logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 508 1.6 THP 165 km - Check engine P2074 po instalacji gazu

borczon 10 Sty 2019 02:48 10278 26
REKLAMA
  • #1 17689552
    borczon
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Dzień dobry,

Mam problem z moja 508. Kupiłem go w październiku auto śmigało ładnie. Pod koniec października wymieniłem olej zgodnie z książka auta na (0w30) po tej wymianie oleju za kilka dni zaczął pokazywać się czasami błąd silnika. Pojechałem do elektryka okazało się ze silnik był zasypany różnymi starymi błędami, coś tam wyczyścił cos usunął co zainstalował i miało być dobrze. Ten silnik jednak jeszcze mi się czasami zaświecał ( po dniagnzie wyskakiwal błąd przepustnicy, kolektora i 2 sondy) zacząłem lac mu 98, po czym problem minął.

W połowie grudnia założyłem do auta gaz, po instalacji gazu zaczął pojawiać się błąd silnika o kodzie P2074 błąd ten czasami się pojawia, czasami nie, nigdy nie wyskakuje w trasie a jak wyskoczy to przy staniu na światłach, wolnych obrotach lub np dojeżdżaniu do ronda.

Byłem z tym u gazownika rozbierał mi nawet ponowienie kolektor i wszystko jest w porządku instalacja jest szczelna, była mała nieszczelność na dyszy od gazu to od razu to wymienili. Zrobił tez obu sond i obie pracują prawidłowo.

Auto ogólnie straciło na mocy szczególnie na lpg. Na postoju przy otwartej masce słuchać raz na jakiś czas co min- dwie taki nieprzyjemny dźwięk z silnika na bardzo krótko.

Przy podłączaniu do komptutera wyszło, że faluje wyprzedzenie zapłonu czasami do 22-25 momentami bez dotykania pedału gazu.

Byłem już u wielu mechaników i elektryków i nikt nie może siebie z tym poradzić.

Macie jakiś pomysł na ta przypadłość? Silnik to 1.6 thp 165 km 121 kw
  • REKLAMA
  • #2 17689710
    MieteX 2005
    Poziom 15  
    Kod usterki P2074 znaczy który podałeś wskazuje na Manifold absolutny czujnik ciśnienia (MAP) / przełącznik pozycji dławiącej (TPS) - wysoki przepływ powietrza / szczelność próżni

czyli może coś przy instalacji gościu pokopał
  • REKLAMA
  • #3 17691168
    maiami
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Co za instalacja jest założona? Auto nie powinno być słabsze na gazie. Z tego co kojarzę w tych silnikach był problem z wyciągającym się łańcuchem rozrządu.
  • #4 17692094
    borczon
    Poziom 6  
    Spróbuje jutro odłączyć kabel od MAP podobno wtedy samochód nie będzie widział instalacji. Pojeżdżę na benzynie i zobaczę

Dodano po 13 [minuty]:

Instalacja prinsa iv generacji. Napinacz był zmieniany. Przed zagazowaniem jeździł dobrze a zaraz jak wyjechałem od gazownika zaczął łapać ten błąd. Tylko wyciągał kolektor jeszcze raz jak później byłem. Dziwne by było, żeby dwa razy źle złożył.
  • REKLAMA
  • #5 17698672
    maiami
    Poziom 23  
    THP to jest silnik na bezpośrednim wtrysku PB jesteś pewien, że jest tam instalacja prinse V generacji?
  • #6 17698743
    borczon
    Poziom 6  
    Nie v tylko IV. Dotrysk paliwa do gazu podczas pracy silnika
  • #7 17701652
    maiami
    Poziom 23  
    borczon napisał:
    Nie v tylko IV. Dotrysk paliwa do gazu podczas pracy silnika

Tak czy inaczej to instalacja musi być dedykowana do tego silnika, ten błąd występuje cyklicznie czy zapalił się jednorazowo?
  • #8 17701658
    borczon
    Poziom 6  
    Zgadza się,

Cyklicznie czasami wpada na serwis. Jeśli odpali bez błędu to wyskakuje tylko na wolnych obrotach.

Teraz jeszcze się okazało, ze rzuca olejem z odmy. Mysle, ze to przez jakaś nieszczelność. Chociaż, nie wiem gdzie może być bo kolektor wkładali od nowa i już było ok.
  • #9 17701712
    maiami
    Poziom 23  
    Wszystko wskazuje na nieszczelność gdzieś w dolocie albo sam kolektor ssący może na odwiertach albo wężykach. Jeszcze kluczowe pytanie co na to warsztat montujący instalację ma jakiś pomysł jak to rozwiązać czy umywa ręce?
  • #10 17702004
    borczon
    Poziom 6  
    Oni rozbierali kolektor drugi raz i go złożyli, na chwile obecna ich podejście wyglada tak, ze z ich strony zrobili wszystko i samochod ma problem a nie ich instalacja
  • #11 17703971
    maiami
    Poziom 23  
    Próbowałeś skasować błąd i jeździć na samej benzynie aby wyeliminować chociażby zły skład mieszanki lpg?
  • #12 17704045
    borczon
    Poziom 6  
    Błąd się pojawia rzadziej ale tez się pojawia. Jak już się pojawi to od razu chack i servis. Dziwne jest to ze jest mała różnica w spalaniu w mieście i na trasie gazu. Jak robiłem próbę bo tylko ok. 0,5 litra
  • #13 17704067
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6379
    Po pierwsze nie gazuje się niesprawnych aut, skoro na PB miał problemy z mieszanką to na LPG tylko się spotęgują.
    Ja bym sprawdził sprężanie, i wymienił rozrząd bo są wyjątkowo nietrwałe.

Dodano po 1 [minuty]:

borczon napisał:
    Auto ogólnie straciło na mocy szczególnie na lpg
    'Jedź do gaziarzy niech podkręcą dawkę.
  • #14 17704073
    maiami
    Poziom 23  
    To co możesz zrobić w pierwszej kolejności to nękać warsztat aby auto miało taką samą moc na LPG co PB, (nie może tak być) jak to ogarną zastanowimy się co dalej z tym błędem zrobić.
  • #15 17704083
    Poziom 43  
    maiami napisał:
    To co możesz zrobić w pierwszej kolejności to nękać warsztat aby auto miało taką samą moc na LPG co PB

Oczywiście jak nie ma odpowiednio dawkowanego gazu to to jeździć nie będzie, a poniżej 10 na 100km to nie schodzi nigdy.
  • #16 17704203
    borczon
    Poziom 6  
    Auto w momencie zaprowadzenia na gaz było sprawne. Przejechało kilka tys km od ostatniego błędu który został usunięty.

Auto w mieście pali ok 11,7 gazu i ok 1.1 benzyny

W trasie Warszawa- Oświęcim spaliło 0.7 benzyny i 11.3 gazu.

Po ściągnięciu kolektora i założenia go, błąd się nie wyświetlał auto było trochę słabsze ale ale tak znacząco. Błąd się nie wyświetlał aż 10 km.... po staniu w korku. Oczywiście to była jazda testowa czy jest wszystko ok błąd się wyświetlił znowu
  • #17 17706659
    maiami
    Poziom 23  
    Czyli problemem jest wyskakujący błąd, a problemów z mocą już nie ma?
  • #18 17706720
    borczon
    Poziom 6  
    Jak chack się nie swieci to auto chodzi super
  • #19 17706960
    Poziom 43  
    Błąd składu mieszanki nie powinien ucinać mocy. No chyba że masz ubogą mieszankę.
  • REKLAMA
  • #20 17707191
    borczon
    Poziom 6  
    Byłem z autem u elektryka, zrobił test wszystkich czujników, wyzerował wszystkie ustawienia żeby ustawiło się wszystko od początku. Chwile było dobrze i znowu zapalił się chack.

Jedyne urządzenie jakie nie chciało się do końca sprawdzić pod kompem to moduł od powietrza wlotowego on podobno otwiera i zamyka jakieś klapki przy chłodnicy. I na ciepłym silniku podobno przepustnica faluje na wolnych obrotach 5-6 stoptni w tym przedziale. I ze to może być od tego
  • #21 17710229
    borczon
    Poziom 6  
    Opis do błędu jaki wyskoczył.

Zadane ciśnienie w kolektorze było ok 790. Zmierzone 717.

Raz na jakiś czas na wolnych obrotach słuchać taki nieprzyjemny zgrzyt z silnika. Podobno może to być pompa wysokiego ciśnienia. Jest podejrzenie, ze może dawać opór na rozrządzie i to powoduje ze nie ma wystarczającej mocy na zrobienie ciśnienia.
  • #22 17710284
    seat21
    Poziom 29  
    Ocena: 394
    znając życie pewnie rozrząd do wymiany
  • #23 17710300
    borczon
    Poziom 6  
    Obawiam się niestety, ze skończy się na rozrządzie pompie wysokiego ciśnienia i tym module co nie przechodzi testu.
  • #24 17734728
    maiami
    Poziom 23  
    Wadliwe pompy wysokiego ciśnienia to częsta usterka w bezpośrednim wtryski PB, jednak łatwo to sprawdzić wystarczy prosty skaner i obserwować ciśnienie paliwa.
  • #25 17876033
    borczon
    Poziom 6  
    Dzień dobry,

Dalej męczę się z ta usterka silnika, podobno wszystkie parametry silnika są super.

Zmienione już
    Przepustnica,
    Pompa wysokiego paliwa

Po zmianie przepustnicy strasznie zaczęły falować obroty, niby była robiona adaptacja ale wiele nie pomogło. ( pomogło na chwile). Podejrzewam, ze może z ta adaptacja trzeba coś pokombinować ale to nie zmienia faktu ze nadal mam kod p2074.

Przez ten kod auto wpada na serwis

Miałem tez robiona aktualizacje systemu silnika i skrzyni.

Gość co robił regenerację pompy wysokiego zasugerował ze może być górna pokrywa zaworów do wymiany, ze stamtąd może ciągnąć lewe powietrze
  • #26 17877919
    maiami
    Poziom 23  
    borczon napisał:
    Pompa wysokiego paliwa

w ciemno bez diagnozy po prostu regenerowałeś pompę? szkoda pieniędzy na wymianę w ciemno pisałem, że łatwo sprawdzić czy problem jest po stronie ciśnienia
  • #27 17877985
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2445
    W tym aucie przepustnica spada na boczny plan, o jej funkcje spełnia zmienny skok zaworów ssących.

Podjedz do kogoś kto ma planeta, niech zrobi skan z opisem błędu i wrzuć to na forum, dodatkowo często z błędem pojawia się ramka zamrożona, co też jest istotne.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z Peugeot 508 1.6 THP 165 km, który po instalacji gazu zaczyna wyświetlać błąd silnika P2074. Użytkownik zauważył, że błąd pojawia się sporadycznie, głównie na wolnych obrotach, a po wcześniejszych problemach z silnikiem, które zostały usunięte, auto działało poprawnie. W trakcie rozmowy poruszono kwestie związane z instalacją gazową (IV generacji), nieszczelności w dolocie, a także potencjalnych problemów z rozrządem i pompą wysokiego ciśnienia. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym odłączenia czujnika MAP oraz adaptacji przepustnicy, jednak błąd nadal się pojawia. Wskazano na konieczność dokładnej diagnostyki oraz sprawdzenia ciśnienia paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA