logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przewód ochronny do metalowego kinkietu?

zeber333 04 Sty 2019 15:23 1800 7
REKLAMA
  • #1 17675385
    zeber333
    Poziom 2  
    Witajcie,

mam kinkiet montowany na ścianę jednakże ma przewód zakończony klasyczną wtyczką. Ponieważ chcę go zamontować koło łóżka a tam mam już przygotowany punkt oświetleniowy oraz dodatkowo mam włącznik w ścianie - to w związku z tym chcę odciąć przewód od kinkietu i zamontować go bezpośrednio do kabli wystających ze ściany w pkcie oświetleniowym.

W przewodzie od kinkietu mam kable fazowy i neutralny (brązowy i niebieski)
    ze ściany natomiast wystają mi fazowy, neutralny i ochronny (brązowy, niebieski i żółtozielony). O ile oczywiste jest że łączę brązowy z brązowym oraz niebieski z niebieskim to nie wiem co mam zrobić z tym ochronnym. Kinkiet jest metalowy więc chyba powinienem połączyć obudowę kinkietu z tym przewodem.
    Dobrze myślę? Będę wdzięczny za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 17675396
    maly_ZE
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Dobrze myślisz że powinieneś, niemniej jednak jeśli producent nie przewidział konieczności uziemienia kinkietu widocznie tak musi być.
  • REKLAMA
  • #3 17675426
    zeber333
    Poziom 2  
    Hm... To znaczy mam łączyć z obudową, czy też nie? Trochę niejednoznaczna ta Twoja odpowiedź...
  • #4 17675492
    Chupacabra
    Poziom 33  
    Ocena: 867
    Jeżeli nie jest to przewodziane przez producenta to nie łączysz a przewód ochronny w puszce zostawiasz wolny (na inną okazję). Jak byś miał podłączone przez wtyczkę do gniazda, to też byś na siłę podłączał ten ochronny?
  • REKLAMA
  • #6 17675656
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Całkiem niedawno montowałem dwa kinkiety zakończone kablem z płaską wtyczką. Ze ściany (skośna z regipsu) wystawał jedynie kabel 3 żyłowy. Odłączyłem więc ten kabel z wtyczką i połączyłem bezpośrednio kable z kostką w kinkiecie. Kinkiety oczywiście zamontowałem tak, że maskują całkowicie samo podłączenie. Każdy z kinkietów ma fabrycznie zamontowany wyłącznik. Mimo to, kinkiety mają niezależny włącznik zaraz przy wejściu do pokoju.
    Odnośnie kabla ochronnego, to po prostu go zaizolowałem bo w kinkietach nie przewidziano zacisku ochronnego. Było natomiast oznaczenie drugiej klasy ochronności.
  • #7 17676310
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3505
    zeber333 napisał:
    Hm... To znaczy mam łączyć z obudową, czy też nie? Trochę niejednoznaczna ta Twoja odpowiedź...
    Otrzymasz odpowiedź jednoznaczną.
    Podłączenie PE do obudowy urządzenia 2 klasy jest kategoryczne zabronione.
    Dlaczego - bo w ten sposób psujesz urządzenie ,niwelujesz jego 2 klasę ochronności.
    2 klasa - urządzenie jest znacznie lepsze od urządzenia 1 klasy.
    2 klasa - zapewnia wyższy standard bezpieczeństwa.

Na rynku są tylko dwa rodzaje odbiorników:
    1.Odbiorniki 1 klasy -posiadają zacisk do przewodu PE.
    2.Odbiorniki 2 klasy, oznaczone dwoma kwadratami- zacisku do PE nie posiadają.
    Są tak zbudowane, że nie wymagają ochrony.

Obecność metalowych elementów dostępnych, wcale nie wskazuje
    na 1 klasę ochronności.
    Urządzenie oznaczone dwoma kwadratami, ma taką konstrukcję,
    że napięcie tych elementach się nie pojawi.

Kto ponosi winę za pytanie kolegi Zeber 333 ?
    Szkolnictwo, które w Polsce jest do du....
    Do dziś nikt nie wpadł na to, że należy wprowadzić przedmiot: "bezpieczna eksploatacja domowych urządzeń elektrycznych".
  • REKLAMA
  • #8 17676320
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    zeber333 napisał:

Zamieść fotkę tabliczki znamionowej lub podaj producenta i typ oprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak podłączyć przewód ochronny do metalowego kinkietu, który ma wtyczkę, a chce go zamontować bezpośrednio do kabli w ścianie. Odpowiedzi wskazują, że jeśli producent kinkietu nie przewidział uziemienia, to nie należy łączyć przewodu ochronnego z obudową kinkietu, ponieważ kinkiet może być urządzeniem drugiej klasy ochronności, które nie wymaga podłączenia przewodu PE. W przypadku braku zacisku ochronnego, przewód ochronny powinien być zaizolowany. Wskazano również, że podłączenie PE do obudowy urządzenia drugiej klasy jest zabronione, ponieważ narusza to jego konstrukcję i standardy bezpieczeństwa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA