logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja DLOAD10 z centralą CA10 na Windows 10 - czy ktoś miał sukces?

zsedc 04 Sty 2019 02:11 2361 9
REKLAMA
  • #1 17674516
    zsedc
    Poziom 10  
    Witam

Czy udało się komuś połączyć z DLOAD10 do centrali CA10 używająć do tego komputera z windows 10?
    Na XP wszytko śmigało, a z Win 10 nie mogę dać rady :( Jeżeli u kogoś chodzi to będę walczył dalej z tematem.

Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 17674526
    adamegah
    Poziom 21  
    Ocena: 91
    Na czym polega problem z połączeniem?
  • #3 17674741
    zsedc
    Poziom 10  
    Zielona "diodka" się świeci tak jak w przypadku komputera z windows xp, ale połączyć się nie da. Wyświetla się komunikat "oczekiwanie na sygnał central" i nic dalej się nie dzieje.
  • REKLAMA
  • #4 17674772
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    W trybie serwisowym 112# zrobiona?
  • #5 17674806
    zsedc
    Poziom 10  
    Tak jest fs 112 programowanie przez RS. Wszystko robię identycznie jak w przypadku XP na którym działa :(
  • REKLAMA
  • #6 17674818
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    No to w takim razie, z racji braku szczegółów, odpowiedź jest jedna:
    - tak, pod Windows 10 musi działać

A że nie działa, to coś jest źle. Trudno powiedzieć co, bo nic nie wiemy oprócz tego, że jest robione identycznie jak pod Windows XP. Tutaj nie ma innego tricku, ale z małej checklisty:
    - dload10 jako admin
    - port COM wybrany właściwy
    - interfejs (usb-rs) sprawny, ale "naprawdę" sprawny, a nie "po prostu sprawy" (częste uszkadzanie interfejsu, wkładając PIN5 do złącza syntezera mowy)
    - w dload10 -> połącz lokalnie z -> CA-10..
  • REKLAMA
  • #7 17676283
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1491
    Do powyższej checklisty dodam sprawdzenie sterowników od kabla. Bo np. cześć sterowników nie działa przy podrabianych chipach. By być pewnym że kable działa należ sprawdzić czy nie ma wykrzyknika w managerze urządzeń i możliwego kody błędu np (code 10). Drugi rodzaj sprawdzenia to ustawić port com np. w Putty, zewrzeć Rx i Tx ze sobą, a następnie zacząć pisać w okienku putty. Jeśli pojawią się pisane znaki to znaczy, że kabel i sterownik jest OK. Jeśli nie - szukać innych sterowników. Zazwyczaj starszych i nie zezwolić na ich automatyczną aktualizację przez system Windows.
    Najczęstszy problem ze sterownikami jest na chipach Prolific, FTDI i ch340.
  • #8 17676291
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    xury napisał:
    Najczęstszy problem ze sterownikami jest na chipach Prolific, FTDI i ch340.

Mam PL2303 ch340 - oba działają na Windows 10 64bit bez problemowo - tak z centralami jak i modułami GSM różnej maści.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 17676316
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1491
    Tak tylko zdarzają się kable które nie chcą działać na sterownikach z windows update.
    Mam trzy takie same kable (taki przeźroczysty brąz) Ten sam chipset i jeden działa na każdych sterownikach, a dwa tylko starszych. Kiedy podepnę jeden z tych dwóch problemowych to działa dopóki system nie zaktualizuje sobie sam tego sterownika. Potem muszę wymusić instalację sterowników na nowo z mojego folderu.
  • #10 17676319
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 641
    Bezproblemowo działa Unitek Y-105(koniecznie musi być logo Uniteka na końcówce RS-232, bo bez loga nie zawsze działa) na Win XP jak i Win10.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o problemach z połączeniem oprogramowania DLOAD10 z centralą CA10 na systemie Windows 10. Pomimo że połączenie działało na Windows XP, na Windows 10 pojawia się komunikat "oczekiwanie na sygnał central". Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują: uruchomienie DLOAD10 jako administratora, sprawdzenie poprawności portu COM, oraz upewnienie się, że interfejs USB-RS jest sprawny. Użytkownicy sugerują również sprawdzenie sterowników kabla, zwłaszcza w przypadku podrabianych chipów, oraz testowanie kabla w programie Putty. Wspomniano o różnych chipsetach, takich jak Prolific, FTDI, ch340 oraz PL2303, które mogą powodować problemy z kompatybilnością. Użytkownicy potwierdzają, że kable Unitek Y-105 oraz PL2303 działają bezproblemowo na Windows 10.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA