logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polecane fora o dronach i bezzałogowych modelach latających otwarte platformy

cynamonik 09 Sty 2019 21:16 1308 9
REKLAMA
  • #1 17689066
    cynamonik
    Poziom 9  
    Ocena: 143
    Koledzy,
    podpowiecie jakieś fora, na których można poradzić się co do zakupu drona i ewentualnie go tam kupić ?
    Wstępnie zapytuję tutaj, bo wśród ludzi, którzy programują i używają do pracy / zabawy nie tylko produktów z najbardziej znanym LOGO nie koniecznie najlepszych... a o najbardziej optymalnym stosunku cena/jakość/parametry można znaleźć pasjonatów i hobbystów o największej praktycznej wiedzy. Obawiam się również, jak to na wielu innych tematycznych forach, że głos moga zabierać dystrybutorzy oraz osoby opłacone..
    Podobno na facebook jest takich sporo, ale sposób prezentacji, brak jakiegokolwiek nadzoru i zazwyczaj forma wypowiedzi.. skutecznie zniechęca.
    Ktoś wspominał na elektrodzie o:
    http://rc-fpv.pl/

dziękuje z góry !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17690826
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    Jedno z największych w polskiej sieci:
    www.pfmrc.eu

Podane przez ciebie, również skupia wielu hobbystów i fachowców, choć tam skupiają się głównie na dziedzinie FPV, czyli modelami z podglądem video w czasie rzeczywistym.

Nie mniej, będziesz musiał tam także odpowiedzieć na najbardziej podstawowe pytania - Jaki masz budżet, do czego chcesz drona używać?
  • #3 17691506
    cynamonik
    Poziom 9  
    O super dzięki... oczywiście mam mniej więcej nakreślone wymagania, nie podawałem bo wydawało mi się , że tu małe zainteresownie taka tamatyką, a tu niespodzianka :) W przyszłym tygodniu będę wiedział od zleceniodawcy dokładniej co i jak to opiszę dokładniej i może uda się coś dobrać.
  • REKLAMA
  • #4 17732313
    cynamonik
    Poziom 9  
    Budżet elastyczny ok 3000-5000 pln.

Zależy mi na platformie, która będzie:
    - mogła latać z podczepioną skrzynką o wymiarach mniej więcej 25 x 20 x15 cm i ciężarze ok 1,5 - 2,0 kg, czyli pewnie tylko otwarte platformy, które umożliwią podczepienie jej tak żeby odpowiednio wyważyć układ
    - czas jednego lotu z takim obciążeniem min 20 minut, ale wolałbym chociaż 30 min o ile nie wygeneruje to dodatkowych kosztów > 500-800 pln ?
    - otwarta do dalszych ewentualnych przeróbek i usprawnień
    - na tą chwilę chociaż w zasięgu wzroku tak do 800 m w terenie zabudowanym i z zakłoceniami dla niego właściwymi, ale docelowo tak do 3000 m poza zasięgiem wzroku
    - aparatura sterujaca najlepiej żeby posiadała jakieś 3 wolne kanały sterujace
    - kamera do podlądu obrazu z lotu
    - filmowanie i robienie zdjęć z powietrza
    - w późniejszym czasie możliwość lotów z kamerą termowizycjną

Priorytet zmniejsza sie z kolejnymi punktami.
  • Pomocny post
    #5 17737868
    Madrik
    Platforma jak platforma - ale w jakiej formie? Multikopter czy samolot?
    Ładunek 2 kg + konstrukcja samego nosiciela, robi się całkiem spora konstrukcja.

Czas lotu zależy od zapotrzebowania na moc oraz pojemności akumulatorów.
    Moce będą sporo, zatem warto już myśleć o zasilaniu wyższym napięciem, np. pakietami 6S lub większymi. Niestety napęd elektryczny ma tę wadę, że jego cena szybko rośnie wraz ze wzrostem mocy i pojemności.

Obecnie, przeciętna aparatura modelarska ma zasięg ponad 1 km. Topowe rozwiązania mają zasięg nawet w okolicach 4 km, bez przeróbek, ale cena takiej aparatury jest spora. Np. Graupner z systemem HOTT czy Futaba ze swoim FASST.

Najtańszym rozwiązaniem jest zakup tańszej aparatury programowalnej z wymiennym modułem nadawczym. Może to być np. popularna Turnigy z serii 9X czy FlySky FS-i6. Później po prostu zmieniasz moduł nadawczy na system Long Range. Dostępne są też rozwiązania oparte o łączność krótkofalową w okolicach 340-400 MHz, które nie wymagają modernizacji stosowanej aparatury, a wyłącznie podłączenia odpowiednich przejściówek. Niestety w naszym kraju, system taki nie jest do końca legalny. Lecz zasięgi do kilkunastu kilometrów są do osiągnięcia na takim zestawie.

Oczywiście sam nadajnik to część systemu. Zwykle systemy LR wymagają dodatkowo specjalnych anten czy nawet kierunkowego śledzenia modelu.
    I to także kosztuje.

Kamera do podglądu obrazu nie musi być jakiejś wielkiej jakości. Nawet lepiej, żeby nie była, bo ilość informacji jakie przesyła, ma wpływ na prędkość transmisji.
    Do celów nawigacyjnych w zupełności wystarczają nawet kamery w rozdzielczości VGA czy HD. Obecnie można kupić bardzo dużą ilość modeli mikro kamer, przeznaczonych do modeli i lotów FPV. Są małe, lekkie. Spotyka się nawet wersje z wbudowanym transmiterem obrazu w popularnym standardzie 5,8 GHz, ale ich zasięg to ok. 600 metrów.

Oczywiście odbiornik video i coś do oglądania obrazu, trzeba dokupić.
    Bardzo ciekawą opcją są gogle video z wbudowanym odbiornikiem.
    U "Chińczyka" są dostępne modele nawet od 150 zł. Choć sens mają dopiero modele od kilkuset złotych w górę. Te tańsze to strata pieniędzy.

Generalnie podgląd na żywo da się zorganizować dość tanio, ale będzie miał niewielki zasięg. Wraz z odległością i koniecznością rozbudowy bazy, koszty rosną lawinowo.

Na dron o dużym zasięgu, z podglądem video - budżet 5000 zł, to nie są oszałamiające środki. Sam tracker kierujący antenę kierunkową na model, może kosztować kilka tysięcy złotych.

Ale już dla drona latającego w odległości 500-600 metrów od startu, można FPV zorganizować w okolicach 500 zł z całkiem sensownym sprzętem.

A nie wspomnieliśmy jeszcze o GPS, kontrolerze lotu, OSD z telemetrią itd.

Natomiast samo nagranie docelowe, można zrealizować za pomocą kamery sportowej, nagrywającej na kartę pamięci. Są już dostępne mini kamery o rozdzielczości nawet 4K, choć już full HD lub 2,7K, dają bardzo dobrej jakości nagrania.
  • #6 17764454
    cynamonik
    Poziom 9  
    Przepraszam za zwłokę i dziękuje za obszerną podpowiedź. Nawarstwiło się trochę tematów i tym samym powstały zaległości.
    Oczywiście chodzi o multikoptera. Zastanawiam się jeszcze z iloma silnikami/śmigłami 4 czy 6, bo 8 raczej nie.. nie potrzebuję aż tak dużej precyzji lotu i zawisu w jednym miejscu. Poza tym więcej silników to i większe zużycie energii.

Wolałbym od razu zacząć z wyższym napięciem, żeby być na bieżąco i nie mieć od tej strony ograniczeń w przyszłej rozbudowie w kierunku większego zasięgu i dłuższego czasu lotu.

Na tą chwilę załóżmy, że wystarczy ok 1-2 km, później faktycznie mógłbym jedynie zmienić moduł nadawczy (bo pewnie do max 3-4 km będzie już zupełnie wystarczająco), ewnt od razu taki kupić. Jaka jest mniej więcej różnica w cenie kompletu modułów zwykłych i long range oraz modułów opartych o łączność krótkofalową ? Czy te oparte o pasmo krótkofalowe nie będą bardziej wrażliwe na zakłócenia z urządzeń w obszarze miasta ? Słyszałem również o antenach kierunkowych, które poprawiają zasięg. Skoro jednak koszta trackera są znaczne to pomińmy to rozwiązanie.

Do tej pory korzystałem jedynie z podglądu obrazu z lotu na tablecie i myślę ,że to wystarczy na tą chwilę. Co do podglądu na żywo do 3-4 km co mógłbyś polecić ? Podobnie jeśli chodzi o GPS, kontroler lotu oraz telemetrię ?

Przeglądałem olx i widziałem kilka ciekawych platform.

Zastanawiam się jeszcze jakiej długości i skoku powinny być śmigła. Na ile brac pod uwagę i przeliczać siłę nośną wg mocy silnika. Czy jeśli silnik ma 2 kg uciągu, jest ich np. 4 to razem dają 8 kg udźwigu odliczjąc oczywiście masę drona ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 17770883
    Madrik
    Są dostępne aparatury o zasięgu w okolicach 4 km, bez konieczności modyfikacji.
    Np. wyższe modele Graupnera z systemem HOTT oraz odpowiednim odbiornikiem.

Co do łączności krótkofalarskiej, to modyfikacja taka jest sprzeczna z naszym prawem i bez odpowiednich zezwoleń można ponieść tego konsekwencje. Z tego powodu nie mogę polecić konkretnych rozwiązań.

Są również ograniczenia w zakresie używania modeli latających w obrębie miast i terenów zabudowanych.

Na początek poleciłbym po prostu chińskie nadajniki video 5,8 GHz z odbiornikami, o mocy nadawczej 600 mW. Taki zestaw z dobrą anteną np. typu "koniczynka", pozwala na latanie w okolicach 3 km (z bardzo dobrymi antenami nawet więcej). Z antenami stockowymi typu "bacik" niestety znacznie mniej.

Generalnie, do latania FPV najlepszym wyborem są odpowiednie gogle video.

Do testów, żeby nie wchodzić w koszty, można kupić kamerkę z wbudowanym transmiterem 5,8 GHz, o mocy ok. 200 mW. Taka kamerka z prostym odbiornikiem 5,8 GHz, pozwala latać w okolicach 500 metrów zasięgu, a jej cena jest bardzo przystępna. Do zasilania potrzebuje tylko ogniwa 3,7 V, przynajmniej 250 mAh.

Modeli kontrolerów lotów jest bardzo dużo a oferta rynkowa ciągle się zmienia.
    Warto wybrać taki model, który umożliwia wymianę lub modyfikację oprogramowania (open source), a także umożliwia współpracę z aplikacjami nawigacyjnymi np. "Mission Planer". Można dzięki temu dowolnie konfigurować parametry drona czy zaprogramować mu trasę przelotu, bez konieczności samodzielnego pilotowania (chyba, że chcemy).
    Warto zwrócić uwagę czy kontroler, poza posiadaniem GPS-a, posiada takie opcje jak np. automatyczny powrót do bazy, po utracie sygnału.

Sugerowałbym na początek zacząć od mniejszego drona. Zabudowanego na ramie typu 450, która umożliwia dość znaczne rozbudowanie drona, a nie jest przesadnie wielka czy ciężka. Silniki o mocy do 250 W każdy, z odpowiednim śmigłem. Ciąg silnika w okolicach 500 gram, lub ciut więcej. Umożliwi to zabranie ładunku o masie ok. pół kilograma, i drugie pół, na masę własną drona.

Na takiej platformie już można przetestować kontroler lotu, jego funkcje, możliwości. Zamontować zestaw FPV, gimbal z mini kamerą itp.

A koszty nie będą rujnujące.
    Potem wystarczy tylko zmienić ramę na większą, napędy, regulatory oraz zasilanie i mamy mocniejszego drona.
  • #8 17778761
    cynamonik
    Poziom 9  
    Na olx jest kilka Graupnerów z systemem HOTT już od 400 pln, wyatsrczą takowe ? Jaki powienien być odbiornik dla zasięgu ok 3-4 km ?
    Ewentualnie co z typowej chińszczyzny do video 5,8 GHz byś polecił ?

Co do kontrolerów myślałem o Arduino, ale podobno ma różne opinie i nie zabardzo znam sie na

programowaniu. Może lepiej któreś nava - jest lepsza? Mission planer będzie mi na pewno potrzebny, oczywiście opcja pilotowania również. Automatyczny powrót bo bazy koniecznie, bardzo chętnie "hold possition", headless, auto lądowanie lub powrtót po zaniku sygnału/napiecia zasilania.

Jako, że jestem świeżo po kursie na pewno przydałoby się wylatać kilkanaście godzin jakimś dronem mniejszym i bez wspomagania... żebym mógł posiąść odpowiednie nawyki ? Założyłem do tego drugi temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3553451.html
    dla zachowania przejrzystości, proszę o porady bezpośrednio w nim...

Co do platformy gdybym wiedział jaka jest potrzebna:
    - moc silników
    - mniej więcej parametry śmigła
    - optymalna ilość silników / ramion
    dla ciężaru ok 1,5 kg, który potrzebuję podczepić i z nim fruwać to mógłbym poszukać jakiś gotowych używanych (aktualna rozpiętość ofert od ok 1500-6000 pln), przez co może zmniejszyłbym koszta? Możecie polecić coś z olx?

Ewentualnie zmienił jakieś elementy konstrukcji pod sytuację.

Madrik napisał:
    Sugerowałbym na początek zacząć od mniejszego drona. Zabudowanego na ramie typu 450, która umożliwia dość znaczne rozbudowanie drona, a nie jest przesadnie wielka czy ciężka. Silniki o mocy do 250 W każdy, z odpowiednim śmigłem. Ciąg silnika w okolicach 500 gram, lub ciut więcej. Umożliwi to zabranie ładunku o masie ok. pół kilograma, i drugie pół, na masę własną drona.

Jaki byłby koszt takiej platformy, żeby unieść ok 1,5 kg ładunku i samego drona ?
  • #9 17801932
    cynamonik
    Poziom 9  
    Z tego co rozmawiłem z kikorgiem ludzi z branży i czytałem, dla 1,5-2,0 kg udźwigu optymalne jest 6 śmigieł ?
    Jeśli to prawda byłoby mi znacznie łatwiej poszukiwać platformy. Do tego jeszcze pomocna by mi była:
    - bezpieczna średnica zewnętrzna platformy (standard 550, 600, 960 ?) co za tym idzie waga (lepiej lżejsza/mniejsza platforma wtedy i mniejsza bateria - koszta)
    - optymalna długość śmigieł
  • REKLAMA
  • #10 18440836
    cynamonik
    Poziom 9  
    Kupiłem w końcu okazyjnie zmontowany i oblatany zestaw bez przygód:

Rama Tarot 680PRO
    Silniki 6 x Sunnysky V3508 380 - kv
    Regulatory Hobbywing Platinum 30A Opto
    Śmigła Tarot 680 PRO TL2829 T Series 1355 Carbon Fiber CW CCW Propellers
    Aparatura X9D Taranis Plus/X8R
    Kontroler DJI Naza M V2 Flight Controller with GPS All-in-one Kopułka Tarot Carbon fiber canopy
    Adaptery smigiel Tarot Aluminum Alloy CNC Self-tightening Propeller Adapter Seat CW TL68B35 CCW TL68B36 Black
    Kabelki Apex RC Products (5) 9" / 225mm Servo Extension Lead Wire Cables #1009
    Monitor do FPV FPV Eachine LCD5802d
    Bateria Turnigy Graphene Professional 8000mAh 6S 15C LiPo Pack w/XT60
    Nadajnik AV TS5823s AV transmitter
    Ladowarka Ladowarka imax b6
    Antena Aomway 5.8GHz FPV
    Kamera Camera HS1177 oraz Gitup 2
    OSD DJI iOSD Mini
    Gimbal FeiYu Tech Mini 3D 3-Axis Brushless Gimbal

Zdąrzyłem 2x polatać... będę dopytywał o szczegóły w nowych dedykowanych wątkach, na tą chwilę pytanie o kamerę:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3655813.html#18440817

Przy okazji dziękuje za okazaną pomoc i sugestie pomocne przy wyborze !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat polecanych forów internetowych dotyczących dronów i bezzałogowych modeli latających, zwracając uwagę na platformy, które oferują praktyczne porady i możliwość zakupu. Wskazano na forum www.pfmrc.eu, które skupia hobbystów i fachowców, oraz na http://rc-fpv.pl, które koncentruje się na modelach FPV. Autor poszukuje multikoptera zdolnego do przenoszenia ładunku o wadze 1,5-2,0 kg, z czasem lotu minimum 20-30 minut, zasięgiem do 3 km oraz możliwością dalszych modyfikacji. Wskazano na znaczenie wyboru odpowiedniej aparatury sterującej, zasięgu oraz mocy silników. Użytkownicy polecają modele aparatury Graupner z systemem HOTT oraz chińskie nadajniki video 5,8 GHz. W końcu autor zakupił zestaw złożony z różnych komponentów, w tym ramy Tarot 680PRO i silników Sunnysky V3508.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA