logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kominek z płaszczem wodnym – niska temperatura, nieregularna praca pompy, słabe grzanie

rosekdawid 27 Lis 2025 17:05 285 3
REKLAMA
  • #1 21764138
    rosekdawid
    Poziom 1  
    Cześć. Od dwóch miesięcy jestem użytkownikiem kominka z płaszczem wodnym.
    Zgodnie z zaleceniami starałem się ustawić kominek na sterowniku, obserwując spalanie, nagrzewanie itp. Jednak będąc laikiem w temacie hydrauliki, stwierdzam, że coś jest nie tak.
    Od samego początku kominek jest ustawiony na temperaturę startu pompy 35°C. Nakładam pełny kominek drewna suchego, rozpalam i temperatura ledwie dochodzi do 37-39°C. Pompa do podłogówki pracuje strasznie nieregularnie, a w kominku mimo iż jest ogromny ogień temperatura np. spada i resetuje sterownik. Podłogówka się odpowiednio nie nagrzewa i nie mam zielonego pojęcia, z jakiego powodu. Dodam, iż kominek obecnie wypala ogromne ilości drewna, dla chętnych mogę podesłać foto z kotłowni. Może ktoś podsunie jakąś sugestię?
  • REKLAMA
  • #2 21764248
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3716
    rosekdawid napisał:
    w kominku mimo iż jest ogromny ogień temperatura np. spada

Być może masz zbyt duży ciąg i dlatego jest duży płomień i duże zużycie drewna. Grzać się powinno żarem, nie płomieniem. Pamiętam, że gdy w kotle węglowym przymykało się drzwiczki popielnika, to temperatura wody rosła. A u Ciebie wszystko idzie w komin.
  • REKLAMA
  • #3 21764312
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1119
    rosekdawid napisał:
    Może ktoś podsunie jakąś sugestię?

A co o tym mówi instrukcja?
    Czy kominek ma tak zwany szyber - taka klapa/przepustnica w kominie?
    Niektóre wersję mają dwie drogi dla spalin jedna prosto do komina używana przy rozpalaniu dla lepszego ciągu a druga dłuższą opływającą rurki z wodą. Po rozpaleniu trzeba zamknąć lub przynajmniej przymknąć prostą drogę aby ogrzać wodę. Są też kominki zwane turbo które mają przysłonę sterowaną elektrycznie i reguluje ona dopływ powietrza więc intensywność spalania.
    Możesz podać model kominka, jakieś zdjęcia jak jest podłączony do komina i ewentualnie do doprowadzenia zewnętrznego powietrza jeżeli takie jest.
  • #4 21788560
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA