logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć CD-ROM do wzmacniacza jako odtwarzacz CD?

foxik000000 04 Wrz 2005 14:36 2075 17
REKLAMA
  • #1 1790909
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Witam mam takie pytanie ja podłączyć cd-rom do wzmacniacza bo wiedziałem takie konstukcje właśnie jak on jest wbudowany do wzmacniacz czy potrzebny bedzi jakiś układ specjalny albo coś i jakie zasilanie potrzebuje cd-rom czeakam na ciekawe propoycje:D
  • REKLAMA
  • #2 1790918
    kat_zdw
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    ja slucham na takim odtwarzaczu cd z kompa juz ponad rok i wszystko chodzi oki. musisz zrobic do niego zasilanie 5V i 12V tylko prad musisz miec 1A-1,5A bo inaczej nieodpali. odtwarzacz musi miec przycisk play. z tylu sa wyjscia analogowe audio te ktore podlacza sie do karty muzycznej
  • #3 1791071
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    A jeszcze taki pytanie do czego jest 5v i doczego jest 12v.Mi sie wydaje ze jedno do lasera a drugie do silniczka który kreci plytą.
    P.S ja mam taki cd ale on niema opji play może ktoś zna jakąś aukcje allegro zeby sobie zobaczyć jak wyglądają te z play:D
  • #4 1792138
    liseczq
    Poziom 21  
    Ocena: 193
    Witam

12 V słuzy do zasilania mechaniki (silniczek itp,) a 5 V to zasilanie elektroniki Cd-Romu. Jak nie znajdziesz CD - romu to zawsze możesz kupic nagrywarke, bedzie nawet lepiej czytac płyty :D:D:D
  • REKLAMA
  • #5 1792296
    kat_zdw
    Poziom 12  
    wystarczy cd rom 8x bo plyty audio sa odczytywane bodajrze z predkoscia 4x na starcie
  • #6 1792352
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    tu pisano sporo https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic67884.html
    a potrzebny jest napęd z dwoma przyskiami, zdjęcie np tu http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61600925
    kiedyś montowałem coś takiego w wieży, w środku było na tyle miejsca, że oprócz cd-romu wszedł wyjęty z obudowy zasilacz at, oczywiście odpowiednio zabezpieczony przed dotknięciami paluchów "fachowców" ;)
  • REKLAMA
  • #7 1792424
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Niekture cdr maja wewnatrz miejsce na wlutowanie mikrostyka :) jezeli sie niemyle to samsung spotkalem sie juz z takim.
    Ps. cdr to najprostszy sposub na sluchanie plyt w samochodzie jezeli sie nie posiada discmena.
    Pozdrawiam
  • #8 1792439
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    co to jest ta "mikrostyka"
    mniej dysortografii proszę.........
  • REKLAMA
  • #9 1792803
    kat_zdw
    Poziom 12  
    mikrostyk jest to taki maly switch. kazdy przycisk w cd romie jest mikrostykiem. musi byc to mikrostyk zwierny czyli jak go nacisniesz robi zwarcie koncowek :)
  • #10 1793901
    liseczq
    Poziom 21  
    kat_zdw napisał:
    wystarczy cd rom 8x bo plyty audio sa odczytywane bodajrze z predkoscia 4x na starcie

Wystarczy Cd - Rom z prędkością X 1 o ile taki znajdziesz i jeszcze w dobrym stanie :D W każdej klasycznej wieży, masz czytnik X1
  • #11 1795324
    kat_zdw
    Poziom 12  
    no fakt liseczq ma racje przecierz plyty audio chodza z predkoscia 1x :)
  • #12 1798931
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 154
    A czy jest np. możliwość „dorobienia” kilku przycisków? To znaczy, mam drewnianą wieże-samoróbkę i w niej taki właśnie CD-ROM z dwoma przyciskami.
    1 – Służy za Play i przewijanie do przodu, a gdy jest wysunięta szuflda chowa ją i od razu zaczyna grać
    2 – Ogólnie działa za wsuwanie szuflady, stop i wysuwanie
    Czy jest możliwość dorobienia np. przewiania do tyłu? Oglądałem go dokładnie i niema w środku żadnych miejsc na przyciski. Na płytce jest tylko jedna wielka ścieżka podłączona pod GND, 2 ścieżki jako + do wyjścia na słuchawki i potencjometr, i z drugiej strony dwie ścieżki odchodzące od mikroprzycisków (drugie nóżki podłączone pod GND) do jakiegoś procesorka. Na tym procesorku, jest kilka niewykorzystanych nóg. Niektóre są pomostkowane. Przycisk play jest połączony do 2, a drugi do 2 innych. Jeden jest wspólny dla obu przycisków. Przed mostkami są wlutowane mikroskopijne diody. Gdy zrobiłem zwarcie (zwykłym kabelkiem) od GND, do wspólnej dla obu przycisków nogi procesorka, szuflada się wysunęła, drugie zwarcie zaowocowało wsunięciem. Gdy zrobiłem zwarcie przy nóżce podłączonej do play (nie wspulnej, tej drugiej), miałem różne efekty, zależnie od tego czy wysunąłem wcześniej klapkę. Przy wsuniętej – zaczął grać, przy wysuniętej – brak reakcji. To by znaczyło że każda nóżka służy do czego innego. Nie chce na razie nic próbować póki się nie upewnię, bo sprzęt komputerowy nie jest zaprojektowany do robienia w nim zwarć. Czy to możliwe że zwarcie w odpowiednią, nie używaną nogą może np. przewijać muze do tyłu??

Z góry dzięki
    :D:D:D:D
  • #13 1798955
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    nie da sie do tylu bez zewnetrznego sterownika.
    chyba ze znajdziesz taki cdrom x5, z 5 przyciskami - gdzies kiedys widzialem.
  • #14 1800208
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    A widzieliście cdr sterowany pilotem? Kiedyś widziałem taki w kumpla ale to było pare ładnych lat temu... Był to cdr Creativ x4 (albo x8) miał pare przycisków przewijanie przud, tyl, play, open a po srodku był wyświetlacz (niezłe cacko) sam chciałem taki sobie kupić tylko już więcej takiego niewidziałem :( A co do zwierania a zwłaszcza wyprowadzeń procesora to chyba każdy wie jak to się kończy...
    Pozdrawiam
  • #15 1800291
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    kat_zdw napisał:
    CD-ROMy X8 i cos kolo tego nie czytaja plyt powyzej 650 MB( 74 min)
  • #16 1801843
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 66
    To chyba jakiś unikatowy model nie czyta bo moja 4 czyta gra już ze 3 lata i czyta .........
  • #17 1801874
    liseczq
    Poziom 21  
    Przestańcie gadać głupoty :D Każdy czytnik płyt CD w każdej wieży ma prędkość X1 bo taka prędkość wystarczy do odczytu płyt audio CD :]
  • #18 1802736
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    cezar80 napisał:
    To chyba jakiś unikatowy model nie czyta bo moja 4 czyta gra już ze 3 lata i czyta .........
    Moze po prostu masz jakas lepsza 4-ke. Kiedys Plyty byly 650 MB a pozniej zrobili 700 MB i wiecej przy tej samej srednicy krazka. Musieli wiec zastosowac ciensza wiazke lasera zeby sie wiecej zmiescilo. Stare CD- ROMy byly przystosowane do plyt 650 MB, ale jak wszedzie trafiaja sie wyjatki.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie napędu CD-ROM do wzmacniacza jako odtwarzacza CD wymaga zasilania 5V dla elektroniki oraz 12V dla mechaniki (silniczka napędu). Napięcie powinno zapewniać prąd około 1-1,5A, aby napęd poprawnie działał. Ważne jest, aby napęd posiadał przycisk play, który umożliwia rozpoczęcie odtwarzania. Wyjścia audio są analogowe i można je podłączyć do wzmacniacza lub karty dźwiękowej. Niektóre napędy CD-ROM mają miejsce na wlutowanie mikrostyków (małych przełączników) do sterowania funkcjami, jednak rozbudowa przycisków (np. przewijanie do tyłu) bez zewnętrznego sterownika jest trudna lub niemożliwa. Napędy o prędkości 8x lub wyższej są wystarczające, gdyż płyty audio odczytywane są z prędkością 1x. W dyskusji wspomniano o unikatowych modelach z pilotem, np. Creative x4 lub x8, które oferowały dodatkowe funkcje i wyświetlacz. Stare napędy CD-ROM mogą mieć ograniczenia w odczycie płyt o pojemności powyżej 650 MB, co wynika z różnic w technologii laserów i standardach nośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA