logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja zimnej i ciepłej wody użytkowej wraz z cyrkulacją

codigo 04 Sty 2019 02:35 20460 8
  • #1 17674524
    codigo
    Poziom 2  
    Cześć,

Przygotowuję się do wykonania instalacji zimnej i ciepłej wody użytkowej wraz z cyrkulacją w systemie PEX. W materiałach firmy Wavin znalazłem takie oto diagramy:

Początkowo planowałem wykonać cyrkulację następująco:

jednakże przykład 3 z pierwszego diagramu rozwiązuje problem braku cyrkulacji na odcinku "trójnik - przyłącze baterii", a więc ciepła woda powinna lecieć bez opóźnień. Problem jaki się pojawia to rozmiary trójników przelotowych ustalonych, które są dostępne w celu realizacji instalacji zgodnie z przykładem 3. Wavin produkuje je w rozmiarach 16x1/2x16 i 20x1/2x20, natomiast Kisan tylko 16x1/2x16. Jeśli chodzi o zwykłe kolanka ustalone to zarówno jeden jak i drugi producent oferuje je w rozmiarach 16x1/2, 20x1/2 i 20x3/4.

Średnica "pionu" dla zimnej i ciepłej wody to 25mm. Pierwszy w szeregu będzie prysznic (wg kalkulatora doboru średnic rur Wavin zalecana średnica to 25mm), następnie 2 umywalki (16mm) i zlew kuchenny (16mm). W związku z brakiem trójników przelotowych i kolanek ustalonych w rozmiarze 25mm do prysznica chcę zrobić podłączenie trójnik 25x16x20 + kolanko 20x3/4. Do trójnika podłączyć trójnik przelotowy Kisan 16x1/2x16 (pierwsza umywalka), do niego kolejny taki sam (druga umywalka) i jeszcze jeden (zlew). Zastanawiam się czy przy tak wykonanej instalacji nie będzie problemu z ciśnieniem wody w przypadku jednoczesnego korzystania np. z prysznica, umywalki i zlewu? Czy powinienem skorzystać z większych trójników przelotowych Wavin 20x1/2x20, czy może pozostać przy pierwotnie planowanych rozwiązaniu?

Pozdrawiam,
    Kamil
  • #2 17674592
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Bardzo dobrym pomysłem jest wykonanie instalacji zgodnie z rysunkiem nr 2. Co prawda koszt na początku jest większy, ale w eksploatacji bardzo przydatny. szczególnie jak trzeba naprawić z któryś kranów. Zamiast zrzucać wodę z całej instalacji, zamykasz dany obwód i robisz naprawę.
    Co do cyrkulacji. Wszystko zależy od odległości prysznica od zbiornika z ciepłą wodą. Jeżeli niewielka, to cyrkulacja jest raczej zbędna i niepotrzebnie generuje koszty. Koszt pracy pompy cyrkulacyjnej, koszt grzania wody po ochłodzeniu w cyrkulacji.
  • #3 17675035
    codigo
    Poziom 2  
    Zutket napisał:
    Bardzo dobrym pomysłem jest wykonanie instalacji zgodnie z rysunkiem nr 2.

Początkowo to rozważałem, jednakże nigdzie nie znalazłem rozdzielaczy z atestem PZH, które mogą być używane do wody użytkowej. Dodatkowo przy takim podejściu wciąż istnieje problem ochłodzonej wody na odcinku "rozdzielacz - bateria".

Zutket napisał:
    Co prawda koszt na początku jest większy, ale w eksploatacji bardzo przydatny. szczególnie jak trzeba naprawić z któryś kranów. Zamiast zrzucać wodę z całej instalacji, zamykasz dany obwód i robisz naprawę.

Do kolanek ustalonych dokręcone będą kraniki, więc nie będzie konieczności zrzucania wody z całej instalacji.

Zutket napisał:
    Co do cyrkulacji. Wszystko zależy od odległości prysznica od zbiornika z ciepłą wodą. Jeżeli niewielka, to cyrkulacja jest raczej zbędna i niepotrzebnie generuje koszty. Koszt pracy pompy cyrkulacyjnej, koszt grzania wody po ochłodzeniu w cyrkulacji.

Odległość jest znacząca, więc cyrkulacja jest niezbędna, zwłaszcza, że ścieki odprowadzane są do szamba. Cyrkulację chcę zrobić do każdego punktu poboru ciepłej wody. Planuję wykorzystanie pompy Leszno Erga o mocy max. 9W, więc koszt jej zasilenia nie będzie znaczący. Oczywiście tak jak napisałeś należy liczyć się z koniecznością ogrzania wody ochłodzonej w cyrkulacji.
  • Pomocny post
    #4 17679954
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    codigo napisał:

Początkowo to rozważałem, jednakże nigdzie nie znalazłem rozdzielaczy z atestem PZH, które mogą być używane do wody użytkowej. Dodatkowo przy takim podejściu wciąż istnieje problem ochłodzonej wody na odcinku "reduktor - bateria".

Jaki reduktor masz na myśli?
    Jeżeli reduktor ciśnienia to montuje się go na głównej rurze zasilającej zarówno obiegi wody zimnej jak i wody ciepłej.

Do wody użytkowej można zastosować każdy rozdzielacz nierdzewny lub z tworzywa sztucznego. W hurtowniach instalatorskich jest spory wybór.

Zawsze możesz kupić złączki PP i samemu sobie pozgrzewać lub kupić trójniki i nyple nierdzewne i poskręcać.

Trzeba tylko wiedzieć, że robiąc instalację z rozdzielaczami musisz użyć 3 listw rozdzielacza. Jedna do zimnej wody i dwie do ciepłej (zasilanie + cyrkulacja). Do każdej baterii doprowadza się 3 rury.
  • #5 17682725
    codigo
    Poziom 2  
    Plumpi napisał:
    Jaki reduktor masz na myśli?

Pomyliłem się pisząc odpowiedź - miało być "rozdzielacz - bateria". Poprawiłem posta.

Plumpi napisał:
    Trzeba tylko wiedzieć, że robiąc instalację z rozdzielaczami musisz użyć 3 listw rozdzielacza. Jedna do zimnej wody i dwie do ciepłej (zasilanie + cyrkulacja). Do każdej baterii doprowadza się 3 rury.

Czy przy takim rozwiązaniu nie będziemy mieli analogicznego problemu jak w przypadku kilku pionów z cyrkulacją i braku zaworów równoważących na rurce cyrkulacji w każdym z pionów, tyle że "w skali mikro", czyli im dłuższa rurka od baterii do rozdzielacza cyrkulacyjnego tym gorsza wymiana ciepłej wody?

Dochodzę do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem pod względem efektywności cyrkulacji będzie układ trójnikowy, w którym bezpośrednio do trójnika będzie podłączone kolanko ustalone, do niego kranik, a następnie wężyk i bateria. Nie wiem tylko czy tak powinno się robić. A jeśli nie to dlaczego?
  • #6 17683905
    romano78
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Robiłem cwu na rozdzielaczach i jest to dobra opcja jeśli jest jedna łazienka jeśli jest więcej to wolę na trojnikach.i wszyscy robią według rysunku 4 przynajmniej w mojej okolicy ,komplikowac sobie instalacjie dla ok.2sekund nie wiem czy warto.
  • #7 17686678
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    codigo napisał:

Czy przy takim rozwiązaniu nie będziemy mieli analogicznego problemu jak w przypadku kilku pionów z cyrkulacją i braku zaworów równoważących na rurce cyrkulacji w każdym z pionów, tyle że "w skali mikro", czyli im dłuższa rurka od baterii do rozdzielacza cyrkulacyjnego tym gorsza wymiana ciepłej wody?

Instalacja w domu jest zbyt mała, aby były potrzebne zawory równoważące.

codigo napisał:

Dochodzę do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem pod względem efektywności cyrkulacji będzie układ trójnikowy, w którym bezpośrednio do trójnika będzie podłączone kolanko ustalone, do niego kranik, a następnie wężyk i bateria. Nie wiem tylko czy tak powinno się robić. A jeśli nie to dlaczego?

Ale tu nic nowego nie odkryłeś, bo tak się robi.
    Są nawet specjalne kolana z łapą z 2 podejściami czy też całe listwy, zarówno
    w systemie Pex jak i PP

https://onninen.pl/pl-PL/artykul/cyrkulacja-cieplej-wody-uzytkowej-wavin
    https://www.pp-plumber.com.pl/komplet-nascien...zelotowy-fi20-na-12cala-pp-plumber-p-270.html

Ale Powiem Ci, że robiąc Pexem najprościej jest oblecieć dane pomieszczenie pętlą po podłodze rurką 20mm i od tej pętli odchodzi się prostymi odcinkami 16mm pod zawory do baterii. W tym celu montuje się trójniki redukcyjne Pex 20-16-20
    Ponieważ podejścia obecnie robi się pod umywalkami to odcinki pojedynczej rurki od pętli do zaworu nie przekraczają 1m. Jest to naprawdę mały odcinek. Tym bardziej, że ciepła woda i tak sobie będzie grawitacyjnie krążyć w tym pionowym odcinku rury 16mm. Rurę pętli cyrkulacyjnej układa się pomiędzy pierwszą, a drugą warstwą styropianu.

Dodano po 2 [minuty]:

romano78 napisał:
    Robiłem cwu na rozdzielaczach i jest to dobra opcja jeśli jest jedna łazienka jeśli jest więcej to wolę na trojnikach.i wszyscy robią według rysunku 4 przynajmniej w mojej okolicy ,komplikowac sobie instalacjie dla ok.2sekund nie wiem czy warto.

Tylko po co robić rozdzielacz do jednej łazienki?
    Jeżeli robi się rozdzielacz to na zasadzie kolejnych obiegów do kolejnych pomieszczeń, a w danym pomieszczeniu już się rozgałęzia trójnikami.
  • #8 17688159
    codigo
    Poziom 2  
    Plumpi napisał:
    Instalacja w domu jest zbyt mała, aby były potrzebne zawory równoważące.

Jakie warunki muszą wystąpić, żeby zabory równoważące były uzasadnione i potrzebne?

Plumpi napisał:
    Ale tu nic nowego nie odkryłeś, bo tak się robi.
    Są nawet specjalne kolana z łapą z 2 podejściami czy też całe listwy, zarówno
    w systemie Pex jak i PP

https://onninen.pl/pl-PL/artykul/cyrkulacja-cieplej-wody-uzytkowej-wavin
    https://www.pp-plumber.com.pl/komplet-nascien...zelotowy-fi20-na-12cala-pp-plumber-p-270.html

O tym pisałem w pierwszym poście - problem jaki widzę to brak takich kolanek/listew z większą średnica na wejściu. Tutaj mamy 20, a np. do prysznica z deszczownicą potrzebna jest większa średnica. W takiej sytuacji pozostaje chyba tylko zrobić tak jak napisałem, czyli samodzielnie wykonać coś na wzór takiego kolanka/listwy.
  • #9 18200303
    doromik
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Mam od 20 lat cyrkulację grawitacyjną i działa. Żadnych pomp, zaworów. Po prostu odczepy powrotne z pionów wykonane rurami o mniejszej średnicy. Wskazany jest jeden zawór dławiący przed samym powrotem do kotła by nie nastąpiło zasilanie odbiorów zimną wodą. On zastępuje zawór jednokierunkowy który przy b. małych natężeniach przepływu nie działa. Fakt; nie da się kontrolować przepływu tak jak z pompą i trudno też oszacować straty ciepła. Rozwiązanie nie dla perfekcjonisty ale jest święty spokój. Ja polecam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji zimnej i ciepłej wody użytkowej z cyrkulacją w systemie PEX. Użytkownik planuje zastosować diagramy firmy Wavin, jednak napotyka problemy z dostępnością odpowiednich trójników przelotowych. Uczestnicy rozmowy sugerują różne podejścia do cyrkulacji, w tym wykorzystanie rozdzielaczy oraz kolanek ustalonych. Wskazują na znaczenie odległości między prysznicem a zbiornikiem ciepłej wody oraz na koszty związane z cyrkulacją. Pojawiają się również pytania o konieczność zaworów równoważących oraz o efektywność różnych układów instalacyjnych. Wspomniano o pompie Leszno Erga oraz o możliwości zastosowania cyrkulacji grawitacyjnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA