logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy przewód linkowy 4-żyłowy 1,5mm nadaje się do oświetlenia schodowego?

Jerry91 10 Sty 2019 13:16 1011 8
REKLAMA
  • #1 17690262
    Jerry91
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Robię oświetlenie schodowe (podwójne) i potrzebuję kabla 4-żyłowego do połączenia fazy pomiędzy 2 kontaktami. Posiadam kabel 4-żyłowy 1,5mm, jednak jest to przewód linkowy, a nie jedno-drutowy. Zastanawiałem się, czy owy kabel nadawałby się do tego typy połączenia.
    Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, ale faze na odcinkach "zasilanie -> kontakt 1" i "kontakt 2 -> halogeny" oraz neutralny na całym obwodzie będzie zrobiony zwykłym przewodem 3-żyłowym jedno-drutowym.
    Wszystko podpięte do puszki (4 obwody z oświetleniem) podłączonej do bezpiecznika B10.

Za wszystkie niepotrzebne informacje, bądź brak tych istotnych z góry przepraszam, jestem jeszcze trochę "zielony" w niektórych kwestiach.
  • REKLAMA
  • #2 17690301
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4640
    Dobrze by było poznać nazwę tego przewodu, wtedy można się wypowiadać, czy ten przewód/ kabel nadaje się do instalacji. Właściwym wyznacznikiem nie jest to, czy jest to przewód typu drut, czy linka, ale napięcia do jakiego dany przewód jest przystosowany.
  • REKLAMA
  • #3 17690318
    Jerry91
    Poziom 6  
    Wszystkie informacje na kablu to:
    4293 ELEKTROKABEL HO5VV-F 4G1,5 _ _ _ B _ CB _ _ _ C310817B2
  • Pomocny post
    #4 17690349
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Jest to przewód do przenośnych urządzeń. Wprawdzie na Twoim oznaczeniu nie widzę wysokości napięci, do jakiego można używać ten przewód, ale ogólnie są to przewody przystosowane do napięcia występującego w instalacjach domowych. Chyba, że nie rozpoznałem któregoś z oznaczeń.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17690352
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    Jerry91 napisał:
    ...faze na odcinkach "zasilanie -> kontakt 1" i "kontakt 2 -> halogeny" oraz neutralny na całym obwodzie będzie zrobiony zwykłym przewodem 3-żyłowym jedno-drutowym.
    A żyła ochronna pomiędzy wyłącznikami gdzie?

Do przewodów linkowych należy stosować tulejki lub cynowanie końcówek.
  • REKLAMA
  • #6 17690572
    Jerry91
    Poziom 6  
    W takim razie muszę się uzbroić jeszcze w tulejki.

Posiłkując się schematem znalezionym w internecie zaznaczyłem w jaki sposób zamierzam podłączyć oświetlenie. Kolorami zielonym i fioletowym zaznaczyłem halogeny, które będę łączył szeregowo. Byłoby miły, gdyby jakiś fachowiec rzucił na to okiem i ewentualnie wyjaśnił mi błędy w rozumowaniu.
    Czy przewód linkowy 4-żyłowy 1,5mm nadaje się do oświetlenia schodowego?
  • Pomocny post
    #7 17690607
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Jeśli jest taki rozkład wejść i wyjść na podwójnych wyłącznikach schodowych , to układ jest prawidłowo rozrysowany.
    Jerry91 napisał:
    zaznaczyłem halogeny, które będę łączył szeregowo.
    Tu jest błąd. Wprawdzie rozumowanie jest takie, że dasz tam np. 5 halogenów w linii zielonej, ale podłączone one muszą być równolegle, do tej jednej lampki namalowanej na schemacie. Połączenie szeregowe stosuje się w lampkach choinkowych.
  • Pomocny post
    #8 17690628
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    Pomiędzy wyłącznikami należy ułożyć przewód posiadający żyłę ochronną, którą (jeśli osprzęt nie posiada zacisku PE) należy zakończyć kostką lub złączką WAGO.
    Przed podłączeniem zidentyfikuj zaciski. Różni producenci mogą je różnie rozmieszczać.
  • #9 17694910
    Jerry91
    Poziom 6  
    Wszystko działa tak jak chciałem :)
    Dzięki wielkie za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy przewód linkowy 4-żyłowy 1,5mm nadaje się do oświetlenia schodowego. Otrzymuje odpowiedzi, które podkreślają, że kluczowe jest określenie napięcia, do którego przewód jest przystosowany, a nie tylko jego typ. Przewód HO5VV-F 4G1,5 jest odpowiedni do instalacji domowych, ale zaleca się stosowanie tulejek do końcówek przewodów linkowych. Użytkownik przedstawia schemat podłączenia, który zostaje skorygowany, aby halogeny były podłączone równolegle, a nie szeregowo. Na koniec użytkownik potwierdza, że wszystko działa zgodnie z planem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA