1.2 85KM z 2012 roku, gdzie kontrolka "check engine" czasami miga, a obecnie świeci nieprzerwanie, co powoduje szarpanie podczas jazdy. Samochód ma niski przebieg 50,000 km i był serwisowany, jednak mechanik nie znalazł błędów po podłączeniu do komputera. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z luźnych kabli, uszkodzonej cewki zapłonowej (DIS) lub innych usterek, które powinny być zarejestrowane w pamięci komputera. Po dalszych analizach, użytkownik potwierdza, że w warsztacie zdiagnozowano uszkodzenie cewki oraz wymianę świec.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA