Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

tv rosyjski WITIAŹ 20'- brak tresci obrazu

tygrys28 04 Sep 2005 17:41 2005 6
  • #1
    tygrys28
    Level 17  
    Witam
    jest to rosyjski kolorowy 21' niestety nie wiem jak tu zamiescic rosyjskie znaki ale po naszemu to bedzie WITRASZ 51 TCZ-346DBW
    odbiorniczek po właczeniu do sieci zachowuje sie tak jak by nie miał był bez anteny z tym ze zamiast delikatne sniegu jak standardowo bywa ma sniezy grubymi poziomymi liniiami jest szum w głosniku ale brak dzwieku i nie mozna złapać zadnej stacji do tej chwili znalazłem uszkodzony tranzystor VT11 - KT805NM (czytaj. IM) wogóle fatalnie sie go lutuje scieszki tak słabej jakosci ze odpadaja wiec prosze o nakierowanie zamierzam jeszce wymienic tranzystory KT940A zamist nich wstawic BF459 poniewarz zachowuja sie dosc dziwnie po nagrzaniu np: lutownica maja przebicia natomiast jak ostygna to sa dobre na miernik wiec sadze ze pod napieciem w obwodzie mogą dostawac tego samego efektu.
    Prosze o pomoc co jeszcze sprawdzić
  • #2
    darmir1
    Level 20  
    Ten telewizor to WITIAŹ (tak sie czyta) i ma 20 cali. Podchodzi schemat z Elektrona 382 (przeważnie)...
    Postaraj sie pisać trochę staranniej i jaśniej formułować myśli - znaki przestankowe też wskazane wraz z polskimi znakakmi.
    Rozumiem, iż ekran świeci szum jest, ale nie ma treści obrazu.
    Sprwdź układ p.cz. na K174AF5 (chyba) to odpowiednik układu który stosowany był w polskich TV jesli dobrze pamietam A232.
    Napisz coś zdzialał będę chyba w stanie Ci pomóc, od lat 15 bawię się z tymi telewizorami...
  • #3
    tygrys28
    Level 17  
    witam
    sprawa obecnie wyglada tak na ekranie jest snieg z dużymu ciemnymi i szarpanymi pasami pionowymi oraz okresowo pojawiaja sie w górnej czesci ekrany takie smugi jak by dymki no i oczywiscie jest szum w głosnikach jednak nie łapie żadnego kanału na dodatek podczas włączenia piszczy i to piszcenie moim zdaniem pochodzi od kineskopu - w okolicach szyjki a na dodatek szyjka kineskopu jak by zbyt mozno świeciła. Sprawdzałem rezystorki na płytce kineskopu i jeden z nich o oznaczeniu R1 według schematu od tego tv powinien mieć watrość 10KΩ a na mierniku ma 100KΩ aż tak by sam zmienił swe parametry? Natomiast co do scalaka owszem wystepuje w nim taki jak kolega wymienił , posprawdzał bym napiecia na nim ale to piszczenie i zbytnie świecenie szyjki mnie nie pokoi jak by miała zaraz pęknąć - moze byc tak prze ten rezystor R1 - jutro go ewentualnie podmienie - oby to nie była wina kineskopu. Natomiast do tej pory posprawdzałem tranzystory KT940A oraż KT805NM (czyt. IM) jedn z tych KT805 był uszkodzony wymieniłem także elki w układzie odchylania oraz 100µF\16V przy tym układzie o którym kolega wspominał zostały jescze o ile dobrze pamietam 3 x 22µF przy nim które tez zamierzam podstawić. To własciwie wszystko co zrobiłem przy tym tv jednak bez efektów poprawy
  • #4
    darmir1
    Level 20  
    No więc tak.
    Żarzenie do kineskopu brane jest z trafo WN poprzez rezystory (najczęściej) o wartości 5,1Ohm (płyta A7 na prawo od kineskopu).
    Sprawdź czy nie są zbocznikowane bo czasem ktoś chcąc "podkręcić" kineskop je bocznikował - wtedy kineskop zarzył jak żarówka... ale na krótko.
    Piszczenie może wydobywać się tez z cewki korekcji (taka w kształcie szubieniczki) też na module A7. Wystarczy ja trącić lekko jeśli pisk zmieni brzmienie to zalej rdzenie klejem i po sprawie.
    Czy na przyłączu trafo-powielacz masz rezystor? Jak on się zachowuje? Jeśli nie masz wepnij tam 470Ohm - 4,7kOhm 0,25W. Zobacz jak się wtedy zachowuje - jeśli się pali to masz obciążenie w gałęzi WN.
    Oprócz tego posprawdzaj luty i wyczyść porządnie (benzyną) z kurzu płytę A7 oraz płytę kineskopu wraz z iskrownikiem. Wartości rezystorów powinny być takie jak na schemacie - jeśli rezystor sprawdzasz w płytce przelutuj mu najpierw (porządnie) miejsca w które masz wpiąć miernik.
    Pozdrawiam i pisz jesli nie pomogło (jeśli pomogło też)
  • #5
    mariusz.s
    Conditionally unlocked
    co do strojenia to sprawdz czy jest napiecie 33V.z tego co pamietam to do plytki programatora dochodziok150V i tam jest stabilizator .czestosiadała dioda
  • #6
    Remeknapr
    Level 33  
    Witam!


    Objawy wskazują na złą pracę zasilacza. Prawdopodobnie napięcia wyjściowe są zbyt wysokie. Jeśli jest żarzenie kineskopu i świecenie rastra to działa również odchylanie i sprawny jest powielacz WN. Odłącz obwody wtórne zasilacza od reszty układu i jako obciążenie gałęzi +B (zasilanie ukł. odch. poziomego) włącz żarówkę 230V 60-75W. Napięcie tego punktu powinno wynosić ok. 130V (jeśli jest to TV podobny np. do Elektrona 382). Powinny być opisy na płytce zasilacza i płycie głównej. Jeśli będzie zawyżone to tu trzeba szukać uszkodzenia. Po naprawie zasilacza można szukać dalej. Jest duże prawdopodobieństwo, że uszkodzenie zasilacza pociągnęło za sobą lawinę kolejnych.

    P.S. Może napisz gdzie mieszkasz. Jak się okaże, że blisko mnie to mogę Ci pomóc. Mam trochę części do radzieckich TV.


    Pozdrawiam!
  • #7
    tygrys28
    Level 17  
    Witam
    Przepraszam iż wczesniej nie odpisywalem niestety inne obowiązki obecnie przystapiłem ponownie do tego. Pomierzyłem kilka napiec i sprawa wyglada tak:
    Na PK wystepuja napięcia o wartosci 173V wychodza od złacza z płyty A2 pewnie wnioskuje ze od wzmacniaczy wizyjnych KT940A z płyty A7 dochodzi tez 450V. pozostałych nie mierzylem na PK. Napięcia z zasilacza mierzone na złaczu wyjsciowym X2(A3) są takie: 121V 17v 14v 11v napięcia troszke zanizone powniewarz według schematu powinno być 125v 18v ,15v 12v oraz brak jest natomiast napięcia –15V według schematu powinno wychodzić z zasilacza.

    Na płycie A7 znalazłem kilkanascie zimnych lutów płyta wyczyszczona zgodnie z sugestią kolegow jak i rownierz płytka kineskopu na której wymieniłem rezystor R1 gdyż miał 100KΩ a według schematu powinien mieć 10KΩ.

    Obecnie podczas właczenia tv słyszalne jest krótwałe trzaski z szyjki kineskopu a pózniej cichutkie piszczenie albo z niej albo z cewek odchylania a napewno jednak nie z cewki korekcji na płycie A7.

    rezystorów zbocznikowanych nie znalazłem albo źle szukałem nie bardzo trez rozumiem gdzie miał bym wstawić ten rezystor ten rezystor 4.7K o którym kolega darmir1 wspomina - czy chodzi oto żeby wmontowac go z wyjscia trafa wn do wejscia powielacza w miejsce przewodu wn którym sa połączone?

    Proszę o sugestie co dalej