logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór sprzętu do zewnętrznego bezprzewodowego mostu 50-100Mbit - porady

Agraham 11 Sty 2019 19:54 1125 14
REKLAMA
  • #1 17693743
    Agraham
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam. Potrzebuję pomocy, gdyż nie wiem jaki sprzęt wybrać. Wszystko zapisałem i rozrysowałem na zdjęciu. Więc sprzęt musi być przystosowany do korzystania na zewnątrz. Prędkości jakie chcę osiągnąć to minimum stabilne 50-100Mbit.

Wybór sprzętu do zewnętrznego bezprzewodowego mostu 50-100Mbit - porady

lnik do obrazka
    Link

Nie wiem czy w ogóle są takie urządzenia. Może trzeba kupić anteny kierunkowe lub punkty dostępowe kierunkowe. Za tym sprzętem dać kolejny AP 360 stopni naderwania sygnału.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17693897
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    W punkcie nadawania wystarczy Nanostation LOCO M5, ma kąt promieniowania w płaszczyźnie poziomej 45 stopni, ustawiony jako AP, do tego w A i B dwa takie same jako Station( AP Client)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17707012
    Agraham
    Poziom 7  
    Hmmm tak jak widać na obrazku urządzenia powinny rozgłaszać sygnał na 360stopni. W dodatku muszą pracować w paśmie 2,4Ghz.

Obecnie rozważam zakup dwóch TP linków TL-WA801N i ustawieniu ich w punktach odbioru(A oraz B) w trybie wzmacniacza, w punkcie fotelowym - w domu będzie stał access poin który już mam.

Oraz dorzuceniu do Tp linków po jednej sztuce anteny kierunkowej, dzięki czemu w routerze zostanie jedna antena standardowa. Następnie zamontowanie TP linka w obudowie wodoszczelnej. Potrzebuję stabilnego połączenia. Prędkości rzędu 50Mbit/s będą dla mnie w 100% wystarczające i będę zadowolony. Zastawaniem się tylko czy to będzie działać z takimi prędkościami i czy dwie anteny kierunkowe podpięte do wzmacniacza i kierujące w dom to dobry pomysł.
  • #4 17707088
    matek451
    Poziom 43  
    Wypisujesz bzdury które aż żal czytać na fachowym forum. Dostałeś informację jakie 3 urządzenia zastosować do 2 mostów WiFi , czyli 3 zewnętrzne punkty dostępowe CPE i ich konfiguracja. Jeśli dodatkowo w A i B ma być coś co będzie rozgłaszać sieć na 2,4GHz w zakresie 360 stopni to potrzebne dodatkowe zew, AP o takiej charakterystyce. Najtaniej Ubiquiti PicoStation M2 HP. Całkowity koszt około 1500 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 17707112
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    Agraham napisał:
    punktach odbioru(A oraz B) w trybie wzmacniacza
    Tryb wzmacniacza oznacza zmniejszenie szybkości o połowę, więc jak dostaniesz ze 20 Mb/s to będzie dobrze.
    Agraham napisał:
    Potrzebuję stabilnego połączenia
    Przy trybie wzmacniacza zapomnij o stabilności.
    Agraham napisał:
    dorzuceniu do Tp linków po jednej sztuce anteny kierunkowej, dzięki czemu w routerze zostanie jedna antena standardowa
    To są dwie anteny MIMO. Tego się nie rozdziela!
    Agraham napisał:
    Zastawaniem się tylko czy to będzie działać z takimi prędkościami
    Jak wyżej.
  • #6 17707521
    IC_Current
    Ocena: 2522
    Matek dobrze Ci pisze. Jedynie co, to zastosowałbym urządzenia UBIQUITI LOCO 5AC.
    Jeżeli nie ma przeciwwskazań, to zamiast Wi-Fi zawiesiłbym dwa przewody światłowodowe G657.A2. Koszty porównywalne, a łącze gigabitowe i na lata.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17707564
    matek451
    Poziom 43  
    Dobór urządzeń to tez kwestia ceny i kosztów, wiadomo że dwa mosty po WiFi do A i B w oparciu o zewnętrzne punkty dostępowe, wybrałem LOCO M5 ze względu na odległość,przepustowość i cenę. Pasmo 5GHz bo chce aby zewnętrzne AP w A i B o charakterystyce dookólnej siały na 2,4GHz. Ogólnie ważna jest idea czyli zastosowanie zewnętrznych punktów dostępowych o określonej charakterystyce( katach promieniowania) a dobór sprzętu to już indywidualna sprawa. Autor nie bierze ich pod uwagę i brnie w jakieś rozwiązania z repeaterami, antenami itp druciarstwem, które nie maja prawa działać stabilnie nie mówiąc już o przepustowości na poziomie jaki oczekuje. Niestety ale tutaj cena nie czyni cudów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 17707808
    Agraham
    Poziom 7  
    Macie rację nie znam się na sieciach. Dlatego założyłem ten wątek biorę wasze zdania bardzo na poważnie. Nie ukrywam że koszt ma znaczenie.
    ________
    Edit

Czy o tym urządzeniu mowa?
    https://www.net-s.pl/produkt/ubiquiti-network...nanostation-loco-m5-5ghz-13dbi-489196;20-c-10

Jeśli kupię trzy takie to będę mógł zrobić z tych urządzeń most do dwóch punktów (A i B) i następnie podpiąć przez LAN w tych punktach jakiś AP 2,4Ghz i wszystko będzie działać w jednej tej samej sieci?
  • #9 17707937
    IC_Current
    Jeżeli kupujesz używane to te urządzenia będą ok. Nowych się nie opłaca brać że względu na cenę. UBIQUITI LOCO 5AC są wydajniejsze i tańsze niż nowe M5.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 17707989
    m.jastrzebski
    Ocena: 865
    Agraham napisał:
    Hmmm tak jak widać na obrazku urządzenia powinny rozgłaszać sygnał na 360stopni. W dodatku muszą pracować w paśmie 2,4Ghz.

Obecnie rozważam zakup dwóch TP linków TL-WA801N i ustawieniu ich w punktach odbioru(A oraz B) w trybie wzmacniacza, w punkcie fotelowym - w domu będzie stał access poin który już mam.

Oraz dorzuceniu do Tp linków po jednej sztuce anteny kierunkowej, dzięki czemu w routerze zostanie jedna antena standardowa. Następnie zamontowanie TP linka w obudowie wodoszczelnej. Potrzebuję stabilnego połączenia. Prędkości rzędu 50Mbit/s będą dla mnie w 100% wystarczające i będę zadowolony. Zastawaniem się tylko czy to będzie działać z takimi prędkościami i czy dwie anteny kierunkowe podpięte do wzmacniacza i kierujące w dom to dobry pomysł.

To nie zadziała. Osobne urządzenia na most, osobne do rozgłaszania sieci wewnątrz budynków. Chcesz stabilnie inaczej się nie da. Na sam most możesz kupić Loco M5 (5Ghz zadziałą lepiej), a wewnątrz budynków rozgłaszać sieć w 2.4Ghz chocby takimi tplinkami jeśli Ci odpowiadaja. Uzywane loco M5 kupisz poniżej 100PLN za sztukę. Kupujac uzywane sprawdzaj dokładnie. nanostation loco wystepowały też kiedyś w wersji z 1 antena loco2, loco5). Symbol M w nazwie oznacza 2 anteny (2x wieksza prędkość).
  • #11 17708024
    matek451
    Poziom 43  
    Cena podobna bo AC są sprzedawane bez zasilacza POE, mosty po WiFi są podstawą i do nich podepniesz AP na 2,4GHz, jaki chcesz jesli to ma działać wewnątrz. Ja proponowałem zewnętrzne Pikostation bo napisałeś że urządzenia maja pracować na zewnątrz. Mam tez pytanie po co ewentualnie dwa zewnętrzne AP na A i B ? Używany LOCO M5 za 105 zł z zasilaczem POE, https://allegro.pl/oferta/ubiquiti-loco-m5-ubnt-xm-xw-fvat-7593058502
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 17708064
    Agraham
    Poziom 7  
    Super :) dzięki za pomoc. Martwi mnie jeszcze tylko jedna rzecz. Mianowicie kąt promieniowa 45 stopni. Tak jak napisałem w pierwszy poście ten kąt mierzyłem na oko z mapy google, co jeśli faktyczny kąt pomiędzy urządzeniami to będzie 50-55stopni?
  • #13 17708144
    IC_Current
    U mnie z twierdzenia cosinusów wyszło 38st. (nie mam kątomierza).
    Jednakże nawet przy 50st anteny zwizujesz na ten dłuższy link. Na 20m to i na drucie ze stanika babci zestawisz te 50Mbps.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 17708203
    m.jastrzebski
    Ocena: 865
    Agraham napisał:
    Super :) dzięki za pomoc. Martwi mnie jeszcze tylko jedna rzecz. Mianowicie kąt promieniowa 45 stopni. Tak jak napisałem w pierwszy poście ten kąt mierzyłem na oko z mapy google, co jeśli faktyczny kąt pomiędzy urządzeniami to będzie 50-55stopni?

Nic nie będzie. Przy tej odległości jak nanosation loco odwórcisz plecami to będą gadać ;-) Nawet mozna do nich dokupić metalowe osłony żeby ograniczyć promieniowanie do tyłu, gdy wisi kilka na jednym maszcie żeby się nie zakłócały wzajemnie.
    Kąt promieniowania podaje się taki gdzie poziom sygnału spada o ileś tam db, względnie nie dużo, 5db czy jakoś podobnie. Więc to nie jest tak że po 30stopniach sygnał zanika do 0. Im dalej od środka, tym mniej.
  • #15 18342549
    Agraham
    Poziom 7  
    Dzięki za pomoc w dobraniu sprzętu, problem rozwiązany.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono wybór sprzętu do zewnętrznego bezprzewodowego mostu o prędkości 50-100 Mbit. Użytkownicy zalecają zastosowanie urządzeń Ubiquiti, takich jak Nanostation LOCO M5 oraz LOCO 5AC, które mogą działać w paśmie 5GHz. Wskazano na konieczność użycia zewnętrznych punktów dostępowych (AP) o charakterystyce dookólnej, aby zapewnić stabilne połączenie. Użytkownicy podkreślają, że tryb wzmacniacza może obniżyć prędkość, a dla lepszej wydajności zaleca się użycie światłowodów. Wskazano również na znaczenie kąta promieniowania anten oraz na możliwość użycia anten kierunkowych w celu poprawy sygnału. Koszt zakupu sprzętu również był istotnym czynnikiem w decyzjach użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA