logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Doładowanie akumulatora w samochodzie innym akumulatorem - jak?

panjarek 25 Sty 2019 08:49 4062 11
  • #1 17728435
    panjarek
    Poziom 7  
    Ocena: 12
    Dzień dobry.
    Mam taką sytuację, że nie mogę wyciągnąć akumulatora z auta oraz nie mogę podjechać autem aby sięgnąć zwykłym prostownikiem.
    Czy możliwe jest aby doładować akumulator w samochodzie innym akumulatorem?
    Gdyby zwyczajnie podłączyć naładowany akumulator do tego w aucie trwałoby to bardzo długo.
    Ale może jakaś przetwornica step-up aby z mobilnego akumulatora zwiększyć napięcie na 14, 4V?
  • #2 17728444
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    panjarek napisał:
    Dzień dobry.
    Mam taką sytuację, że nie mogę wyciągnąć akumulatora z auta oraz nie mogę podjechać autem aby sięgnąć zwykłym prostownikiem.
    Czy możliwe jest aby doładować akumulator w samochodzie innym akumulatorem?
    Gdyby zwyczajnie podłączyć naładowany akumulator do tego w aucie trwałoby to bardzo długo.
    Ale może jakaś przetwornica step-up aby z mobilnego akumulatora zwiększyć napięcie na 14, 4V?

A po co?
    Podłącz równolegle drugi sprawny naładowany i o odpowiedniej pojemności aku i kręc :D
  • #3 17728458
    panjarek
    Poziom 7  
    No nie o to mi chodzi, chciałbym to zrobić tak jak opisałem.
    Czy taka przetwornica step-up będzie dobra
    https://botland.com.pl/pl/przetwornice-step-u...ornica-step-up-50w-regulowana-12v-35v-6a.html
    ?
    Można ją wyregulowac raz na te 14v i tak zostanie?
    Nie będzie tak, że napięcie wyjściowe będzie się zmniejszać wraz z rozladowywaniem akumulatora?
  • #4 17728517
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6076
    Cytat:
    Można ją wyregulowac raz na te 14v i tak zostanie?
    Zostanie ale zauważ że jeśli akumulator źródłowy będzie w pełni naładowany a ten drugi bardzo rozładowany to przetwornica podwyższająca "nie ma nic do roboty" niestety nie będzie w stanie niczego regulować, niczym nie ograniczany prąd płynący pomiędzy akumulatorami może spalić dławik i/lub rezystor bocznikowy.
  • #5 17728534
    panjarek
    Poziom 7  
    Myślałem, że bez względu na stopień naładowania akumulatorów przetwornica będzie dawać napięcie 14v.
    Da się to jakoś sensownie zrobić?
    Bo przecież są nawet powerbanki z opcją doładowania akumulatorów samochodowych.
    Chciałbym zrobić coś takiego lecz zamiast ogniw 18650 dać akumulator motocyklowy lub samochodowy.
  • #6 17728539
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2029
    @panjarek Ładowarki do akumulatorów wykorzystywane przez modelarzy działają tak, jak to opisałeś. Modelarze ładują z dużych akumulatorów (samochodowych) akumulatory do swoich modeli. Takie ładowarki mają od razu odpowiednie przetwornice i szerokie zakresy napięć.
    PS.: Raz awaryjnie sam tak doładowywałem akumulator :-)
  • #7 17728567
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4226
    Niestety opis nie zawiera jasnych informacji pozwalających określić, czy ona się nadaje. Napięcie wyjściowe powinno trzymać, natomiast problemem jest, jak się zachowa, gdy będzie do niej podłączony akumulator i nie będzie możliwe uzyskanie nastawionego napięcia - czy wtedy zadziała ograniczenie mocy i będzie dawać taki prąd, na jaki wystarczy mocy, czyli około 4A, czy zadziała jakieś zabezpieczenie i ją wyłączy, czy ulegnie uszkodzeniu? Ta informacja raczej nie wyniknie z noty katalogowej użytego układu scalonego (sam układ scalony ma możliwość zarówno stabilizacji napięcia, jak i ograniczania prądu, jest kwestia, jak go podłączono), a pewnie sklep też nie potrafi jej podać.

A osobna sprawa: energia z akumulatora jest wciąż znacznie droższa od energii z sieci (była wielokrotnie droższa, ale po ostatniej podwyżce cen energii różnica pewnie znacznie zmalała) - akumulator ma ograniczoną trwałość, zużywa się i to najdrożej kosztuje. Może lepiej byłoby kupić przedłużacz i ładować prostownikiem z sieci?
  • #8 17728572
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6076
    panjarek napisał:
    Myślałem, że bez względu na stopień naładowania akumulatorów przetwornica będzie dawać napięcie 14v.
    Ale nie mniej niż źródło, a rozładowany akumulator może wymagać ograniczenia prądu co wymaga zmniejszenia napięcia, w przetwornicy podwyższającej ograniczenie prądu może to działać tylko podczas podwyższania.
  • #9 17728593
    panjarek
    Poziom 7  
    W ten sposób będę doładowywał sporadycznie, więc zużycie prądu czy akumulatora to drobiazg.
    Przedłużacz odpada, mieszkam na osiedlu w bloku a auto też stawiam na dłuższy czas nie tylko pod domem.
    Chciałbym po prostu podłączyć (np do gniazda zapalniczki), zostawić tak na jakiś czas, wrócić i odpalić auto.
    Źródło (czyli mobilny akumulator) nawet naładowany na maksa ma przecież mniej niż 13v.
  • #11 17728685
    panjarek
    Poziom 7  
    No i zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora.
    Takie?
    https://www.abcv.pl/pl/p/Zabezpieczenie-akumu...MIt538z8aI4AIVEMqyCh07DQBUEAQYAyABEgK8yfD_BwE

Więc jakieś pomysły jak od początku do końca to zrobić? Bo ja osobiście jestem zupełnym laikiem więc bardzo liczę na was.
  • #12 17730627
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4226
    Mam wrażenie, że to jest zabezpieczenie tylko przed rozładowaniem, a trzeba mieć jeszcze ograniczenie prądu. I myślę, że można by je połączyć tak, by miały wspólny element wykonawczy (raczej jakiś MOSFET, niż przekaźnik) - na forum były jakieś układy do obu tych rzeczy, trzeba by ich poszukać, żeby nie wymyślać na nowo.

Projektowanie układu często wymaga jakiegoś kompromisu między dobrym działaniem, a prostotą i niskim kosztem. Na przykład łatwo zrobić ograniczanie prądu ze spadkiem napięcia około 0.7V, bo to może wykrywać tranzystor; jeśli spadek napięcia ma być kilka razy mniejszy, to do jego wykrywania trzeba użyć czegoś lepszego (i droższego), np. komparatora - typowy tani komparator ma błąd kilka mV i jeśli taki miałby być spadek napięcia, to trzeba użyć czegoś o jeszcze lepszej dokładności.

Pomyślałem, i mam pewną obawę o działanie ograniczania prądu, jeśli ma być na wejściu przetwornicy step-up: ograniczanie prądu obniży napięcie, więc przetwornica będzie usiłowała je podnosić - dopóki nie spadnie poniżej progu wyłączania. A to zakłóci działanie przetwornicy. Więc chyba jednak oddzielne układy...

Co do zabezpieczenia akumulatora przed nadmiernym rozładowaniem, to znalazłem prezeswal 19 Lip 2009 18:41 i link w kindlar 02 Cze 2015 11:58.

A układ ograniczania prądu może by się dało zrobić z użyciem LM334 + N-MOSFET-a? E... do LM334 raczej by pasował P-MOSFET.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na doładowanie akumulatora samochodowego bez jego wyjmowania, proponując użycie przetwornicy step-up do podniesienia napięcia z mobilnego akumulatora do 14,4V. W odpowiedziach podkreślono, że podłączenie drugiego akumulatora równolegle może być prostszym rozwiązaniem. Zwrócono uwagę na ryzyko uszkodzenia przetwornicy, jeśli akumulator źródłowy będzie rozładowany. Użytkownik rozważa również zastosowanie zabezpieczeń przed rozładowaniem akumulatora oraz ograniczenia prądu. Wskazano na możliwość użycia ładowarek modelarskich, które mogą spełniać podobną funkcję.
REKLAMA