logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak połączenia sterownika PLC ELP10T32-VH z USB - kwestie kompatybilności WinAVR z Win 10

roger moor 22 Gru 2020 14:32 2685 12
REKLAMA
  • #1 19130690
    roger moor
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie zacne Gremium,
    Dostałem w spadku sterownik PLC ELP10T32-VH.Ze strony producenta pobrałem oprogramowanie Macrocontrol wraz z dedykowanymi sterownikami USB i WinAVR. Niestety pojawiają się problemy z kompilacją oraz połączeniem przez USB. Podejrzewając brak współpracy WinAVR z Win 10, zainstalowałem Eclips-a. Problem kompilacji znikł ale braku połączenia pozostał.
    Może ktoś bawił się tym sterownikiem i potrafi pomóc ?
    Załączniki:
    • Brak połączenia sterownika PLC ELP10T32-VH z USB - kwestie kompatybilności WinAVR z Win 10 IMG_20201222_142311.jpg (613.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19130937
    romulus73
    Poziom 28  
    Ocena: 252
    W aplikacji jest programik do ustawienia bitrate dla USB- tylko i wyłączni tu masz problem. Mi działało na WIN10 bez problemu. Robiłem kila programów na tym.
    Do menu serwisowego wchodzi się naciskają strzałki UP DOWN
  • #3 19131968
    roger moor
    Poziom 11  
    Dziękuje za wskazówki. Zmieniłem prędkość na sterowniku zgodnie z sugestią ( była inna ) na 115k2 tak jak w programie ale nadal mam problem z połączeniem .
  • REKLAMA
  • #4 19133140
    roger moor
    Poziom 11  
    Mam jeszcze drugi taki sterownik z wersją 1.xxx ale również mam ten sam problem mimo, iż używam starszej wersji Macrocontrol 1.7.
  • REKLAMA
  • #5 19133367
    romulus73
    Poziom 28  
    A otwartą masz zaporę w WIN, nie mam aktualnie tego sterownika to nawet nie podejrzę.
  • #6 19133727
    roger moor
    Poziom 11  
    Tak, wyłączyłem zaporę ale nadal nie mogę się połączyć. W opcjach sterownika mam tylko możliwość zmiany bitrate dla rs485 a łącze się przez usb może trzeba użyć konwertera z usb na rs485, tylko po co jest złącze usb na sterowniku wobec tego.
  • REKLAMA
  • #7 19134351
    romulus73
    Poziom 28  
    Ten bitrate ustawia się właśnie dal usb, jeżeli jest nieprawidłowe to się nie połączy a przez RS nie da się go programować.
  • #8 19152481
    roger moor
    Poziom 11  
    Witam ponownie po krótkiej świąteczno-noworocznej przerwie.
    Wysyłam zdjęcie z ustawieniami jakich mogę dokonać w menu sterownika.
    Próbowałem różnych prędkości ale nic to nie daje. W DTR-ce urządzenia jest napisane ,że przy wyborze połączenia przez USB nie trzeba ustawiać prędkości.
    Może jeszcze jakieś pomysły w nowym roku się zrodzą Brak połączenia sterownika PLC ELP10T32-VH z USB - kwestie kompatybilności WinAVR z Win 10 :)
  • #9 19153008
    romulus73
    Poziom 28  
    No ale nie chodzi o sterownik, w programie MACROCONTROL masz ustawienie emulacji prędkości dla USB poszukaj tam.
    Brak połączenia sterownika PLC ELP10T32-VH z USB - kwestie kompatybilności WinAVR z Win 10
    Ba na starym laptopie mam jeszcze ten soft i na tych ustawieniach pracowałem.
  • #10 19157898
    roger moor
    Poziom 11  
    W programie Macrocontrol mam ustawienia identyczne jak w Twoim przypadku. Wygląda na to ,że oba sterowniki PLC są uszkodzone. Próbowałem je zresetować według tej procedury ale i to nie rozwiązało problemu :

Istnieje możliwość zawieszenia się sterownika wskutek zapisu niepoprawnej / błędnie
    skompilowanej aplikacji PLC. W takim wypadku sterownik przestaje reagować i nie ma możliwości
    skomunikowania się z nim, a co za tym idzie, zapisu innej aplikacji sterującej. W celu przywrócenia
    sterownika i umożliwienie ponownego zapisu oprogramowania należy:
     wyłączyć sterownik z zasilania
     Przytrzymując przycisk Reset włączyć sterownik. Jeżeli sterownik nie posiada specjalnego
    przycisku Reset należy ustawić wszystkie zworki adresu (od spodu sterownika) na maksymalną
    wartość (szesnastkowo 0xFF) i wtedy włączyć sterownik
     Jeżeli zworki adresu zostały przestawione należy w środowisku Macrocontrol w ustawieniach
    Project → Communication settings wprowadzić nowy adres sterownika (255)
     jeżeli zapisano błędną aplikację PLC należy zapisać nową, poprawną wersję poprzez wybranie
    opcji Project → Deploy All
     wyłączyć sterownik z zasilania
     z powrotem ustalić poprzedni adres na zworkach jeżeli był zmieniany
     włączyć sterownik
  • #11 19158837
    szczupx
    Poziom 19  
    Ocena: 94
    To jest stary model sterownika, ELP z tej serii to chyba z 10 lat temu wyszły z produkcji, wymagają winavr żeby skompilować program. Nie kojarzę żeby się dało go zaprogramować z Eclipsa (tu mogę się mylić). Najlepiej odpal sobie maszynę wirtualną z win7 albo XP i powinno to zadziałać od ręki.

Ale przede wszystkim sprawdź jaki adres jest ustawiony na przełącznikach obrotowych na spodzie sterownika. Domyślnie jest 1 i na takim adresie Macrocontrol chce łączyć się ze sterownikiem. Pewnie jest inny ustawiony i stąd brak łączności.

Zobacz czy prawidłowo się zainstalowały sterowniki i czy jest widoczny wirtualny COM w systemie. Jeśli tak to ustaw Macrocontrol nie na USB tylko na ten port.

Testować komunikację możesz też prostą aplikacją VirtualHMI, jest w pakiecie z macrocontrolem.

Ogólnie w tym elpiaście masz 3 możliwości żeby się podpiąć:
    1. USB
    2. RS485 port master
    3. RS485 port HMI
    na każdym porcie masz pełną funkcjonalność: modbus rtu, hmi, programowanie. Przestawianie baudrate z menu dotyczy portu RS485, nie pamiętam czy tylko master czy hmi + master. Jak USB nie zadziała to próbuj na którymś RSie.
  • #12 19167145
    roger moor
    Poziom 11  
    Dziękuję za dalsze wskazówki.

Znalazłem i odpaliłem starego laptopa z windows xp.
    Ustawiłem adres sterownika jak na załączonym zdjęciu.
    Sterownik zgłosił się na COM9 i taki też wybrałem w programie Macrocontrol i nadal się nie łączę
    Tracę powoli cierpliwość ...... Zamówiłem konwerter z RS 232 na RS 485 jeśli to nie pomoże - oba sterowniki pójdą do rozbiórki na części :)
    Brak połączenia sterownika PLC ELP10T32-VH z USB - kwestie kompatybilności WinAVR z Win 10 Brak połączenia sterownika PLC ELP10T32-VH z USB - kwestie kompatybilności WinAVR z Win 10 Brak połączenia sterownika PLC ELP10T32-VH z USB - kwestie kompatybilności WinAVR z Win 10
  • #13 19210350
    roger moor
    Poziom 11  
    Niestety, konwerter z usb na rs485 też niczego nie wniósł.
    Dziękuję za okazaną pomoc.
    Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z połączeniem sterownika PLC ELP10T32-VH przez USB na systemie Windows 10, pomimo zainstalowania oprogramowania Macrocontrol i sterowników USB. Problemy z kompilacją zostały rozwiązane po przejściu na Eclipse, jednak nadal występuje brak połączenia. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień bitrate w programie oraz w sterowniku, a także upewnienie się, że adres na przełącznikach obrotowych jest ustawiony na 1. Pomimo prób z różnymi ustawieniami i wyłączeniem zapory, połączenie nie zostało nawiązane. Użytkownik rozważa użycie konwertera RS232 na RS485, ale ostatecznie konwerter USB na RS485 również nie przyniósł rezultatów, co prowadzi do wniosku o możliwym uszkodzeniu sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA