logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Webasto Air top 2000 st wieje zimnym powietrzem - jak ustawić temperaturę?

sobek4 09 Sty 2019 13:41 2853 8
  • #1 17687762
    sobek4
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam. Jak w temacie mam takie webasto z pokrętłem. Chodzi o to że jak ustawie je w pozycji że zdjęcia to działa jakiś czas , nagrzewa się normalnie i po tym czasie działa sama dmuchawa i wieje zimnym powietrzem. Wychładza się kabina ale webasto sie nie załącza. Trzeba ręcznie zwiększyć zakres na pokrętle. Zwiększa trochę załącza się i Dmucha gorącym nawet 10 godzin bez wyłączenia. Czujnika dodatkowego nie zauważyłem w kabinie. Czy jest możliwość regulacji temperatury wg stopni , elektronicznie czy w jakiś inny sposób. Bo trochę to uciążliwe w nocy z zimna załączać webasto albo N odwrót z gorącą je wyłączać. Na 2 zdjęciu jest webasto i jakąś kostką pod którą nie ma nic podłączonego. Więcej przewodów nie zauważyłem.
    Załączniki:
    • Webasto Air top 2000 st wieje zimnym powietrzem - jak ustawić temperaturę? 20190109_130927.jpg (2.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Webasto Air top 2000 st wieje zimnym powietrzem - jak ustawić temperaturę? 20190109_131019.jpg (2.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 17692319
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7822
    Ta luźna kostka służy do diagnostyki ogrzewania.
    Jeżeli masz ustawione na minimum, a temperatura nie spadnie poniżej 5 st.C to piec się nie włączy.
    Nastawy są od 5 st.C do 35 st.C. Być może uszkodzony jest wewnętrzny czujnik temperatury, jednak jego wymiana jest kłopotliwa i wymaga ingerencji w sterownik(ECU) agregatu.
    Jest możliwość podłączenia zewnętrznego czujnika. Ale najpierw zrób test; Ustaw na połowę, niech nagrzeje kabinę. Obserwuj i słuchaj jak pracuje. Po dojściu do zadanej temperatury
    wentylator powinien zwolnić. Poczekaj parę minut aż temperatura się ustabilizuje. Następnie otwórz drzwi w aucie i wpuść zimnego powietrza, po kilku minutach powinien zwiększyć
    obroty wentylator i przyśpieszyć podawanie paliwa(cykanie pompki). Wyczyść też tą kratkę na wlocie powietrza.
  • #3 17692467
    sobek4
    Poziom 9  
    Ustawione miałem jak na zdjęciu, po przestawieniu może o pol cm ogrzewanie sie zalacza i grzeje caly czas bez wyłączenia a tak chyba nie powinno byc. Grzeje non stop na pełnych obrotach. Kupię zewnętrzny czujnik i mam nadzieję że to powinno zdać egzamin. Bo szkoda akumulatora męczyć całą noc. Dziś miał problem z odpaleniem auta A całą noc webasto na pełnych obrotach.
  • #4 17692538
    ArturAVS
    Moderator
    sobek4 napisał:
    Bo szkoda akumulatora męczyć całą noc.

Bez przesady, to są minimalne pobory prądu. Najwięcej pobiera przy starcie jak świecę żarową grzeje.
    Prawidłowo zamontowane nie wyłączy się( zgaśnie) tylko zejdzie na podtrzymanie( minimalna moc grzewcza).

Tak z ciekawości; jakie to auto?
  • #5 17692544
    sobek4
    Poziom 9  
    A ja myślę że nie przesadzam , wczoraj miałem postój i od 17 do dziś rana czyli 7 webasto działało non stop na pełnych obrotach i po godz. 7 auto z ledwością odpaliło , wiec problem jest.
  • #6 17692562
    ArturAVS
    Moderator
    sobek4 napisał:
    wiec problem jest.

Chyba z akumulatorem. No chyba że oprócz ogrzewania jakiś laptop, TV, CB i co tam jeszcze podłączone.
    To nawet z ciężarówką są problemy. Zrób test o jakim Ci napisałem. Po za tym więcej prądu zużyje na kilkukrotne odpalanie i wygaszanie niż normalną pracę.
  • #7 17692603
    sobek4
    Poziom 9  
    No tak ale webasto nie powinno grzać non stop na pełnej mocy , więc problem jest tu , prawdopodobni czujnik się wykończył. Zawiozę do fachowca niech on się mączy.
  • #8 17692647
    ArturAVS
    Moderator
    A wcześniej było dobrze?

sobek4 napisał:
    Zawiozę do fachowca niech on się mączy.

Bez pojazdu sprawdzi tylko działanie agregatu. Sposób montażu też ma znaczenie. Wystarczy że piec będzie zasysał zimne powietrze z zewnątrz, lub z przestrzeni ładunkowej
    gdzie jest niższa temperatura. I to wystarczy.

Ponawiam:
    arturavs napisał:
    jakie to auto?
  • #9 17692668
    sobek4
    Poziom 9  
    Nie jestem w stanie powiedzieć czy było to wcześniej bo auto kupione niedawno . Peugeot Boxer , cała puszka jest za kierowcą w kabinie, tak jak na zdjęciu , zasysa powietrze z kabiny kierowcy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z ogrzewaniem Webasto Air Top 2000 ST, które po nagrzaniu kabiny przełącza się na tryb wentylacji, wydmuchując zimne powietrze. Użytkownik zauważa, że piec działa non-stop na pełnych obrotach, co prowadzi do wyczerpania akumulatora. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzony czujnik temperatury lub niewłaściwe ustawienie urządzenia. Rekomendowane jest podłączenie zewnętrznego czujnika temperatury oraz przeprowadzenie testów działania pieca. Użytkownik posiada pojazd Peugeot Boxer, co może wpływać na sposób zasysania powietrza przez piec.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA