logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć subrozdzielnice do licznika i starych bezpieczników?

Trojan333 02 Lut 2019 02:19 4074 50
Najlepsze odpowiedzi

Jakim przekrojem kabla zasilić nową subrozdzielnicę od licznika i co zrobić ze starymi bezpiecznikami topikowymi?

Nową subrozdzielnicę zasilaj z układu TN-C-S z prawidłowym podziałem PEN możliwie najbliżej miejsca wprowadzenia do budynku; PEN powinien mieć minimum 10 mm² Cu i być uziemiony przy tym punkcie [#17748732][#17754967][#17755903] Nie wybieraj 4x4 — padła rekomendacja przewodu 5-żyłowego, a jeśli upierasz się przy czterech żyłach, to co najmniej 4x10 mm² [#17748677] Stare porcelanowe topiki nie powinny być elementem nowej rozdzielnicy; według odpowiedzi najlepiej je usunąć albo zostawić tylko istniejącą starą część instalacji bez mieszania jej z nową [#17748596][#17754494][#17755903] Przy modernizacji nie łącz też starej dwużyłowej instalacji z RCD i nie mieszaj w jednym pomieszczeniu gniazd ze stykiem ochronnym i bez niego [#17754494][#17754646][#17754659]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 17748556
    Trojan333
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam. Jestem w trakcie podłączania małej "subrozdzielnicy" (kuchnia + 3 pokoje - w których jest stara instalacja do której trzeba się jedynie podpiąć)

Jak widać jedna różnicówka 3 fazowa, 3 fazowy nadmiarowoprądowy do indukcji, a reszta pojedyncze nadmiarowoprądowe do gniazdek i oświetlenia. Kable do gniazdek 3x2,5 a do oświetlenia 3x1,5

Moje pytanie brzmi jakiego przekroju kablem połączyć się pod licznik (4x4 wystarczy jeżeli z licznika wychodzi 4x6?) i czy omijać stare bezpieczniki topikowe czy lepiej je uwzględnić?

Ta mała rozdzielnica widoczna nad licznikiem jest podłączona pod te topikowe bezpieczniki i jest od nich zależna.
    Topikowe bezpieczniki to 20A-25A. Zabezpieczenie przedlicznikowe 32A, a kabel wychodzący z licznika na bezpieczniki topikowe z moich pomiarów suwmiarką i obliczeń wychodzi że to 6mm². W przyszłości na piętrze będzie kolejna rozdzielnica więc były by to 3 rozdzielnice gdzie kabel 6mm² byłby rozdzielony na 3 sztuki po 4mm²
  • #3 17748677
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4290
    Dlaczego zostawiłeś te starocie?
    I nie żadne 4x4, ale 5x.
    A jeśli upierasz się przy czterech żyłach to 4x10.
    Obowiązkowo!
    Chociaż nie będzie to dobre rozwiązanie (nie ze względu na przekrój).
    I co to za zabezpieczenia B20. Jaki przekrój i jaki odbiornik?
  • #4 17748716
    wacek.wacek
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    kkas12 napisał:
    Dlaczego zostawiłeś te starocie?
    I nie żadne 4x4, ale 5x.
    Obowiązkowo!
    Chociaż nie będzie to dobre rozwiązanie (nie ze względu na przekrój).
    dodam że teraz to już dziwne zwyczaje sa bo nie robi sie zabezpieczeń pod licznikiem i całe chałupy na projektach sa maximum 5x6mm. Masakra
  • #5 17748732
    kkas12
    Poziom 43  
    Jakie zwyczaje?
    Jest wymóg minimalnego przekroju PEN 10mm2 (Cu) i tego masz się trzymać. A jeśli ktoś zakłada minimalistyczne rozwiązania to jego sprawa. Moim zdaniem w.l.z. o przekroju mniejszym niż 10mm2 to głupota taka sama jak podział PEN z dala od obiektu.
    Licznik poza budynkiem nie pozwala na żadne zabezpieczenia w jego pobliżu więc co w tym dziwnego.
  • #6 17748744
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1614
    Trojan333 napisał:
    W przyszłości na piętrze będzie kolejna rozdzielnica więc były by to 3 rozdzielnice gdzie kabel 6mm² byłby rozdzielony na 3 sztuki po 4mm²

Modernizacje czy też remont instalacji zaczyna sie od zasilania mieszkania. Kol podaje za mało informacji aby zająć jakiekolwiek stanowisko w tym temacie a wizja lokalna elektryka na pewno ułatwi zadanie zwłaszcza że kol. pisze:
    Trojan333 napisał:
    Jak widać jedna różnicówka 3 fazowa, 3 fazowy nadwymiarprądowy do indukcji, a reszta pojedyncze nadwymiarprądowe do gniazdek i oświetlenia

Są wyłączniki nadmiarowoprądowe a nie nadwymiarprądowe.
  • #7 17748753
    wacek.wacek
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    kkas12 napisał:
    Jakie zwyczaje?
    Jest wymóg minimalnego przekroju PEN 10mm2 (Cu) i tego masz się trzymać. A jeśli ktoś zakłada minimalistyczne rozwiązania to jego sprawa. Moim zdaniem w.l.z. o przekroju mniejszym niż 10mm2 to głupota taka sama jak podział PEN z dala od obiektu.
    Licznik poza budynkiem nie pozwala na żadne zabezpieczenia w jego pobliżu więc co w tym dziwnego.
    podłączałem płytę indukcję w nowym domu i aż byłem zdziwiony że w projekcie i od licznika bylo miedź w drucie 6mm. Licznik byl na budynku.
  • #8 17748770
    kkas12
    Poziom 43  
    Topolski Mirosław napisał:
    Modernizacje czy też remont instalacji zaczyna sie od zasilania mieszkania.
    To byłby ideał, ale niestety nie jest to prawdą gdyż nie ma takiego wymogu, ponieważ gdyby istniał to równałby się z zakazem wykonywania prac polegających na wymianie instalacji, dobudowywaniu nowych obwodów czy ich rozbudowie jeśli zasilanie nie zostało dostosowane do dzisiejszych standardów.
    Pisał o tym i wyjaśniał również dr Musiał.
  • #9 17749141
    Trojan333
    Poziom 9  
    Na wstępie dziękuję Panom za szeroki odzew i chęć pomocy. A co do pytań i niejasności:

wacek.wacek napisał:
    A jaki jest kabel zasilający przed licznikiem?

Właśnie nie mam jak tego sprawdzić bo nie widać nigdzie żył na wierzchu, a na samym kablu nie ma oznaczeń i jak wiadomo tutaj nie mogę się do niczego dobrać bo wszędzie plomby, czy to na liczniku czy na skrzynce z zabezpieczeniem przedlicznikowym które jest na ścianie na zewnątrz. Chociaż wydaje mi się że skoro z licznika wychodzi 4x6mm² to chyba to samo wchodzi, czy może być inaczej?

kkas12 napisał:
    I nie żadne 4x4, ale 5x.

Ale z WLZ mam 4 żyły (bez PE), więc i tak odcinek licznik->rozdzielnica jedna żyła byłaby nieużyta.
    Jest sens dawać trzykrotnie 4x10mm² z licznika do trzech rozdzielnic gdy z licznika wychodzi jedyne 4x6mm²? Chyba że z myślą o wymianie kiedyś przyłącza, gdzie w sumie zostawiam sobie taką możliwość bo mam pod to zrobiony kanał do przeciągnięcia kabla w przyszłości.

kkas12 napisał:

Te 3 x B20 to właśnie do tych 3 nieszczęsnych pokoi gdzie jest już stara instalacja, (dopiero w przyszłości będzie tam nowa) i nie ma tam podziału na oświetlenie i gniazdka, jest jedno zasilanie i wszystko porozdzielane w puszkach. Każdy pokój będzie zasilony kablem 3x2,5mm². A nad zabezpieczeniem zastanawiam się czy nie dać jednak B16 albo jeszcze mniejszego (nie wiem jakiego przekroju są tam najcieńsze żyły). W tych pokojach są tylko po dwa gniazdka i oświetlenie.

kkas12 napisał:
    Moim zdaniem w.l.z. o przekroju mniejszym niż 10mm2 to głupota taka sama jak podział PEN z dala od obiektu.

Niestety instalacja jest wiekowa (ponad 20 lat) więc i tak dobrze że jest to 6mm² Cu, bo mógłby być jeszcze mniejszy przekrój albo co gorsza Al. Rozdział będzie w tej rozdzielni gdzie dodatkowo jest wyciągnięta bednarka ze sztucznego uziomu.

Modernizacje czy też remont instalacji zaczyna sie od zasilania mieszkania. Kol podaje za mało informacji aby zająć jakiekolwiek stanowisko w tym temacie

Niestety na tą chwilę nie wchodzi w grę wymiana przyłącza do domu z powodów finansowych jak i logistycznych, ale pozostawiam sobie taką możliwość w przyszłości zostawiając kanał do przepuszczenia nowego kabla. Jakie informacje byłyby jeszcze istotne w kwestii moich zapytań?

Są wyłączniki nadmiarowoprądowe a nie nadwymiarprądowe.

Przepraszam, mój błąd w nazewnictwie, już poprawiam. Jednak wiadomo że chodzi o popularne "esy".
  • #10 17749162
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    Trojan333 napisał:
    Każdy pokój będzie zasilony kablem 3x2,5mm².

A co z obwodem/obwodami oświetlenia do tego każdego pokoju ?
  • #11 17749188
    Trojan333
    Poziom 9  
    elpapiotr napisał:
    A co z obwodem/obwodami oświetlenia do tego każdego pokoju ?

Jak wspomniałem już wcześniej niestety w tych pokojach obwody oświetlenia "pociągnięte" są z gniazdek i z tego co patrzyłem problematyczne byłoby dla mnie na tą chwilę żeby to przerobić bez kucia ścian którego chce teraz uniknąć .
  • #12 17749210
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Zaraz, zaraz -
    Cytat:
    Każdy pokój będzie zasilony kablem 3x2,5mm².
    Czyli instalacja nowa ? A oświetlenie już nie będzie zgodnie z przepisami, niestety.
  • #13 17749344
    Topolski Mirosław
    kkas12 napisał:
    Modernizacje czy też remont instalacji zaczyna sie od zasilania mieszkania.
    To byłby ideał, ale niestety nie jest to prawdą gdyż nie ma takiego wymogu, ponieważ gdyby istniał to równałby się z zakazem wykonywania prac polegających na wymianie instalacji, dobudowywaniu nowych obwodów czy ich rozbudowie jeśli zasilanie nie zostało dostosowane do dzisiejszych standardów.
    Pisał o tym i wyjaśniał również dr Musiał.

Przecież wyraźnie napisałem:
    . Kol podaje za mało informacji aby zająć jakiekolwiek stanowisko w tym temacie

Nic nie wiadomo na temat czy jest to mieszkanie w bloku czy tez domek jednorodzinny, w jakim układzie pracuje sieć itd itp.
    Z opisu autora trudno coś wywnioskować bo ma kłopoty z właściwym nazewnictwem i opisem tego co jest w mieszkaniu. Takie prace zleca się elektrykowi lub pod jego nadzorem można część prac wykonać nie zapominając o sporządzeniu protokołu z pomiarów po zakończeniu prac a przed użytkowaniem instalacji.
    Jeśli się zwróci uwagę na 3xB20 mające zabezpieczać starą instalacje to już wyraźnie wskazuje na to że autor niema żadnego doświadczenia z instalacjami elektrycznymi.
  • #15 17750137
    Trojan333
    Poziom 9  
    Przecież wyraźnie napisałem:
    . Kol podaje za mało informacji aby zająć jakiekolwiek stanowisko w tym temacie

Nic nie wiadomo na temat czy jest to mieszkanie w bloku czy tez domek jednorodzinny, w jakim układzie pracuje sieć itd itp.
    Z opisu autora trudno coś wywnioskować bo ma kłopoty z właściwym nazewnictwem i opisem tego co jest w mieszkaniu.

Ja również wyraźnie zapytałem się jakie informacje będą jeszcze istotne w zadanych przeze mnie DWÓCH pytaniach. Również wyraźnie wspominałem że jest to dom, nie mieszkanie. Układ sieci to TN-C , instalacja w domu będzie TN-C-S .

Jeśli się zwróci uwagę na 3xB20 mające zabezpieczać starą instalacje to już wyraźnie wskazuje na to że autor niema żadnego doświadczenia z instalacjami elektrycznymi.

Zastanawiałem się pomiędzy B20-B16 osobno na każdy pokój ze starą instalacją z tego względu, że puszki w tych pokojach są tak duże (plastikowe oczywiście), że miałem zamysł wpakować tam po dwa bezpieczniki B10 i B6 rozdzielające na gniazdka i oświetlenie, wartości takie niskie ponieważ gniazdka są 1,5mm² Cu, a oświetlenie w aluminium. Oczywiście byłoby to rozwiązanie tymczasowe, lecz przemyślawszy zrezygnowałem z niego, bo w razie zadziałania różnicówki na obwodzie gniazdek, gasiłoby mi światło w tych pokojach. Dzisiaj już wykonałem to w inny sposób, w dwóch pokojach przewierciłem się przez puszkę od włącznika światła na wylot do kuchni, która jest aktualnie w remoncie w stanie surowym i z tamtej strony ściany poprowadziłem kable. Jedyny problem był z trzecim pokojem gdzie włącznik nie był na ścianie wspólnej z kuchnią, więc poprowadziłem kabel w listwie przypodłogowej, następnie korytkiem pionowo do włącznika. Także w tej chwili każdy pokój ma osobny obwód do gniazdek i oświetlenia. Nadmieniam jeszcze raz, że instalacja w tych 3 pokojach będzie również wymieniana, lecz prawdopodobnie dopiero latem i stopniowo, pokój po pokoju, ponieważ są to pomieszczenia zamieszkane, użytkowane na co dzień przez osoby.

wacek.wacek napisał:
    Wniosek prosty. Niech laicy nie grzebią w instalacjach bo im później ubezpieczalnie nie wypłacą kasy.

Nie jestem laikiem, a Pana post nic nie wnosi do tematu.
  • #16 17750626
    Topolski Mirosław
    Trojan333 napisał:

Zastanawiałem się pomiędzy B20-B16 osobno na każdy pokój ze starą instalacją

Kol. zastanowi się nad tym jakimi kryteriami należy kierować się przy doborze zabezpieczeń w obwodach instalacji elektrycznej.
    Najlepiej by było jakby kol. wstawił projekt instalacji ( nowych obwodów jak i starych które na razie zostają ). Mam nadzieję że kol.potrafi to zrobić bo wtedy dyskusja będzie miała jakiś sens. To pozwoli nam widzieć to czego naocznie nie jesteśmy w stanie zobaczyć.
  • #17 17754409
    Trojan333
    Poziom 9  
    Rozdzielnica dla podglądu bez połączeń (dla ułatwienia czytelności):

Oraz schemat podłączenia rozdzielnicy:

[td:45050c4e4a]
    [/td:45050c4e4a]

OPIS:

---------------------------------------------instalacja mieszana (stare przewody z nowymi)-----------------------------------------

1 - dwa obwody zasilające oświetlenie 3 pokoi ze starą instalacją, przewody nowe: dwa po 3x1,5mm Cu z Esa do włączników, potem od włączników stare 2,5mm Al do lamp. (2 pokoje zasilone jednym kablem, następnie od włącznika pierwszego pokoju połączenie do włącznika drugiego pokoju, 3 pokój z osobnego kabla). N do górnej lewej szyny (pomijającej RCD).
    *Es zasilony żyłą 10mm ze względu na jednakowy przekrój przewodów które zasilają RCD.

4 - zasilanie obwodu gniazdek w jednym z pokoi ze starą instalacją. Przewód od Esa do pierwszego gniazdka 3x2,5mm Cu, następnie do kolejnych gniazdek stary 2x1,5mm Cu. W sumie 4 gniazdka.

5 - zasilanie dwóch obwodów, dwóch pokoi ze starą instalacją. Dwa przewody od Esa 3x2,5mm Cu do pierwszych gniazdek, następnie dalej stary 1,5mm Cu. W sumie 6 gniazdek.

---------------------------------------------całkowicie nowa instalacja-----------------------------------------------------------------

2 - dwa obwody, pierwszy zasilający światła punktowe LED korytarz, kuchnia, oraz drugi zasilający lampy wiszące nad stołem oraz puszkę natynkową z której będzie pociągnięte zasilanie do zasilacza 12V oświetlenia mebli. N do górnej lewej szyny (pomijającej RCD).
    *Es zasilony żyłą 10mm ze względu na jednakowy przekrój przewodów które zasilają RCD.

3 - Zasilanie płyty indukcyjnej 7,4kW. Przewód 5x4mm Cu , długość przewodu 8m.

6 - Jeden obwód dla piekarnika i lodówki. Dwa gniazdka w podwójnej puszce, przewód 3x2,5mm Cu. Maksymalna całkowita moc obydwóch urządzeń: 3,3kW ~ 14,5A.

7 - Obwód 3 gniazdek podwójnych nadblatowych. Urządzenia podłączane na stałe: grill 2000W, mikrofalówka 900W ~ max 13A

8 - Obwód zasilania sterownika oraz pompy podłogówki. Przewód 3x2,5mm Cu

9 - Obwód zasilania 3 gniazdek podwójnych nadblatowych oraz zmywarki 1500W. Urządządzenia podłączane naprzemiennie gofrownica 1300W/toster 800W. Przewód 3x2,5mm Cu. Natężenie max 13A.

10 - obwód okapu kuchennego wyspowego 220W. Przewód 3x2,5mm Cu

*z powodu małej ilości miejsc w rozdzielnicy musiałem zrezygnować z bloków rozdzielczych, stąd też duże przekroje przewodów, którymi jest "obszyta" rozdzielnica.
  • #18 17754494
    kkas12
    Poziom 43  
    Tak na szybko.
    Ogranicznik przepięć należy poprzedzić wyłącznikiem głównym a przewód PEN uziemić jak najbliżej miejsca wprowadzenia go do obiektu.
    B20 całkowicie zbędny. W zupełności wystarczy B16.
    Lodówka "lubi" wydzielony obwód.
    Czterotorowy RCD chroniący obwody jednofazowe z różnych faz zasilane to pogranicze błędu w sztuce. A poza tym bez udziału tego aparatu ochrona przeciwporażeniowa istnieje i ma się całkiem dobrze.
    I co to za pomysł z tymi 13A w obwodach gniazd? Kompletny brak sensu.
    A już kompletnie nie rozumiem powodu istnienia dwóch tablic bezpiecznikowych.
    Nie można było tego wszystkiego w jednej pomieścić?
  • #19 17754498
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Pamiętaj o tym, że instalacja 2-żyłowa NIE może być zasilana poprzez RCD , a nie mam pewności, czy tak jest.
  • #20 17754600
    Trojan333
    Poziom 9  
    kkas12 napisał:
    Ogranicznik przepięć należy poprzedzić wyłącznikiem głównym

Niestety bez bloku rozdzielczego jest to niewykonalne, ponieważ dwie żyły o jednakowym przekroju, w jednym złączu to już jest max według mnie. A w rozwiązaniu gdzie ogranicznik przepięć jest za wyłącznikiem głównym musiałyby do każdego złącza fazowego ogranicznika wchodzić po 3 żyły.
    Na załączonym przeze mnie schemacie ogranicznik przepięć jest jednak, jak widać poprzedzony wyłącznikiem przedlicznikowym do którego mam pełny, swobodny dostęp i myślę że to wystarczy.

kkas12 napisał:
    przewód PEN uziemić jak najbliżej miejsca wprowadzenia go do obiektu.

Przewód PEN jest tak naprawdę uziemiony bardzo blisko miejsca wejścia ponieważ ta druga rozdzielnica o której mowa jest po prostu po drugiej stronie bardzo grubej ściany, a łączna długość przewodów PEN a potem PE do GSU będzie wynosiła w sumie nie więcej jak 1 metr.

kkas12 napisał:
    Czterotorowy RCD chroniący obwody jednofazowe z różnych faz zasilane to pogranicze błędu w sztuce

Niestety na takie rozwiązanie pozwala mi tylko mój budżet oraz druga sprawą jest kwestia miejsca. Jednakże mógłbym zastosować drugie RCD jednofazowe (zostały mi jeszcze dwa miejsca w rozdzielnicy), ale wtedy wszystko miałbym z jednej fazy co według mnie jest trochę marnotrawstwem gdy i tak są już wciągnięte 3 fazy do rozdzielnicy. Pytanie czy takie RCD nie będzie pracować poprawnie? Wydaje mi się że będzie, obwodów nie jest wcale tak dużo, a długości kabli nie są jakieś porażające. Zdaje sobie sprawę że gdy "wywali" RCD to odłączy mi wszystkie gniazdka, ale jest to dla mnie do zaakceptowania, tym bardziej że oświetlenie wszędzie nadal pozostanie.

kkas12 napisał:
    I co to za pomysł z tymi 13A w obwodach gniazd? Kompletny brak sensu.

To 13A jest to obliczone maksymalne natężenie jaki obwód może osiągnąć po włączeniu wszystkich docelowych urządzeń na maksymalną moc, zabezpieczenie nadmiarowoprądowe będzie 16A oczywiście.

kkas12 napisał:
    A już kompletnie nie rozumiem powodu istnienia dwóch tablic bezpiecznikowych.
    Nie można było tego wszystkiego w jednej pomieścić?

Oczywiście że to by było o wiele lepsze rozwiązanie z bardzo wielu względów, niestety jest to niemożliwe z powodu całkowitego braku miejsca na maleńkim "filarku", a przeniesienie rozdzielni na prostopadłą ścianę lub na drugą stronę ściany jest niemożliwe ze względu na zbyt krótką długość przewodów z istniejącej już rozdzielnicy.

elpapiotr napisał:
    Pamiętaj o tym, że instalacja 2-żyłowa NIE może być zasilana poprzez RCD , a nie mam pewności, czy tak jest.

Jeżeli mowa o starej instalacji gniazdkowej w 3 pokojach to tak, jest to instalacja 2-żyłowa, ale co to zmienia że będzie zasilana przez RCD skoro gniazdka są tam i tak bez bolca ochronnego? W każdym z tych pokoi byłoby tylko jedno objęte ochroną przeciwporażeniową, pierwsze gniazdko z przewodu 3x2,5mm Cu gdzie wchodziłoby zasilenie z rozdzielnicy do pokoju i w puszce byłoby porozdzielane dalej na kolejne stare gniazdka na przewodach 2x1,5mm bez bolców ochronnych.
  • #21 17754610
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Trojan333 napisał:
    Jeżeli mowa o starej instalacji gniazdkowej w 3 pokojach to tak, jest to instalacja 2-żyłowa, ale co to zmienia że będzie zasilana przez RCD skoro gniazdka są tam i tak bez bolca ochronnego? W każdym z tych pokoi byłoby tylko jedno objęte ochroną przeciwporażeniową, pierwsze gniazdko z przewodu 3x2,5mm Cu gdzie wchodziłoby zasilenie z rozdzielnicy do pokoju i w puszce byłoby porozdzielane dalej na kolejne stare gniazdka na przewodach 2x1,5mm bez bolców ochronnych.
    Pięknie ! No to druga przestroga - nie wolno stosować w jednym pomieszczeniu gniazd z kołkami i bez kołków ochronnych.
    Robi się coraz gorzej.
  • #22 17754624
    Trojan333
    Poziom 9  
    elpapiotr napisał:
    Jeszcze lepiej. No to druga przestroga - nie wolno stosować w jednym pomieszczeniu gniazd z kołkami i bez kołków ochronnych.
    Robi się coraz gorzej.

Dlaczego? To już lepiej żeby wszystkie były bez bolców ochronnych na dwóch żyłach? Jeżeli tak to pozostaje mi jeszcze rozwiązanie podłączenie gniazdek tych 3 pokoi ze starą instalacją pod obwody oświetleniowe tak jak było do tej pory, a wprowadzić tylko kable 3x2,5mm zależne od RCD i zostawić je w puszkach zaślepiony żeby "czekały" sobie na moment kiedy będzie zmieniana instalacja w tych pokojach.
    Jednak czy mógłby Pan uzasadnić dlaczego nie mogą być stosowane gniazdka w jednym pomieszczeniu zarówno z bolcami ochronnymi jak i bez? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź, bo na prawdę nie byłem tego nigdy świadom.
  • #23 17754646
    kkas12
    Poziom 43  
    Same wymówki, kolego. Same wymówki.
    Dla wszystkich wskazanych błędów i nieprawidłowości masz usprawiedliwienie.
    Tylko dla elektryka jest to jawne maskowanie niekompetencji.

Już trochę ograniczników i tablic bezpiecznikowych wykonałem i nigdy nie miałem problemu z usytuowaniem tego aparatu za wyłącznikiem głównym.

Przewód PEN należy uziemić jak najbliżej miejsca jego wprowadzenia do obiektu, czyli na pierwszej listwie do której został on przyłączony.

Ewentualna przerwa w torze N wyłącznika RCD skoryguje twe pojęcie ograniczonego budżetu. Czego oczywiście nie życzę.
    Wiesz przynajmniej jakie obwody wymagają obligatoryjnej ochrony RCD?

Łatwiej byłoby te istniejące przewody przedłużyć by wszystkie zabezpiecenia umieścić w jednej obudowie niż rzeźbić tak jak ty.

RCD w starej dwużyłowej instalacji to pomyłka nie do wybaczenia.
    Albo pozostawiasz ją w stanie jak ją wybudowano, albo wymieniasz. Wszelkie próby jej "usprawniania" a raczej skutki tych usprawnień spadają na twoje konto.
    Zaden szanujący się elektryk czegoś takiego nie wykona.
    Już lepiej było zastosować gniazda ze stykiem ochronnym i zerowanie, bo nie wolno w jednym pomieszczeniu umieszczać gniazd ze stykiem ochronnym i bez takiego styku.

A w tablicy powinno pozostać około 30% wolnego miejsca.
  • #24 17754659
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    trojan333 napisał:
    Jednak czy mógłby Pan uzasadnić dlaczego nie mogą być stosowane gniazdka w jednym pomieszczeniu zarówno z bolcami ochronnymi jak i bez? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź, bo na prawdę nie byłem tego nigdy świadom.

Taka mała opowiastka :
    Stawiasz sobie dwa urządzenia odbiorcze w tym pomieszczeniu. Oba w I klasie ochronności, czyli wymagające ochrony w postaci kołka ochronnego.
    Jedno z nich podłączasz do gniazda z kołkiem ochronnym, drugie do tego bez ...
    Następuje przebicie fazy do obudowy urządzenia podłączonego do gniazda 2-zaciskowego. Nic się nie dzieje, zabezpieczenie nie zadziałało, faza "siedzi" sobie na tej obudowie.
    Na obudowie drugiego urządzenia jest potencjał ziemi (bo przecież PE jest gdzieś tam wcześniej połączone z uziemionym PEN).
    Pomiędzy tymi obudowami mamy pełne napięcie 230 V.
    Oba urzadzenia są w zasięgu rąk. Teraz je dotknij i ... nieszczęście gotowe.
    To jest opis hipotetyczny, ale bardzo możliwy.
  • #25 17754694
    kkas12
    Poziom 43  
    Zaraz Ci Pawle kolega napisze, że "czekające" napięcie na obudowie nie jest groźne bo przecież jest RCD który zadziała gdy człowiek obudowy dotknie. Więc on nic groźnego w tym nie dostrzega.
  • #26 17754731
    Trojan333
    Poziom 9  
    kkas12 napisał:
    Dla wszystkich wskazanych błędów i nieprawidłowości masz usprawiedliwienie.

Ja po prostu odpowiadam dlaczego jest połączone tak, a nie inaczej.

kkas12 napisał:
    Przewód PEN należy uziemić jak najbliżej miejsca jego wprowadzenia do obiektu, czyli na pierwszej listwie do której został on przyłączony.

Rozumiem, w takim razie dam osobny przewód z punktu rozdziału wprost na GSU, dziękuję za radę.

kkas12 napisał:
    Wiesz przynajmniej jakie obwody wymagają obligatoryjnej ochrony RCD?

Myślę że przede wszystkim obwody gniazdkowe urządzeń w których może dojść do "przebicia" na obudowę lub w inny sposób może dojść do porażenia prądem przez dotyk pośredni lub bezpośredni.

kkas12 napisał:
    Łatwiej byłoby te istniejące przewody przedłużyć by wszystkie zabezpiecenia umieścić w jednej obudowie niż rzeźbić tak jak ty.

Proszę mi uwierzyć na słowo że jest to niemalże niemożliwe, ponieważ drugie miejsce w tym którym powstanie druga rozdzielnica ze schematu jest również bardzo ograniczone przestrzennie (stąd tylko 3x6 modułów).

kkas12 napisał:
    RCD w starej dwużyłowej instalacji to pomyłka nie do wybaczenia.
    Albo pozostawiasz ją w stanie jak ją wybudowano, albo wymieniasz. Wszelkie próby jej "usprawniania" a raczej skutki tych usprawnień spadają na twoje konto.

Mogę to rozwiązać również w ten sposób że wyłączniki nadmiarowoprądowe obwodów gniazdek tych pokoi podłączę bezpośrednio do pierwszej szyny N tuż po podziale (z pominięciem RCD), fazę również przed RCD i wykorzystam jedynie 2 z 3 żył przewodów, gniazdka wszędzie założę z bolcami ochronnymi i "zmostkuję" bolec ochronny z przewodem neutralnym, a w chwili wymienienia instalacji w tych pokojach na 3-żyłową dopiero przepnę "Esy" pod zasilanie z RCD . Cz takie rozwiązanie będzie poprawne?

elpapiotr napisał:
    Stawiasz sobie dwa urządzenia odbiorcze w tym pomieszczeniu. Oba w I klasie ochronności, czyli wymagające ochrony w postaci kołka ochronnego.
    Jedno z nich podłączasz do gniazda z kołkiem ochronnym, drugie do tego bez ...
    Następuje przebicie fazy do obudowy urządzenia podłączonego do gniazda 2-zaciskowego. Nic się nie dzieje, zabezpieczenie nie zadziałało, faza "siedzi" sobie na tej obudowie.
    Na obudowie drugiego urządzenia jest potencjał ziemi (bo przecież PE jest gdzieś tam wcześniej połączone z uziemionym PEN).
    Pomiędzy tymi obudowami mamy pełne napięcie 230 V.
    Oba urzadzenia są w zasięgu rąk. Teraz je dotknij i ... nieszczęście gotowe.
    To jest opis hipotetyczny, ale bardzo możliwy.

Rozumiem, zamykam obieg swoim ciałem, prąd płynie z obudowy uszkodzonego urządzenia przeze mnie, następnie poprzez obudowę drugiego urządzenia do gniazdka i przewodem PE do ziemi, co nie wyzwoli RCD ponieważ faza nie jest pobierana przez niego.
  • #27 17754774
    kkas12
    Poziom 43  
    Jako, że dziś wykonywane obwody gniazdowe wymagają obligatoryjnej ochrony przez RCD nie możesz wykonać tego o co pytasz w ostatnim zdaniu. Poza tym raz rozdzielonych PE i N nie wolno ponownie łączyć. Innymi słowy przewód N nie może służyć do ochrony.
    Trojan333 napisał:
    Rozumiem, w takim razie dam osobny przewód z punktu rozdziału wprost na GSU, dziękuję za radę.
    Nie rozumiesz, bo zacisk PE odgromnika ma być jak najkrótszą drogą połączony z uziomem.
    Trojan333 napisał:
    Myślę że przede wszystkim obwody gniazdkowe urządzeń w których może dojść do "przebicia" na obudowę lub w inny sposób może dojść do porażenia prądem przez dotyk pośredni lub bezpośredni.
    Obudowa obudową, ale uszkodzony przewód elektronarzędzia jest najczęstszym powodem porażenia. Ale po co w takim razie RCD w obwodzie kuchenki?
    A oprócz gniazd wszystkie obwody "łazienkowe" wyłącznik różnicowoprądowy chronić musi.

Jeśli się bierzesz za wykonywanie instalacji to wskazane jest pytać o standardy przed rozpoczęciem prac a nie po ich zakończeniu. Unikniesz wtedy stosowania nieśmiertelnego zwrotu "nie da się".
    Oczywiście pomiary powykonawcze zostaną przez kompetentną osobę wykonane?
  • #28 17754775
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Nie rozumiesz. Albo ja nie rozumiem Twojej wypowiedzi.
    Ale swoim ciałem na pewno zamykasz obwód L-N (lub L-"0" starej instalacji).
  • #29 17754831
    Trojan333
    Poziom 9  
    kkas12 napisał:
    Poza tym raz rozdzielonych PE i N nie wolno ponownie łączyć. Innymi słowy przewód N nie może służyć do ochrony.

Nawet jeśli podłącze przewody neutralne tych obwodów przed podziałem przewodu PEN?

kkas12 napisał:
    Nie rozumiesz, bo zacisk PE odgromnika ma być jak najkrótszą drogą połączony z uziomem.

Więc przewód PE odgromnika podłączony bezpośrednio do GSU załatwi sprawę?

kkas12 napisał:
    Ale po co w takim razie RCD w obwodzie kuchenki?

Szklana płyta również może ulec uszkodzeniu, w dodatku płyta indukcyjna od dołu ma metalową obudowę do której jest dostęp od szafki na której się ona znajduje.

kkas12 napisał:
    A oprócz gniazd wszystkie obwody "łazienkowe" wyłącznik różnicowoprądowy chronić musi.

Niestety instalacja łazienki wykonana już jakieś 5 lat temu, dwużyłowa, jeden obwód gniazdek i oświetleniowy, zabezpieczone jednym wyłącznikiem nadmiarowoprądowym, a wszystko wykonane przez czynnego elektryka z uprawnieniami.

kkas12 napisał:
    Jeśli się bierzesz za wykonywanie instalacji to wskazane jest pytać o standardy przed rozpoczęciem prac a nie po ich zakończeniu. Unikniesz wtedy stosowania nieśmiertelnego zwrotu "nie da się".

Na tą chwilę są jedynie poprzeciągane wszędzie 3 żyłowe kable z dużym nadmiarem w miejscu rozdzielni, nic jeszcze nie jest popodpinane, więc myślę że to dobry czas na pytania.

kkas12 napisał:
    Oczywiście pomiary powykonawcze zostaną przez kompetentną osobę wykonane?

Tego już sam nie jestem w stanie wykonać bez odpowiedniego sprzętu i wiedzy.

elpapiotr napisał:
    Nie rozumiesz. Albo ja nie rozumiem Twojej wypowiedzi.
    Ale swoim ciałem na pewno zamykasz obwód L-N (lub L-"0" starej instalacji).

Miałem na myśli że L ze starej instalacji przepływa przeze mnie, a następnie do PE nowej instalacji co nie wyzwala wyłącznika różnicowoprądowego.
  • #30 17754870
    kkas12
    Poziom 43  
    Trojan333 napisał:
    Szklana płyta również może ulec uszkodzeniu, w dodatku płyta indukcyjna od dołu ma metalową obudowę do której jest dostęp od szafki na której się ona znajduje.
    Demagogia laika. A Twe gniazdo bez styku ochronnego zagrożenia żadnego nie wprowadza tak jak i obwody bez rozdzielonych PE i N w łazience ?
    Trojan333 napisał:
    Niestety instalacja łazienki wykonana już jakieś 5 lat temu, dwużyłowa, jeden obwód gniazdek i oświetleniowy, zabezpieczone jednym wyłącznikiem nadmiarowoprądowym, a wszystko wykonane przez czynnego elektryka z uprawnieniami.
    Pewnie, a kostucha tańczy. Na razie Bogu dzięki samotnie. Ale co tam, ZUS przecież partycypuje w kosztach pogrzebu.
    Trojan333 napisał:
    Więc przewód PE odgromnika podłączony bezpośrednio do GSU załatwi sprawę?
    Nie, nie załatwi tak jak powinien, bo uziemiona ma być szyna PE w myśl zasady, że najpierw chronimy a później zasilamy.
    Trojan333 napisał:
    Nawet jeśli podłącze przewody neutralne tych obwodów przed podziałem przewodu PEN?
    Przed podziałem PEN nie masz przewodu N. A poza tym dziś nie wolno ci czegoś takiego wykonać w przypadku obwodów gniazdowych.

A badanie instalacji po jej wykonaniu to podstawa dopuszczenia jej do eksploatacji.
    Więc musisz znaleźć kompetentną osobę która to wykona.
    Tylko nie pisz, że budżet na to nie zezwala.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie podłączenia subrozdzielnicy do licznika oraz integracji z istniejącą, starą instalacją elektryczną. Użytkownik zapytał o odpowiedni przekrój kabla do połączenia z licznikiem oraz o to, czy powinien pozostawić stare bezpieczniki topikowe. Odpowiedzi wskazują na konieczność użycia przewodów o większym przekroju (zalecane 4x10 mm² lub 5x) oraz na ryzyko związane z pozostawieniem starych bezpieczników, które mogą być źródłem problemów. Wskazano również na wymogi dotyczące uziemienia oraz podziału przewodów PEN i N. Użytkownik podkreślił, że instalacja jest w trakcie modernizacji, a niektóre obwody są już zrealizowane, co komplikuje sytuację. Wskazano na potrzebę konsultacji z elektrykiem oraz na znaczenie przestrzegania norm bezpieczeństwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA