logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kominek z płaszczem wodnym: sens regulatora na temp. spalin/wody?

pprzemo14 29 Gru 2018 19:13 576 9
  • #1 17661040
    pprzemo14
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam . W nowo kupionym mieszkaniu w domu wielorodzinnym chcę postawić kominek z płaszczem wodnym i powietrzem pierwotnym oraz wtórnym budynek i pomieszczenie w którym powstanie kominek spełnia normy i mam na to pozwolenie . Aby zoptymalizować spalanie (bo zależy mi na ekonomii) myślałem nad dodaniem regulatora automatycznego który będzie sterował przepustnicą powietrza . Ale mam pytanie na które nie znajduję odpowiedzi :Czy w kominku z powietrzem wtórnym ma to sens ? oraz : Lepszy jest regulator który działa na podstawie pomiaru temp. spalin czy temp. wody w c.w.u. ? Z góry dzięki ;)
  • #4 17662288
    pprzemo14
    Poziom 10  
    Wiedziałem , że zaczną się propozycje z alternatywnym źródłem ogrzewania domu , więc po krótce opiszę sytuację - kominek wygrał bez konkurencyjnie . Pozwolę sobie przypomnieć : temat założyłem ponieważ potrzebuję wybrać spośród dwóch sterowników , ten który będzie optymalizował spalanie . Ps. Nie mam w mieszkaniu doprowadzonego gazu .
  • #5 17662337
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 504
    Kolega CHAST Ci już napisał.
    Myślałem że chodzi o kwestie dekoracyjne i przy okazji dogrzewanie.
    Pomnisz moje słowa, kotłownia jest najlepszym miejscem dla pieca ogrzewającego mieszkanie/dom.
    Mam kominek w pokoju, po kilku latach udręki wywaliłem kopciucha, dałem gazowy wkład (z butlą), teraz używam go tylko kilka razy w święta.
  • #6 17662809
    pprzemo14
    Poziom 10  
    Z kotłownia też będzie problem bo moja piwnica niestety nie wypada pod moim mieszkaniem , chyba że wydzielić na to miejsce w domu , ale ... Wiele możliwości a jednak część nie wykonalnych z tytułu technologii , część z poglądów estetyki , inne z powodów braku miejsca ect. 😐 Ja z żoną sugerujemy kominek , ponieważ jako jedyny może być w domu , dobrze wygląda , może służyć jako główny dawca ciepła . Miałem u rodziców w domu otwarty murowany z cegły kominek i faktem jest , że malowaliśmy ścianę raz na około dwa lata , to jednak mnie nie zniechęca . 😀
  • #7 17663000
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17663573
    CHAST
    Poziom 28  
    Ocena: 255
    Popiół i opał codziennie to nie problem. Ogień w kominku daje fajny nastrój :)
    Jak dobrze palisz i odpowiednio dokładasz opał, o odpowiednim kominie nie wspomne, to dym nie wychodzi tak bardzo na mieszkanie.
    Trzeba pamiętać o wymianie uszczelek, czyszczeniu komina, dobrze jak jest strażak na nasadzie kominowej.
  • #9 17663583
    pprzemo14
    Poziom 10  
    Moja teściowa ogrzewa dom kominkiem kilka ładnych lat i nikt nie narzeka . Z doświadczenia wiem , że porządek przy kominku zależy od osoby która w nim pali .przykładem jest mój tato (kiedyś) i znajomy - do dziś ogrzewa dom kominkiem i chwali sobie .
  • #10 21466146
    pprzemo14
    Poziom 10  
    Reguluje kominek przepustnicą z czujnikiem temperatury wody w układzie C.O za pompą.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zastosowania regulatora automatycznego sterującego przepustnicą powietrza w kominku z płaszczem wodnym wyposażonym w powietrze pierwotne i wtórne, z naciskiem na optymalizację spalania i ekonomię. Wskazano, że pomiar temperatury wody w c.w.u. jest bardziej stabilnym parametrem do sterowania niż temperatura spalin, która może się różnić w zależności od rodzaju opału. Poruszono kwestie praktyczne użytkowania kominka, takie jak konieczność regularnego czyszczenia, utrzymania uszczelek i odpowiedniej wentylacji komina. Autor podkreślił brak możliwości zastosowania gazu w instalacji, co wyklucza alternatywne źródła ciepła. Wskazano również, że kominek może pełnić funkcję głównego źródła ciepła i jednocześnie stanowić element dekoracyjny. Ostatecznie potwierdzono skuteczność regulatora sterującego na podstawie pomiaru temperatury wody w układzie C.O. za pompą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA