logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

młynek niewiadow ud 40 (typ 630) przestał działać po wymianie łożysk

dzamnik 08 Sty 2019 23:01 1671 10
REKLAMA
  • #1 17686834
    dzamnik
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam.
    Mam taki zabytkowy młynek niewiadow ud40 typ 630
    pewnego razu zaczął kręcić z dużym oporem.
    okazało się że łożyska
    rozebrałem, wymieniłem łożyska (625ZZ)
    poskładałem i okazuje się że teraz to już w ogóle nie działa.
    sprawdziłem przewody, cewki stojana,
    jedyne co mnie dziwi to to że jak sprawdzam opór na wirniku to nie ma przewodności między przeciwległymi polami komutatora a wydaje mi się że powinien być.
    nie wiem czy wirnik za bardzo maltretowałem podczas ściągania łożysk. no ale to nie zepsułbym wszystkich obwodów wirnika, śladów uszkodzenia nie ma żadnych.
    myślałem że może ten lewy kabel co tam wisi od stojana jest za to odpowiedzialny ale on chyba powinien prowadzić do amputowanego przez kogoś wcześniej kondensatora,
    Szukałem podobnego tematu na forum ale nie znalazłem.
    proszę o pomoc w diagnozie, straciłem na tego staruszka dużo czasu, a mielił do tej pory wyśmienicie.
    Załączniki:
    • młynek niewiadow ud 40 (typ 630) przestał działać po wymianie łożysk DSC08138m.jpg (305.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • młynek niewiadow ud 40 (typ 630) przestał działać po wymianie łożysk DSC08137m.jpg (208.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • młynek niewiadow ud 40 (typ 630) przestał działać po wymianie łożysk DSC08136m.jpg (331.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • młynek niewiadow ud 40 (typ 630) przestał działać po wymianie łożysk DSC08135m.jpg (268.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17689442
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1166
    Jeśli przyłożysz sondy miernika, ustawionego na pomiar przejścia, do szczotko-trzymaczy do miernik piszczy ? Jeśli nie, upewnij się, że któraś ze szczotek nie zablokowała się w szczotko-trzymaczu, sprężynki założyłeś ? :)
  • Pomocny post
    #3 17689515
    Dobromir pomysłowy
    Poziom 25  
    Ocena: 147
    jedyne co mnie dziwi to to że jak sprawdzam opór na wirniku to nie ma przewodności między przeciwległymi polami komutatora a wydaje mi się że powinien być.[/quote]
    Miernik działa??:)

Dodano po 1 [minuty]:

dzamnik napisał:
    sprawdziłem przewody, cewki stojana,
    --- Sprawdziłeś Wszystko? wraz z wtyczką i włącznikiem:) , ! - zabezpieczenie by nie włączyć przypadkiem. Jak po kolei sprawdzasz to trafisz na przerwę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17689569
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5147
    dzamnik napisał:
    jedyne co mnie dziwi to to że jak sprawdzam opór na wirniku to nie ma przewodności między przeciwległymi polami komutatora a wydaje mi się że powinien być.
    Jak najbardziej. Szczotki prawidłowo dociśniete ? Może niechcąco obróciles komutator na wale, zrywając wszystkie połączenia wirnika?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17689583
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1406
    Sprawdź połączenie komutatora. Jak podczas wymiany łożysk używałeś młotka to młynek dokonał swojego żywota :cry:
  • #6 17691108
    dzamnik
    Poziom 11  
    szczotki dotykają
    co prawda młotek w robocie był ale jak nie chciały łożyska zejść to użyłem jednak ściągacza.
    tylko nie chce mi się wierzyć że zerwałam wszystkie połączenia komutatora, a na to wygląda.
    optycznie wszystko gra i przylega.
  • Pomocny post
    #7 17691132
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1020
    Wyciągnij wirnik i wrzuć foty komutatora z uwzględnieniem uzwojenia dokładne foto w dobrej jakości.
  • #8 17691364
    dzamnik
    Poziom 11  
    abuhamza napisał:
    Wyciągnij wirnik i wrzuć foty komutatora z uwzględnieniem uzwojenia dokładne foto w dobrej jakości.

chcąc nie chcąc wyciągnąłem znowu wirnik
    na pierwszy rzut oka wszystko ok ale dotknałam pierwszego połączenia i do komutatora i się odgięło. tylko jeden nie zerwany. jak to miało działać.

da rady to polutować czy dać sobie spokój?
  • Pomocny post
    #9 17692212
    Zbych034
    Poziom 39  
    Nowy albo wysłać urządzenie na emeryturę.
  • REKLAMA
  • #10 17693388
    dzamnik
    Poziom 11  
    zawzięty jestem, daje mu jeszcze jedną szansę poszukam jakiegoś sprawnego wirnika w sieci,
    dziękuję wszystkim za pomoc
  • #11 17693393
    Zbych034
    Poziom 39  
    Tylko łożyska zakładaj na prasie a nie za pomocą młotka. :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z młynkiem Niewiadów UD40 typ 630, który przestał działać po wymianie łożysk (625ZZ). Po rozebraniu i wymianie łożysk, młynek nie wykazuje przewodności między polami komutatora, co sugeruje uszkodzenie wirnika. Użytkownik sprawdził szczotki, przewody oraz cewki stojana, ale nie znalazł przyczyny awarii. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie połączeń komutatora oraz dociśnięcie szczotek. Pojawia się również sugestia, że użycie młotka podczas wymiany łożysk mogło uszkodzić wirnik. Użytkownik planuje poszukać sprawnego wirnika w sieci, aby dać młynkowi jeszcze jedną szansę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA