logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC nie włącza się, świeci się jedynie dioda oraz jest napięcie w zasilaczu...

Mati8877PL 24 Sty 2019 17:30 1071 8
REKLAMA
  • #1 17726804
    Mati8877PL
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    PC nie uruchamia się, napięcie w zasilaczu jest i świeci się tylko dioda po wciśnięciu przycisku od włączania.

PC nie włącza się, świeci się jedynie dioda oraz jest napięcie w zasilaczu... PC nie włącza się, świeci się jedynie dioda oraz jest napięcie w zasilaczu... PC nie włącza się, świeci się jedynie dioda oraz jest napięcie w zasilaczu...
  • REKLAMA
  • #2 17726808
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15487
    Podaj pełną konfigurację komputera, tą bombę zegarową po co rozebrałeś?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17730169
    Mati8877PL
    Poziom 6  
    Nie wiem co masz na myśli pisząc pełna konfiguracja... ;D

Na fakturce mam:

Procek AMD APU A8-7600 / VGA Radeon R7
    ASRock FM2A68M-HD+ /A68H/SATA3/USB3/PCIe3.0/FM2+
    DIMM DDR3 8GB 1600MHz AMD
    DYSK HDD 320GB SATA
    DVD RW LG GH24NSD1 black bulk SATA
    ZASILACZ AKYGA 400W
    Obudowa LOGIC K1 ATX/mATX Midi USB 3.0 Black

A na instrukcji od płyty głównej
    Spoiler:

PC nie włącza się, świeci się jedynie dioda oraz jest napięcie w zasilaczu... PC nie włącza się, świeci się jedynie dioda oraz jest napięcie w zasilaczu... PC nie włącza się, świeci się jedynie dioda oraz jest napięcie w zasilaczu... PC nie włącza się, świeci się jedynie dioda oraz jest napięcie w zasilaczu... PC nie włącza się, świeci się jedynie dioda oraz jest napięcie w zasilaczu... PC nie włącza się, świeci się jedynie dioda oraz jest napięcie w zasilaczu... PC nie włącza się, świeci się jedynie dioda oraz jest napięcie w zasilaczu... PC nie włącza się, świeci się jedynie dioda oraz jest napięcie w zasilaczu... PC nie włącza się, świeci się jedynie dioda oraz jest napięcie w zasilaczu...

To tak się przedstawia... jeśli potrzeba konkretnej "rzeczy" proszę mi wyjaśnić gdzie się ona może znajdować to napiszę jaka jest jej nazwa

Co do bomby zegarowej ;D, no cóż próbowałem ją rozbroić, ponieważ jak wspomniałem w temacie wydawalo mi się, że to rzecz banalna, ale nie wiem który przewód odciąć, a saper myli się tylko raz. Innymi słowy to wydawało mi się, że to usterka w zasilaczu ale jest napięcie a wszystkie przewody wychodzące i wchodzące w zasilacz są dociśnięte, bez luzów w miejscach gdzie ich być nie powinno tzn. nie wszystko jest na sztywno... tak jak powinno być i tak jak było od początku

Na płycie głównej także wszystko "dociśnięte", czy myślicie, że trzeba będzie kupić nowy zasilacz ? W zasilaczu nic nie odpinałem, również upewniłem się tylko, czy wszystko jest w porządku tzn. czy nie ma luzów w przewodach i wywnioskowałem, że jest dobrze.

Jeszcze dodam, że po drugiej stronie obudowy kiedy zdjąłem blachę od strony zasłaniającej podzespoły zobaczyłem odstające przewody, które jak się spodziewałem, nie były do niczego potrzebne, ponieważ nie miały miejsc na ich podpięcie i wcale nie pasowały do podpięć, różniła je ilość i wygląd, no generalnie tak jak było od początku, komputer bez nich działał więc na pewno nie chodzi o nie moim zdaniem.

Jak jeszcze coś mi się przypomni to dodam posta do tematu. Liczę na pomoc, ponieważ w poniedziałek lub inny dzień tygodnia oddaje komputer w ręce "fachowca", który zapewne powie jedynie, że zasilacz do wymiany lub coś w tym stylu.

PS Może to i nie związane z tematem, ale jak jestem po końcu pierwszego semstru w 1 klasie technikum informatycznego to źle, że nie umiem takich rzeczy ;D ? Czy nie mam się o co martwić, jeszcze długa droga przede mną ?
  • REKLAMA
  • #4 17731507
    sosarek

Poziom 43  
    Niech dalej Ci się wydaję że masz zasilacz... napięcia pomierzone, inny podstawiony?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 17731658
    Mati8877PL
    Poziom 6  
    Nie mam możliwości podstawić innego dlatego obstawiam, że ten zasilacz źle działa a pomiarów nie mam jak zrobić, raczej chodzi o usterke w zasilaczu skoro prąd "kopie" i dioda przy wciskaniu przycisku od włączania pc się świeci... tylko nie mam pomysłu co może być przyczyną, najchętniej bym wymienił zasilacz by się przekonać ale niestety...

Może są jeszcze jakieś alternatywy?
  • #6 17731699
    sosarek

Poziom 43  
    Możliwości masz dwie - pożyczyć zasilacz od kogoś albo kupić nowy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 17731717
    Mati8877PL
    Poziom 6  
    To drugie, oddam do naprawy (kupno nowego zasilacza) i tyle skoro nie ma sensu brnąć w szczegóły usterki...
  • #8 18036845
    eidos13
    Poziom 1  
    Mam taki sam komp i tą samą usterkę ale to nie zasilacz bo mam wymieniony, coś z ramem jest nie tak, kość Patriot robi problemy nie polecam tej marki.
  • #9 18203849
    Mati8877PL
    Poziom 6  
    eidos13 napisał:
    Mam taki sam komp i tą samą usterkę ale to nie zasilacz bo mam wymieniony, coś z ramem jest nie tak, kość Patriot robi problemy nie polecam tej marki.

Może odkopuję, ale u mnie po usterce wystarczyła zmiana zasilacza na inny (teraz mam jakiś Modecoma 350W), komp "pali na szczała" ;D od ponad roku i nie mam problemów z jego uruchamianiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie uruchamia się, mimo że zasilacz działa (świeci się dioda). Po podaniu pełnej konfiguracji sprzętowej, w tym procesora AMD APU A8-7600, płyty głównej ASRock FM2A68M-HD+, pamięci RAM 8GB DDR3 oraz zasilacza AKYGA 400W, pojawiają się sugestie dotyczące możliwych przyczyn usterki. Użytkownicy wskazują na możliwość uszkodzenia zasilacza, a także na problemy z pamięcią RAM, sugerując, że kości pamięci marki Patriot mogą być wadliwe. Wskazano na konieczność wymiany zasilacza lub pożyczenia innego w celu diagnozy. Ostatecznie, jeden z użytkowników potwierdza, że wymiana zasilacza na model Modecom 350W rozwiązała jego problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA